Sandåns lövskog

Beskrivning
Byälvens dalgång, mellan Glafsfjorden i norr och Säfffle i söder, hyser en av länets lövrikaste landskapsavsnitt. De båda stora gårdarna Björnö och Skäggebol karaktäriseras av åkerholmar som domineras av asp- och björk samt lövrika strandskogar längs sjöar och vattendrag. Under flertalet år har Björnö och Skäggebol hyst häckande vitryggig hackspett. Under de senaste åren har häckning av vitrygg konstaterats vid Björnö. Skogsvårdsstyrelsen har avgränsat ett antal nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt i området. Skogsområdet är också en av de större och viktigaste kärnområdena i den värdefulla lövskogstrakten Stömne - Björnöflagan som är medtagen i Åtgärdsprogram för vitryggig hackspett. Länsstyrelsen och Skogsvårdsstyrelsen har i Åtgärdsprogram för vitryggig hackspett, pekat ut trakten med intentionen att koncentrera skyddsinsatserna i under de närmaste fem åren. Redan 1994 gjordes ett försök från Skogsvårdsstyrelsen att skydda de värdefullaste lövskogsområden med hjälp av biotopskydd och naturvårdsavtal. Markägarna har dock en mycket negativ inställning till myndigheter och naturvård varför detta första försök var lönlöst. Länsstyrelsen inleder en diskussion med skogsförvaltaren om skydd av värdekärnorna. Förslaget omfattar totalt drygt ca 19 hektar och utgörs huvudsakligen av lövdominerade bestånd i gränszonen mellan skogs- och jordbruksbygd. Reservatsförslaget är uppdelat i 4 olika delområden som Länsstyrelsen anser bör undantas från skogsbruksåtgärder. Den rika förekomsten av äldre och grova lövträd är anmärkningsvärd. Lövskogen har uppkommit sekundärt på mark där det tidigare funnits ett sågverk med tillhörande torp, kvarnlämning och jordbruksmark. Lövskogstyper enligt Sydsvenska lövskogar (Naturvårdsverkets rapport 5081) som kan nämnas är sekundär lövskog av frisk typ, klibbalsumpskog av översilningstyp, klibbalstrandskog och sjöstrandsnår. Övervägande delen av skogen är medelålders till äldre och skogsbruksåtgärder har varit sparsamma under senare år vilket medfört att träden börjat själgallra. Sågarbostaden Sågen med tillhörande såghus har lämnats utanför det föreslagna reservatet.
En kraftstation är i bruk i området där vatten leds in i turbin via tub från Sandsjön. Denna tub har nyligen restaurerats. Själva kraftstationen med närområde har uteslutits från det föreslagna reservatsområdet medan sträckan där tuben finns ingår. Vid ett eventuellt reservatsbeslut i området kommer detta att innehålla föreskrifter där underhållsarbeten tillåts som är kopplade till tuben och kraftsstationen samt de ledningsgator och vägar som finns i området. Huvudmotivet för reservatsbildningen är höga ornitologiska värden i form av rik hackspettfauna och i övrigt rik hålträdshäckande fågelfauna. Flera åkerholmar är aspdominerade och består av grov asp med relativt hög ande död ved. Vissa delar utgörs av bergig terräng med en hel del soltorkat, solexponerat löv. Självgallring har utvecklats inom några yngre stamtäta delar. Mindre hackspett, vitryggig hackspett, gråspett, gröngöling och spillkråka noteras regelbundet. Björnö-Skäggebol är en av landets sista vitryggrevir där häckning konstateras årligen tom 2004.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
14,54
Areal vatten (ha)
5,72
Areal land (ha)
15,89
Areal totalt (hektar)
21,51
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg