Nysundberget

Beskrivning
Området domineras av tallskogar som för mycket längesen har brunnit men sen dess varit relativt opåverkade av modernt skogsbruk. Plockhuggning har skett men trädkontinuiteten är lång och även kontinuiteten av död ved. Varför gränsen dragits som den gjort en gång i tiden känns idag underligt då skogen innanför gränsen har exakt lika utseende som detta område som ligger utanför. Här finns samma artstock, samma skogshistorik och strukturer. Detta är också det sista stora sammanhängande skogsområdet som fortfarande har kontakt med Tandövardens naturreservat och passar på det sättet naturligt in i utökningsförslaget.

Det föreslagna skogsområdet består till största del av naturskogar dominerade av tall. Granmiljöer finns i svackor och utmed bäckarna i sluttningen. Även en del sluttande sumpskogar med fina granmiljöer finns. Att försöka ringa in denna skog i delområden av tall- och granmiljöer blir väldigt plottrigt då dessa båda miljöer går in i varandra. Dock dominerar tallskogen arealmässigt och det finns ett stort antal gammeltallar i området. Träd som är omkring 300 år finns och ett träd som borrades hade brandljud från skogsbrand 200 år tillbaka i tiden.
Sluttningen västerut börjar som grandominerad skog längst ner vid vägen men ju längre upp i sluttningen man kommer övergår skogen mer och mer till ren tallskog. Var gränsen går är svårt att exakt beskriva.
I sydost av detta storområde finns en fäbod, Kladden. Fäboden ligger i detta förslag inte med i naturreservatet.

I området ingår två mindre områden med utvecklingsmark. Det södra av dessa är en ungskog av tall, troligen planterad för omkring 15-20 år sen. Denna del blir svår att inte ta med i utökningsförslaget då området ligger inbäddat i ett naturskogslandskap där alla kantzoner utgörs av fin naturskog. Denna unga tallskog får med tiden utveckla sig till att bli en naturskog. Detta tar visserligen tid men en åtgärd som skulle kunna skynda på detta är att en naturvårdsbränning kunde göras om ca 20-30 år.

I den norra utvecklingsmarken har mest troligen en avverkning gjorts för länge sedan. Frötallar står kvar men ingen föryngring har skett. Fältskiktet domineras fullständigt av ljungris och området påminner om någon slags fjällhed istället för skog. Även detta område känns som en utvecklingsmark, kanske t o m en arronderingsmark då man inte vet om här kommer att bli skog igen. Men det får tiden utvisa.

I den norra delen finns större myrkomplex. Dessa är så kallade starrmyrar som är gräsbevuxna. Tallskogen dominerar här i norra delen och här finns brandstubbar, gammeltallar, enstaka torrfuror och högstubbar. Ställvis självgallrar tallskogen och dynamiken i skogen har de värden som naturen själv skapar.

Området nordost om det föreslagna reservatet är ett stort naturvårdsavtal som Skogsstyrelsen gjort av en mycket fin naturskogsmiljö. Detta tillsammans med det stora utökningsförslaget ger ett gott komplement till det redan befintliga naturreservatet vid Tandövarden.

I det föreslagna området har en uppsjö av signal- och rödlistade arter hittats. Här följer artlistan:
Garnlav (NT), violettgrå tagellav (NT), grynig blåslav, skuggblåslav, vågig flarnlav (NT), kolflarnlav (NT), vedflamlav, vedskivlav, kortskaftad ärgspik, blanksvart spiklav (NT), blågrå svartspik (NT), dvärgbägarlav (NT), gammelgranlav, vitgrynig nållav, lunglav (NT), korallblylav, stuplav, gytterlav, svart taggsvamp (NT), dropptaggsvamp, skrovlig taggsvamp (NT), jordporing, gräddporing (VU), fläckporing (VU), gränsticka (NT), gammelgranskål (NT), vedticka, gulporing (NT), nordtagging (NT), doftskinn (NT), ullticka (NT), vedtrappmossa (NT), purpurmylia, mörk husmossa, tretåig hackspett (NT), bronshjon (NT), knärot (NT)
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ib, Vildmarksområde (Wilderness Area)
Areal skog (ha)
220,45
Areal vatten (ha)
0,07
Areal land (ha)
342,48
Areal totalt (hektar)
342,70
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg