Sikåskälen

Beskrivning
Det utpekade området utgörs av granskog med en mycket stor andel lövträd som troligtvis härstammar från senaste brand eller stora virkesuttag i mitten av 1900-talet. Lövandelen är uppskattad till cirka 30 procent. I området finns ett stort antal mindre aspkloner spridda. Förmodligen är dock all asp kommen ur samma aspklon.

Skogen är relativt ung och beståndsåldern ligger runt 70-80 år. Någon skog med urskogsartad karaktär förekommer alltså inte. Dock finns några mindre delområden med relativt gammal skog som sparats från senaste huggningen, speciellt utmed flera fuktstråk där gammal gran och sälg förekommer. Här och var finns även tjusiga äldre tallar som förmodligen uppnått åldrar på 300 år eller mer. Inom området finns mindre föryngringsytor med stora aspkloner sparade. Lövförekomsten domineras av asp och björk med inslag av sälg. Lövet är väl spritt men det förekommer rena granbestånd.

Aspen når aldrig över 60 cm i brösthöjd och merparten av aspen utgörs av diametrar kring 20-25 cm och klenare. Björken likaså. Enstaka asp når dock upp till 50 cm. Här finns alltså en tillfredsställande diameterfördelning av asp men avsaknad av riktigt grov asp. Topografin växlar starkt med höjdlägen och mellanliggande sumpfuktstråk med rik flora.Området gränsar till ett biotopskydd i den nordöstra delen.

Förvaltningsinriktning.
Under 2012 ansökte markägaren tillsammans med Skogsstyrelsen om ett Nokåsbidrag för att reducera gran i ett tiotal aspkloner. Åtgärden planerades med Skogsstyrelsen och utfördes på tjälad mark under vintern 2013 med ett mycket tillfredsställande resultat. För att bibehålla den lövrika karaktären måste biotopvårdande skötselåtgärder utföras kontinuerligt. Framtida skötselåtgärder kommer enbart att begränsas till dessa aspkloner. All övrig granskog skall stå för fri utveckling.

Länsstyrelsens bedömning
De högsta naturvärdena är i första hand knutna till det stora inslaget av asp och björk men även förekomsten av gammal tall. Länsstyrelsen i Jämtlands län har ett nationellt ansvar att skydda bland annat naturtypen Medelålders till sen lövsuccession på frisk mark och området är därför högt prioriterat enligt den nationella och regionala strategin för formellt skydd av skog. Då mycket av denna skogstyp redan försvunnit i länet och att det som kvarstår hotas av inväxande gran är det av stor vikt att utpekat område får ett formellt skydd i form av naturreservat.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
35,15
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
40,43
Areal totalt (hektar)
40,46
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg