Pahta-Pirttivaara

Beskrivning
Pahta-Pirttivaara är ett litet kalottberg som ligger vid högsta kustlinjen, ca 14 km västnordväst om Juoksengi. Berget är relativt brant och från de vackra hällmarkerna på toppen av berget har man en vidsträckt utsikt över omgivningarna. Skogarna på berget är mycket varierande med avseende på trädslagblandning och ålder och utgörs till stor del av urskogsartade bestånd. Plockhuggning har visserligen förekommit, men denna bedöms inte i någon nämnvärd grad ha påverkat områdets naturvärden. På häll- och blockmarker dominerar gammal brandpräglad hällmarkstallskog, ofta med stort inslag av död ved och mycket gamla överståndare.

Uppe på kalotten, sydväst om bergstoppen är skogen en ganska frodig, brandpräglad blandskog av frisk ristyp med varierande inslag av överståndare av både gran och tall med åldrar runt 300 år. Ett hygge har tagits upp här på senare tid men söder om hygget håller skogen höga naturvärden. Tillgången på död ved är överlag relativt god, men varierar till följd av skillnader i brandintensitet och i viss mån plockhuggning. I vissa delar finns rikligt med lågor och man finner arter som rosenticka, rynkskinn och lappticka som tydligt signalerar lång skogskontinuitet. Spår av tretåig hackspett syns på granarna. I detta område hittades även rosenticka på en asplåga, vilket är mycket ovanligt. Här och där syns spåren från forna tiders plockhuggning i form av gamla yxhuggna stubbar.

Söderut och österut från toppen av berget breder sig ett område med hällmarker ut sig med rikligt med plattkroniga gamla tallar och längst i nordost rikligt med död ved. Söder om hällmarkerna, i reservatets sydöstra del, växer lövrik barrblandskog på blockig mark med gott om gamla tallöverståndare och allmänt med död ved, både stående och liggande. Bland blocken ligger enstaka riktigt grova gamla tallågor och förmultnar och på grenarna växer bland annat garnlav. Längre ner i sluttningen blir marken fuktigare och skogen yngre och grandominerad. Här är sparsamt med död ved men gott om lövträd, främst björk och asp. Runt vattendraget längst ner i reservatets södra del är granskogen högproducerande och här växer bland annat skogsnäva, majbräken och kranshakmossa.

I västra delen av reservatet, nedanför hygget, finns ett hällmarksparti där det växer gott om gamla tallar med brandljud. Nedanför hällarna övergår skogen i lövrik barrblandskog, här och var med tallöverståndare med brandljud. I fuktigare delar är det mera grandominerat med gott om rötade lågor. Längst i sydväst finns ett parti lövrik ungskog som på lång sikt kommer att utveckla höga naturvärden.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
65,34
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
86,95
Areal totalt (hektar)
87,00
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg