Jursla gammelskog

Beskrivning
Söder om skidbacken Yxbacken och strax söder om den lilla bäcken Kattbäcken ligger några bergryggar klädda med riktigt gammal tallskog. Den nordligaste utgörs av ett relativt stort bergbundet bestånd med gammal tallskog. I nordsluttningen på det nordligaste av bergen finns även ett påtagligt inslag av gran och i söder ett par aspar. I hela området är skogen gammal med gott om träd i 150-200-årsåldern. Området är rikt på död ved av både tall och gran och artrikt vad gäller lite mer krävande mossor, lavar och insekter. Grön aspvedbock, svart praktbagge, ullticka, västlig hakmossa och kattfotslav är några av exemplen.
Området är ett ovanligt välbevarat exempel på gammal Kolmårdstallskog tack vare höga trädåldrar, rik tillgång på död ved och många exempel på gammelskogslevande signalarter.
Den sydligaste delen av området består av en bergrygg med gammal bergbunden tallskog omgiven av aspdominerade sluttningar som i nordost har ett stort graninslag. Trädåldrarna är höga framförallt på tall där 180-åriga träd inte är ovanliga. Granar och aspar är överlag något yngre men även bland dessa träd är 130 åringar inte sällsynta här. Många av asparna är ihåliga och utgör viktiga häckmiljöar för fåglar och vedlevande insekter. I sluttningarna finns även död ved av asp och gran. Mot norr finns även några fuktiga lodytor. I området finns flera krävande arter som indikerar värdefulla skogsmiljöer. Mest intressant är kanske förekomsten av den ovanliga vedtrappmossa, grön sköldmossa och grön aspvedbock.
Området hyser krävande mossor och insekter knutna till gammal skog och död ved. Det fuktiga lokalklimatet i nordsluttningen och branten är viktigt för många kryptogamer.

Väster om Jursla ligger också en mycket värdefull gammal tallskog. Miljön är rik och varierad med solbelysta sydbranter respektive fuktiga nordbranter och gamla träd. Området är blockrikt med inslag av hassel. På krönen av höjdryggarna växer gammal grov tallskog med inslag av senvuxen gran, främst i nordsluttningarna. I sydbranterna står en del gamla grovbarkiga aspar och några ekar.
Det större områdets nordsida sluttar brant ned i en sumpskog med klibbalinslag. Miljön är fuktig och här förekommer krävande mossor som asphättemossa, grön sköldmossa och vedtrappmossa. På block växer västlig hakmossa samt rikligt med stor revmossa och mörk husmossa. Nämnvärda är även vedticka, barkticka, gammelgranslav, korallav, vitmosslav, skuggblåslav och skriftlav.
Spår efter värdefulla och känsliga insekter som skalbaggarna granbarkgnagare (Microbregma emarginata), bronshjon (Callidium coriaceum) och svart praktbagge (Anthaxia similis) finns i gamla och döda träd. Här finns även tallticka och på en grov asp växer en gelélav.
Lillsjörottorna ligger strax nordväst om fornborgen Torsborgen, söder om Björnmossen, i en bergsluttning mot norr. Stora grottan utgörs av en rak gång mellan ett stort och några mindre block. På andra sidan det stora blocket finns ytterligare en grotta.
Länk
Förvaltare
Norrköpings kommun
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
64,34
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
89,61
Areal totalt (hektar)
89,51
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg