Djupsjöbrännan

Beskrivning
Läge och landskap
Djupsjöbrännan ligger ca 4 km nordost om Yxsjö på 340-350 meters höjd över havet. Området är relativt flackt med mindre kullar i främst östra och norra delen av området. Skogen består till största delen av barrnaturskog med ett visst lövinslag av asp, björk och enstaka sälgar. I Djupsjöbrännans södra del så återfinns ett mindre område av hydrologiskt intakt våtmark. Området är helt obrutet av vägar och har överlag en låg påverkasgrad.

Geologi
Berggrunden inom reservatet består av huvudsakligen magmatiska bergarter i form av pegmatitgranit. Den norra delen består av metagråvacka. Metagråvacka är en karaktäristisk bergart för länets kustområde. Området ligger över högsta kustlinjen, HK, vilket innebär att området inte varit utsatt för svallningsprocesser.
Jordarterna består huvudsakligen av morän på sannolikt issjösediment. Provgropsgrävning indikerar att framstöt av en inlandsis inneburit att dessa sediment blandats in i botten av moränmaterialet.
I den södra delen av reservatet finns ett mindre myrområde bestående av torv.

Skogsmark
Skogen i Djupsjöbrännan utgörs av tallnaturskog på mindre höjder samt av grandominerad barrnaturskog i svackor och fuktdråg. Lövinslaget i de fuktigare områdena består främst av björk och asp samt av någon enstaka sälg. Fältskiktet domineras av blåbärsvegetation i den grandominerande barrskogen samt av lingonris på de torrare områdena.
På kullarna återfinns en tydligt tvåskiktad tallnaturskog. Beståndsåldern på de yngre tallarna är ca 130 år och tallöverståndarna är ca 200 år. Det finns sparsamt med liggande död ved men mera allmänt med stående torrfuror. Enstaka grövre äldre stubbar vittnar om ett visst uttag av äldre grövre träd.
I den lägre terrängen återfinns hänglavsrik grannaturskog med ett visst inslag av äldre ca 200-åriga tallöverståndare . De äldre granarna i området är mellan 150-till 200 år. Lövinslaget av björk varierar från måttligt i de torrare tallområdena till mer allmänt i fuktdrågen. Det förekommer även ca 100 åriga aspar i de mer produktiva områdena. Grannaturskogen är växelvis tät med öppnare luckor och lövrikare sumpdråg insprängda. Det förkommer allmänt till rikligt med död ved i området. Övervägande delen är klen eller grov färsk liggande granved men det står även grövre torrfuror spritt i området.
I Djupsjöbrännans östra hörn återfinns en yngre tallskog med en beståndsålder på ca 70 år.
Det finns en brandhistorik i Djupsjöbrännan med brandljud på de äldre tallarna samt kolade stubbar utspritt i området. Utifrån tallarnas ålder samt efter funna brandspår kan man tolka att området brunnit på slutet av 1800 talet. Det finns även spår efter dimensionsavverkning och viss plockhuggning.

Våtmarker
I södra delen av reservatet återfinns ett mindre våtmarksområde. Våtmarken i reservatet är ett fattigt topogent kärr med vitmossor i bottenskiktet samt tuvull och olika starrväxter i fältskiktet. En del av våtmarken är trädklädd och delar är öppna områden.

Naturvårdsarter
Området utgör en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre tall-och grannaturskog. Följande arter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad och VU = sårbar):citronticka, gammelgransskål (NT), garnlav (NT), granticka (NT), nordtagging (NT), rosenticka (NT), skinnlav, trådticka, ullticka (NT), kungsfågel (VU), lappmes (VU), lavskrika och tretåig hackspett (NT).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
21,24
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
22,74
Areal totalt (hektar)
22,73
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg