Stor-Skorvliden

Beskrivning
Stor-skorvliden ligger ca 26 km NV om Lycksele på mellan 270 till 370 möh. Området består av branta nord-, nordost- och nordvästsluttningar med gott om småblock och små skuggade lodytor. Här och var finns partier med utströmmande grundvatten och örtdominerad vegetation. Mot nordväst blir området flackare och allt mer blockfattigt. En liten bäck rinner genom områdets västra del, i områdets NV hörn bildar den även en liten myrtjärn. Intill bäcken och myren finns områden med sumpskog. I norr, öster och bitvis även i söder bildar olika kraftledningsgator områdesgränser. Området omges helt av hyggen och ungskogar. Alldeles norr om objektet ligger även en lite större tjärn.

Skogen på Stor-skorvliden består till största delen av äldre skiktad barrblandskog som fått stå i stort sett orörd under de senaste 50 åren. Över i stort sett hela området finns det allmänt med 150 till 200 åriga tallar, och en del träd på drygt 250 år förekommer även i områdets brantare partier. Granarna är mestadels ca 100 till 120 år gamla och utgör oftast underväxande bestånd under de äldre tallarna. I sumpskogspartiet längst i väster finns en del inslag av äldre gran på 150 till 200 år. Lövinslaget är allmänt i hela objektet. Det finns med gott om aspar och även en hel del sälg och björk. Många av lövträden är både gamla och grova och en hel del av dem har börjat dö, knäckas och falla omkull. På den privatägda delen av objektet är skogen välsluten och ordentligt skiktad, medan stora delar av kronodelen är öppen och i mer enskiktad. Troligen har denna del underröjts för länge sedan. Mängden död ved är mestadels måttlig med ganska få barrträdslågor men fläckvis allmännare med björk, asp och sälglågor. Tillgången på död ved är som störst i den brantaste delen av berget. I områdets östra del ingår ett mindre område med tätvuxen 30 ? 40 årig aspskog på ett gammalt hygge. Brandspår förekommer inom området i form av kolrester på enstaka stubbar och brandljud på några av de äldre tallarna. Hänglavstillgången är god i hela objektet, med gott om garnlav och olika tagellavsarter. Spår av äldre tiders avverkningar förekommer regelbundet över hela området i form av bl a dimensionsavverkningsstubbar. På vissa av gammeltallarna finns spår av gamla yxhuggna stämplingsbläckor.

Följande sällsynta och intressanta arter ha hittats i området (hotkategori enligt rödlistan 2005 inom parentes): knärot, spindelblomster, stor äppelmossa, vedflikmossa, brunpudrad nållav (NT), bårdlav, kalkgelélav (på asp, 1:a fyndet för Västerbottens län!), kolflarnlavar, luddlav, lunglav (NT), skinnlav, skrovellav (NT), stuplav, trädbasdynlav, vedskivlav, vitgrynig nållav, vitmosslav, doftticka (VU), gammelgransskål (NT), harticka (NT), rosenticka (NT), rynkskinn (NT), stjärntagging (NT), timmerticka, ullticka, bivråk (EN), järpe och lavskrika (NT).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
41,83
Areal vatten (ha)
0,12
Areal land (ha)
49,14
Areal totalt (hektar)
49,37
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg