Lomsmuren

Beskrivning
Lomsmuren bildar tillsammans med Svartsjömuren ett av Gästriklands största mossekomplex uppbyggt av tre koncentriska mossekupoler och två excentriska mossar. De enskilda myrenheterna är helt öppna och ger i regel fri sikt på en halv till en km, men skiljs åt av skogklädda moränöar eller skogsridåer längs avskärande diken. Svartsjömossen, komplexets sydligaste del, intas till skillnad mot övriga delar av delvis öppna eller glest beskogade rismossar.
Floran på mossekupolerna är ytterst enahanda. På torrakor på myren finns en isolerad förekomst av varglav. I komplexets ytterområden är floran mer omväxlande. I den breda laggzonen mot Svartsjömuren finns länets största förekomst av mossnycklar. Ett rikkärr med bl.a. ängsnycklar, tagelsäv, vildlin, gräsull och kärrull i kanten mot Lomsjön bör också nämnas.
Lomsmuren tillhör de bäst kända fågelmyrarna i länet med en rik och för högmossar representativ fågelfauna.
I anslutning till Lomsmuren ligger Lomsjön, en grund sjö av slättsjötyp. Sjön är sänkt. Den karaktäriseras i dag av vidsträckta vassar och ganska små öppna vattenytor. Sjön är en värdefull fågelsjö.

Kulturhistoriska värden
Byggnad: I närheten av myrskyddsobjektet finns tre fornlämningar i form av husgrunder och tomtplatser.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Gävleborgs län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
107,52
Areal vatten (ha)
75,37
Areal land (ha)
680,62
Areal totalt (hektar)
755,88
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg