Gorgberget

Beskrivning
Rumma 2:3, I mitten av beståndet har plockhuggning skett men uppåt 130-åriga tallar finns utställda i de mer produktiva svackorna. Hällmarker är mer orörda men tallen är klenare och till skillnad mot grannfastigheten saknas senvuxen gran. Det har säkert en brukningshistorisk förklaring, granen har hållits undan. Med lite perspektiv kan det dock vara positivt då det i någon mån ger en ¿brandpräglad¿ skog. Enstaka torrakor och torrtoppar finns samt några fallna träd. Kring gränsen i östra hörnet finns inslag av senvuxen gran och här sågs tjäderspillning. Annars är det sydspetsen som kanske är mest orörd och här finns 0,5-1 ha som påminner mycket om reservatet (Gorgberget), även någon senvuxen ek finns här i sluttningen. I kilen in mot Gorgberget finns ett litet hygge med tallföryngring som delvis är betes-skadad.

Dagsberg 1:1, Här finns i mitten ett av Skogsstyrelsen avgränsat äldre parti hällmarksskog. Det beskrivs som en gammal hällmarkstallskog med en nordostvänd granbevuxen brant i nordöstra delen av området. Det finns gott om gamla tallar och i nordost hänglavrika granar. En del död ved finns. I nordväst växer de fuktighetskrävande lavarna skuggblåslav och norrlandslav på lodytor och gammelgranslav på granarna. I beståndet kring naturvärdesobjektet finns inslag av någon 200-årig tall samt tjäderspillning. Senvuxna granar. I sluttningen mot Gorgen växer ogallrad granskog med stor åldersvariation. 60-80 årigt trädskikt dominerar. Blockrikt, även inslag av större block. I sluttningen finns även inslag av grov gran och många träd har gammelgranslav vid basen. Spridda halvgamla (åtm ej nyfallna) lågor förstärker värdet och gör att delar av sluttningen motsvarar ¿objekt med naturvärden¿. Asp och björk (ganska klen) ger en lövbrännekaraktär hos zonen närmast stranden (20-30 meter inåt/uppåt). Korallav påträffades på block. Den lövrika strandzonen är något klenare än resten av beståndet och NV delen är också en klenare skog där gran 10-30 cm brh dominerar. Det finns dock även tallöverståndare utspritt.Den västra och södra kanten av fastigheten är ogallrad och har en naturlig struktur vilket gör området passande för bevarande eller ett utvidgat naturreservat. Fuktdråg i sänka, sparsamt med död ved. Markägaren på Rumma 2:3 är intresserad av reservat, markägaren till Dagsberg 1:1 följer utredningen och det kan i slutändan innebära intrångsreservat, naturvårdsavtal eller frivilligt bevarande.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Östergötlands län
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
31,03
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
39,10
Areal totalt (hektar)
39,08
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg