Björnberget

Beskrivning
Naturreservatet Björnberget är belägget i Bergs kommun, cirka 14 kilometer söder om Rätan och cirka 25 kilometer nordöst om Vemhån. Reservatsområdet är till stor del belägget uppe på Björnberget, som naturreservatet är uppkallat efter. Upp på Björnberget är terrängen förhållandevis flack medan den vid bergets sidor sluttar, bitvis brant. I sluttningarna förekommer förutom branter även några raviner. Vidare så ingår även ett till mindre bergsparti i områdets sydöstra del. Berggrunden består av granit och jordarten utgörs av sandiga moräner och bitvis av torv. Höjden över havet går från cirka 400 meter i naturreservatets lägsta del till 700 meter uppe på Björnberget.

Naturreservatet är omkring 266 hektar stort och består till stor del av lövträdsrik, näringsrik och urskogsartad, cirka 170-år gammal, granskog (Picea abies). Upp på björnberget, i naturreservatets centrala delar, ingår en myr- och hällmarksmosaik. I vissa delar av naturreservatet, främst de östra delarna, förekommer förhållandevis lövträdsrika ungskogar samt skog uppkommen efter avverkningar som skett efter 1950-talet.

Den urskogsartade, näringsrika granskogen förekommer i svackor, raviner och längs med Björnbergets sluttningar. På flera platser förekommer som ett resultat av rörligt grundvatten käll- och bäckmiljöer. Vid källmiljöerna växer oftast gullpudra (Chrysposplendium alternifolium), en karakteristisk källindikator. Det ytliga, rörliga grundvattnet bär med sig näring och skapar näringsrika förhållanden. Det ger på sina håll upphov till rikkärr där det växer snipp (Trichophorum alpinum) och skogsnycklar (Dactylorhiza maculata subsp. fuchsii). De fuktiga och näringsrika markförhållandena bidrar också till att vissa träd blir upp till 60 centimeter i brösthöjdsdiameter. I granskogen finns en del lövträdsrika partier med sälg (Salix caprea), björk (Betula ssp) och asp (Populus tremula).

I naturreservatet förekommer det rikligt med liggande och stående död ved i olika dimensioner och nedbrytningsstadier. Den fuktiga miljön i kombination med den rikliga mängden död ved, äldre träd och lövträd gynnar flera rödlistade arter inom artgrupperna svampar, mossor, kärlväxter, lavar och fåglar. Exempelvis trivs här gränsticka (Phellopilus nigrolimitatus), rosenticka (Rhodofomes roseus), rynkskinn (Phlebia centrifuga), skrovellav (Lobaria scrobiculata) och den tretåiga hackspetten (Picoides tridactylus). I de västra delarna av området förekommer arter som indikerar kalkrik mark såsom flattoppad klubbsvamp (Clavariadelphus truncatus), kranshakmossa (Rhytidiadelphus triquetrus) och kransrams (Polygonatum verticillatum).

Uppe på Björnberget i myr- och hällmarksmosaiken finns partier med hänglavsrik, grov granskog där det har hittats flera rödlistade arter, till exempel gränsticka. Granskogen i denna del har karaktär av fjällnära granskog och växer framförallt i svackor och myrkanter. I området växer det gott om gamla tallar (Pinus sylvestris), framförallt på hällmarken, en del upp mot 400 år gamla.

Skogsmarken omfattar även områden med ungskog och 70- till 90-årig skog uppväxt på gamla kalhyggen. Dessa områden är på flera ställen lövträdsrika. Området har tidigare brukats för fäboddrift vilket har gjort att skogen i vissa delar har haft en mer öppen struktur som gett bra förhållanden för lövträd att etablera sig.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
237,89
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
265,78
Areal totalt (hektar)
265,88
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg