Halmdal
Beskrivning
Området utgörs huvudsakligen av friska barrskogar och sumpskogar av skiftande karaktär fördelade över ett antal delområden. Fastmarksdelarna domineras av lövrik barrskog och grandominerad barrskog av frisk ört-ristyp. Våtmarkerna utgörs av tall-, löv- och blandsumpskog, men inslag finns även av gransumpskog. Källflöden återfinns på flera platser, oftast i övergångszonen mellan våtmark och fastmark. Inslag av flera krävande arter i områdets flora indikerar viss kalkpåverkan.
Hög påverkansgrad märks i de sydvästra delområdena, där delar har berörts av avverkningar i sen tid. Övriga områden har inte brukats annat än i mycket begränsad omfattning under senare årtionden och skogen på såväl frisk som blöt mark har en orörd karaktär. Flertalet sumpskogsbiotoper och delar av fastmarksbiotoperna har starka naturskogdrag med inslag av gamla träd och tillgång på vedsubstrat i olika former.
Området hyser en intressant flora. Speciellt anmärkningsvärd är kryptogamfloran med inslag av många starkt naturskogsgynnade arter, exempelvis hållav (Menegazzia terebrata VU), som hittats på ett flertal lokaler, och blackticka (Junghuhnia collabens VU).
Hög påverkansgrad märks i de sydvästra delområdena, där delar har berörts av avverkningar i sen tid. Övriga områden har inte brukats annat än i mycket begränsad omfattning under senare årtionden och skogen på såväl frisk som blöt mark har en orörd karaktär. Flertalet sumpskogsbiotoper och delar av fastmarksbiotoperna har starka naturskogdrag med inslag av gamla träd och tillgång på vedsubstrat i olika former.
Området hyser en intressant flora. Speciellt anmärkningsvärd är kryptogamfloran med inslag av många starkt naturskogsgynnade arter, exempelvis hållav (Menegazzia terebrata VU), som hittats på ett flertal lokaler, och blackticka (Junghuhnia collabens VU).
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Uppsala län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
134,07
Areal vatten (ha)
20,72
Areal land (ha)
138,59
Areal totalt (hektar)
159,26
(Logga in för att skriva en kommentar)