Kniptjärnbäcken

Beskrivning
Läge och landskap
Kniptjärnbäcken ligger ca 20 km VNV om Burträsk på 265-330 meters höjd över havet. Området består av ett svagt sydvästsluttande och småkuperat parti av Antliden, ner mot Kniptjärnbäcken. Skogen i området består i de övre delarna av tallnaturskog på bitvis blockrik mark, men övergår sedan successivt i grandominerad skog på blockfattig, frisk mark. Det finns några mindre myrar i de centrala delarna av reservatet. Kniptjärnbäcken rinner strax innanför reservatets sydvästra gräns. Två mindre anslutande bäckar kommer norrifrån. Området har överlag en låg påverkasgrad.

Geologi
Berggrunden inom reservatet består av fin- till grovkorning, metagranit till metagranodiorit med mindre gångar av aplit (s.k. sockerkornsgranit) och granit. Längst i söder finns en övergång till metagråvacka (SGU Berg-grundskarta 22 K Skellefteå NV och 22 K Skellefteå SV). Metagråvacka är karakteristisk för länets kustområde. Området uppvisar också tydliga dräneringsspår från inlandsisens avsmältning (framförallt rännor). Inom reservatet förekommer några små, välutbildade drumliner och s.k. flutings (räfflad morän) utsträckta i den dominerande isrörelseriktningen från nordväst (SGU Kvartärgeologiska kartan 22 K Skellefteå/22 L Rönnskär). Området ligger över högsta kustlinjen, HK, vilket innebär att området inte varit utsatt för svallningsprocesser.

Skogsmark
Merparten av skogen består av äldre skiktade naturskogar. I norra delen av reservatet är skogen talldominerad med gott om 150-200 åriga tallar och inslag av enstaka äldre träd. I söder är skogen grandominerad med fin skiktning. Granarna har en ålder på ca 120 år men det finns inslag av 150-180 år gamla träd. I de grandominerade delarna finns även ett allmänt lövinslag av främst björk, vissa av lövträden är grova och äldre. I stora delar av området finns det allmänt med död ved, både stående och liggande. De flesta lågor är ganska färska men det finns även inslag av äldre och övervuxna lågor.
I ett mindre kärnområde, centralt i reservatet, finns mycket fin grannaturskog som har väldigt få spår av äldre skogsbruk. Här finns rikligt med grova lågor i samtliga nedbrytningsstadier. Granarna är mycket gamla och många gånger draperade i garnlavar. Det rinner mindre bäckar utefter sluttningen och det finns dråg i svackorna med mer örtinslag i fältskiktet. Delar av reservatet är tidigare påverkat av plockhuggning.

Våtmarker och vattendrag
Våtmarkerna består av små skogsbeklädda och öppna myrar i den centrala delen av reservatet. Myrarna är fattiga med vitmossor som dominerar i bottenskiktet samt starr och tuvull i fältskiktet.
Genom reservatets sydvästra del rinner Kniptjärnbäcken åt sydost. Det finns även två mindre anslutande bäckar som kommer norrifrån. Den större av dessa har sitt ursprung nordväst om reservatet i Kniptjärnbacken, den mindre bäcken utgår från reservatets nordvästra område. De två mindre bäckarna har delvis rätats medan Kniptjärnbäcken har en mer opåverkad hydrologi.

Friluftsliv
Lämpligaste tillfartsvägen till reservatet är via skogbilväg med avtag från väg 796 vid Degernäs. Skogsbilvägen som tangerar reservatet i öster är i gott skick. Naturreservatet innehåller en vacker bäckmiljö som ringlar genom reservatets sydvästra del. Grannaturskogen är väl värt ett besök med sina hänglavar och örtrika fältskikt.

Naturvårdsarter
Området är en mycket lämplig miljö för arter knutna till äldre grannaturskog och tallnaturskog. Följande naturvårdsarter har påträffats (hotkategori enligt Artdatabankens Rödlista 2015 inom parentes där NT = nära hotad och VU = sårbar): blodticka, doftskinn (NT), doftticka (VU), garnlav (NT), gammelgransskål (NT), granticka (NT), gränsticka (NT), kötticka (NT), rosenticka (NT), rynkskinn (NT), skinntagging (NT), stjärntagging (NT), trådticka, ullticka (NT), vedticka, lunglav (NT), skinnlav, violettgrå tagellav (NT) och jungfru Marie nycklar.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Västerbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
52,74
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
58,45
Areal totalt (hektar)
58,49
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg