Visnums Stormosse

Beskrivning
Visnums Stormosse ligger i Visnums och Visnums-Kils församling i Kristinehams kommun. Mossen är med i myrskyddsplanen och den är dessutom upptagen i Natura 2000 nätverket. Inom en mils radie finns fem befintliga naturreservat, Värmlandsskärgården, Sibberön, Inre Kilsviken, Nötön-Åråsviken och Värmlands Säby, samt ett planerat naturreservat, Dyrön. Området, som är ca 350 hektar stort, består av en koncentrisk mosse med riklig förekomst av relativt små gölar. Breda intermediära och fattiga laggkärr omger den östra och västra delen av mossen. Mossen omges mestadels av trivial skogsmark, men inom det föreslagna reservatet finns talldominerade myrholmar, lövsumpskog och blandsumpskogar, varav viss del är klassade som nyckelbiotoper. I norra delen av området finns ett stort krondike och i den södra delens sumpskogar finns flera mindre gamla diken som leder bort vatten från mossen, påverkan av dem är förmodligen ringa eftersom mossen i våtmarksinventeringen beskrivs som en i det närmaste opåverkad högmosse. I nordvästra hörnet gränsar det föreslagna reservatet till ett område där Skogsvårdsstyrelsen skrivit naturvårdsavtal samt till ett där ett naturvårdsavtal är på gång.

Mossen har länge varit känd för sitt rika fågelliv, bl.a. har den kände ornitologen Erik Rosenberg skrivit om den. På mossen häckar flera mindre vanliga och störningskänsliga arter t.ex. trana, ljungpipare, grönbena och enkelbeckasin och det finns gamla uppgifter om förekomst av pilgrimsfalk och fiskgjuse, dessa fåglar har däremot försvunnit från mossen.

Tidigare förekom ängsslåtter på mossen och på hembygdskartan från slutet av 1800-talet kan man se hur olika delar av mossen delats upp mellan de olika gårdarna samt att den inre delen av mossen var allmänning. Det fanns även en del åkrar och ängar i anslutning till mossen och än i dag finns spår av betespåverkan i skogen.

Objektet ligger inom område avgränsat som riksintresse för naturvård enl. 3 kap. 6§ Miljöbalken.

3 hektar tillhör naturtypen Dystrofa sjöar och småvatten (3160), 86 hektar tillhör naturtypen Öppna svagt välvda mossar, fattiga och intermediära kärr och gungflyn (7140) och 186 hektar tillhör naturtypen Högmossar (7110), alla tre naturtyper som ingår i Natura 2000. Av dessa 275 hektar är 235 ha med i Natura 2000 området.

De prioriterade bevarandevärdena är knutna till naturmiljön mossen och dess värde som livsmiljö för ett flertal fågelarter, varav flera (8 st.) är med i bilaga 1 till EUs Fågeldirektiv.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
22,50
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
356,06
Areal totalt (hektar)
356,01
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg