Limön

Beskrivning
Limön är en ö i Gävlebukten som på sin högsta punkt reser sig drygt 20 meter över Bottenhavet. Ön kännetecknas av kalkrika, ursvallade jordar med mycket klappersten. Detta är ett resultat av den kraftiga landhöjningen och att de lösa jordarna främst utgörs av kalk- och sandsten.

Stranden vid Limöskaten på öns nordöstra del är en av mycket få platser i landet där kalkstenen i Bottenhavet går i dagen.

På öns västra sida finns ett gammalt fiskeläge där byggnaderna numera används som fritidsbostäder, samt ytterligare ca 150 fritidshus, de flesta av enklare typ. Dessa bebyggelseområden ligger utanför naturreservatet.

På flera ställen runt det gamla fiskeläget finns kalkrika gräsmarker med en för Norrlandskusten mycket ovanlig flora. Här finns arter som backsmörblomma, blodnäva, brudbröd, brudsporre, harmynta, kantig fetknopp, kungsmynta, rosettjungfrulin, spåtistel och vildlin.

Större delen av ön täcks av tallskog. Skogen är mestadels 70-100-årig, men det finns också några äldre bestånd. I flera av bestånden finns riktigt gamla tallöverståndare. Några grandominerade bestånd, varav en del äldre, finns framför allt i de västra delarna. Skogarna är genomgående örtrika och speglar jordarnas kalkrikedom. Flera arter orkidéer finns i bestånden. Bland marksvamparna finns en rad ovanliga och kalkkrävande arter.

Runt ön finns välutvecklad landhöjningsskog med vackra snår av havtorn och andra buskar längst ut mot stränderna. Innanför tar en zon vanligen dominerad av gråal vid. Här finns på en del ställen ett stort inslag av ädla lövträd som ask, lönn och alm. Även klibbal, hägg, sälg och björk förekommer i gråalskogen. I brynen och skogarna finns gott om höga örter.

Stränderna är flacka och täckta av en för Östersjön typisk flora med arter som gultåtel, strandkrypa, kustarun, gulkämpar, daggsvingel och klapperögontröst. Utmed stränderna finns en art- och individrik fågelfauna med flera ovanliga arter som svarthakedopping, svärta, skedand, snatterand och vitkindad gås.

Runt ön finns grunda skyddade vattenområden med en rik undervattensflora av grönalger och kransalger som utgör värdefulla reproduktionsområden för fisk och viktiga födosöks- och häckningsområden för sjöfåglar. Undervattensängarna utgör också viktiga habitat för kräftdjur, snäckor och andra evertebrater.

Limön har förutom sina höga biologiska och geologiska värden också höga friluftsvärden, med bl a badmöjligheter och med många välanvända stigar. De dagliga båtförbindelserna med Gävle och Furuvik under sommarhalvåret gör ön till ett populärt och välbesökt utflyktsmål.
Länk
Förvaltare
Gävle kommun
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
85,66
Areal vatten (ha)
101,71
Areal land (ha)
103,29
Areal totalt (hektar)
205,30
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg