Storängstorpet

Beskrivning
Större delen av området består av gammal och delvis senvuxen barrblandskog på övervägande kalkrik mark. I delar är inslaget av asp och björk stort och bitvis även inslaget av gammal asp. Hällmarker med senvuxna, gamla tallar ingår också i området.
Längst i söder finns ett naturvärdesklassat område som består av lundartad lövskog, och på södra sidan av vägen även betade hagmarker med mindre skogspartier. I naturvärdet är lövskogen väldigt fin med ek, lönn, sälg, al, hassel, rönn och en flora med exempelvis vårärt, lundsmörblomma, blåsippa, trolldruva och buskar som skogstry och måbär. Utanför naturvärdet är lövskogen också bitvis fin, men det finns också delar som planterats med gran.

Två sumpskogsområden, som ingår i Natura 2000, finns i området. Det östra är odikat och består av senvuxna björkar, alar, tallar och inslag av gran, med bitvis väl utvecklade alsocklar. Där finns rikligt med lågor och torra träd. Det västra är påverkat av ett dike som går rakt igenom området, och består av ett kärr med omkringväxande lövsumpskog med al, gran och björk. Delar av kärret vuxit igen med lövsly på grund av dikningen.

Skogarna innehåller ett stort antal rödlistade arter. Många är mykorrhizasvampar som är knutna till gamla barrträd, men det finns också ett flertal arter knutna till lövträd, och då framför allt asp. Bland annat har följande intressanta arter hittats: raggtaggsvamp (EN), liten hornflikmossa (VU), ullticka (NT), stor aspticka (NT), dofttaggsvamp (NT), brödtaggsvamp (VU), granticka (NT), orange taggsvamp (NT), barrviolspindling (NT), aspgélélav (NT), lunglav (NT), veckticka (NT), violgubbe (VU), kandelabersvamp (NT), grangråticka (VU), koppartaggsvamp (VU), korallblylav, kattfotslav, trubbfjädermossa, mörk husmossa, skogslind, ringlav och bronshjon.

Skogen är inventerad i Skogsstyrelsen nyckelbiotopsinventeringar (ärendebeteckningar: N 6928-1994, N 6929-1994, N 1033-1994 och N 860-2014), då man klassade cirka 36 hektar i området som nyckelbiotop, det vill säga områden med höga skogliga naturvärden. I reservatsförslaget ingår även två objekt med naturvärden på totalt ca 6 hektar.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Stockholms län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
79,19
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
88,71
Areal totalt (hektar)
88,63
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg