Djurrödsbäckens dalgång

Beskrivning
Djurrödsbäckens dalgång hyser höga natur- och kulturhistoriska värden och är ett värdefullt område för friluftslivet. Det är utpekat som ett Natura 2000 objekt. Området är varierat och hyser en mosaik av naturbetesmarker, madmarker, gran- och alsumpskogar, myrmark med både rik- och fattigkärr, ädellövskog och produktionsskog av gran. Området är hydrologiskt sett mycket varierat vilket skapar förutsättningar för många olika livsmiljöer. Bäcken har till största delen ett slingrande och opåverkat naturligt förlopp genom dalgången utan vattenhinder. I samband med det pågående arbetet med Åtgärdsprogram för bevarande av rikkärr och Åtgärdsprogrammet för värdefulla träd i odlingslandskapet har området uppmärksammats.

Myrmarken med fattig- och intermediära kärr (7140) sträcker sig norrut genom dalgången och utgör vattendelare mellan Kävlingeån och Verkaåns avrinningsområden. I norra delen av myrmarken finns ett väl bevarat område med intermediär- och fattigkärr som tillhör ett av de värdefullaste i länet. Här förekommer bland annat vitag. Rikkärren har bedömts som värdefulla och i stort behov av röjningsinsatser på grund av svag- eller upphörd hävd. I rikkärren förekommer det bland annat majviva, slåtterblomma, vildlin, brudsporre, kärrsälting, tätört, smörboll, kärrknipprot, majnycklar, kalkkärrgrynssnäcka och späd skorpionmossa. Delar av kärrområdena är under igenväxing.

De dominerande skogsområdena utgörs av lövsumpskogar (9080) med al, björk, salix och gran, alluviala skogar (91E0) med al och produktionsskog med gran. Det finns inslag av mindre partier med ädellövskog (9110, 9160 och 9190) av bok och ek. I skogsstyrelsens inventering av värdefull skog har 6 sumpskogsobjekt pekats ut.

De hävdade betesmarkerna består till största delen av naturtyperna trädklädda betesmarker (9070) med grov ek, enbuskmarker (5130) med ett mycket artrikt fältskikt, rikkärr (7230) och fuktängar (6410). Igenväxningsområdena i de ohävdade områdena karaktäriseras bla av videsnår, ung al- och björkskog samt öppna madmarker med högörtsvegetation.

Söder och norr om dalgången finns rullstensåsar som tillhör Andrarumsåsen. Åsarna är igenväxta men på sina ställen förekommer det en intressant flora med öppenmarksarter som gullviva, brudbröd och backsippa.

Stora delar av området har tidigare utgjorts av ängsmark till Andrarums och Djurröds byar och har därmed en lång hävdkontinuitet som naturlig fodermark. Det finns kulturhistoriskt intressanta spår i terrängen som visar på hur markerna brukats tidigare. Bland annat finns det en mycket välbevarad fägata som löper igenom den hävdade betesmarken.
Det är även ett värdefullt område ur faunasynpunkt. Det förekommer vildsvin, kronhjort, rådjur och älg samt ett rikt fågelliv med bland annat arter som spillkråka, härmsångare, törnskata, trana och mindre hackspett.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
76,00
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
120,84
Areal totalt (hektar)
120,94
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg