Nordmarksmyrarna

Beskrivning
Natura 2000-området utgörs till största del av myrkomplexet Nordmarksmyrarna. Myrkomplexet innefattar Römossen i väster, Limkullmossen i öster och däremellan Björnmossen. Myrkomplexet utgörs av svagt välvda mossar, en excentrisk mosse, sumpskog, öppna och trädbärande soligena samt topogena kärr. Berggrunden i tillrinningsområdet innehåller fläckvis urbergskalk och andra basiska bergarter vilka bidrar till en mycket varierande vegetation. Där minerogent vatten når området finns rikkärr och örtrika sumpskogar. På mossarna, de ombrotrofa partierna, råder en fattigare och surare miljö dominerad av vitmossor.
Nordmarksmyrarnas naturvärden uppmärksammades i slutet av 1970-talet i samband med Värmlands länsomfattande myrinventering. Myrkomplexet klassades då till högsta värdeklass. De höga naturvärdena grundar sig på områdets mångformighet, representativitet, orördhet och förekomst av välutvecklad rikkärrsvegetation. Rikkärren är troligen de största kända i Värmlands län och hyser en artrik flora både vad gäller mossor och kärlväxter. I rikkärren finns flera för Värmland ovanliga arter exempelvis tagelstarr, ängsstarr, maskgulmossa och käppkrokmossa. Käppkrokmossan är en ovanlig art som är rödlistad och fridlyst i Sverige samt utpekad som en särskilt skyddsvärd art i Europa.
Marken som gränsar till Nordmarksmyrarna domineras av produktionsskog. Endast ett fåtal skogsbestånd har undgått avverkning, exempelvis en sumpskog i övergången mellan Björnberget och södra Björnmossen och ett bestånd av senvuxen tallskog på Björnbergets norra del. Sumpskogen och tallbeståndet är klassade som nyckelbiotoper.
Nordmark är landets näst mineralrikaste område, varför gruvaktivitet starkt präglar trakten. Nordmarks gruvor tillhör den värmländska bergslagsbygdens äldsta gruvor med en kontinuerlig brytning sedan medeltiden och 700 år framåt. Gruvhål förekommer så även vid Nordmarksmyrarna. På Björnberget beläget i södra delen av Björnmossen och mellan Björnmossen och Limkullmossen ligger Ulrika gruvor. I Ulrika gruvor var järnmalm den främsta mineral som utvanns. Öster om Limkullmossen ligger ett nedlagt kalkbrott.
Trots mycket aktiviteter i Nordmarkstrakten är Nordmarksmyrarna i stort sett orörda. Myrarna bär dock spår från vintervägar i samband med avverkningar och sannolikt från vintertransporter av timmer och malm från den tid då gruvorna var i drift. Myrarna hyser vidare ett fåtal lokala skador på grund av dränering av intilliggande skogsmark och vissa mindre myrpartier.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
125,76
Areal vatten (ha)
3,80
Areal land (ha)
248,71
Areal totalt (hektar)
252,60
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg