Djurholmamossen

Beskrivning
Djurholmamossen är ett myrkomplex bestående av öppna och skogbevuxna mosseplan, topogena och soligena kärr, bäckmader och fastmarksholmar. Djurholmabäcken med dess biflöden rinner igenom området. Inom komplexet finns dels välvda och dels svagt sluttande mosseytor. Objektet är en viktig representant för den i landet ovanliga kombinationen av svagt oceaniska-nemorala myrtyper.
Mosseplanet har en svagt utvecklad tuv-hölja-stuktur och hyser, förutom olika vitmossor, arter som ljung, klockljung, tuvull, tuvsäv, blåtåtel, tranbär, rosling, vitag och hjortron. Martallar är relativt vanligt förekommande.
Randskogen och den skogbevuxna myren utgörs av främst tall och björk. I vissa delar är inslaget av björk stort. Fältskiktet hyser arter som revlummer, blåbär, lingon, klockljung och blåtåtel.
Laggen är relativt välutvecklad och är på sina håll skogklädd. Bitvis ersätts laggen av blåtåteldominerad fukthed. I de fuktigare delarna i anslutning till Djurholmabäcken växer hundstarr, blåtåtel, pors, tranbär, mannagräs och stor igelknopp. I det topogena kärret växer arter som brunven, kärrsilja och kråkklöver.
I östra delen av området finns värdefulla mindre skogspartier, dels en källpåverkad blandsumpskog med viss förekomst av rännil, högstubbe och låga av lövträd, dels ädellövskog med inslag av grova ädellövträd och värdefull kryptogamflora.
I norr och i söder växer sumpskog av typen kärrskog. Sumpskogen i söder är en blandskog av löv och barr. Den norra sumpskogen är påverkad av en kraftledning. Det dominerande trädslaget är björk och i skogen finns bäckdråg.
De ornitologiska värdena på Djurholmamossen är höga med förekomst av arter som orre, spillkråka, tjäder, mindre hackspett, morkulla och pärluggla.
Myren sträcker sig in i Hallands län.

Kulturhistoriska värden
Slåtter: Förekomst av gammal invallning som troligen anlagts för myrslåtter.
Fördämningar och diken: Gamla diken finns i SV.
Torvbrytning: Gammal torvtäkt finns i SV.
Fornlämning: Det finns en bytomt/gårdstomt belägen i norra delen av den största fastmarksholmen på Djurholmamossen. Tomten är idag helt övergiven och kvar finns en husgrund av en boningslänga med spismursröse samt rest av en jordkällare.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Skåne län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
38,76
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
115,70
Areal totalt (hektar)
115,72
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg