Stor-Pållar

Beskrivning
Stor-Pållar är ett drygt 500 ha stort mosaikartat urskogs- och myrområde i sydligaste hörnet av Gällivare kommun. Det ligger ca 25 km norr om Lakaträsk och 5 km söder om byn Pålkem. Området ligger som en stor ö av ursprunglig natur i ett landskap som annars domineras av stora arealer äldre hyggen med uppväxande ungskogar som till stor del utgörs av contortaplantager.
Skogarna i Stor-Pållar är åldersmässigt tämligen homogena och gamla. Beståndsåldern ligger övervägande kring 250-300 år med inslag av ännu äldre träd, och då främst äldre granar som kan vara upp emot 400 år gamla. Västra delen av området är låglänt och har karaktären av myr-skogsmosaik där skogen dominerar över de små, oftast trädklädda myrarna. Skogen är tydligt urskogsartad med mycket sparsamma spår efter äldre plockhuggningar och här finns gott om såväl lågor som torrträd av framförallt gran. Ställvis förekommer plockepinn av rötknäckta granlågor. Vegetationstypen är övervägande av frisk blåbärstyp men såväl fattigristyp som fläckar med örtrikare vegetation förekommer, liksom sandbackar med lavristyp.
Själva Stor-Pållar är ett skogsberg där norra sluttningen och toppen fortfarande kläs av gammal, urskogsartad barrblandskog. Skogen har ungefär samma påverkansgrad och ålder som i västra delen av reservatet, med skillnaden att skogen är mer högvuxen, luckig och bitvis draperad med garnlav. Här finns också inslag av grova, gamla sälgar och aspar som även de är kring 250-300 år gamla. På östsluttningen är skogen frodigare med grövre och mer högvuxen, fuktig granskog som är kring 300 år gammal. Här finns en högre andel örtrika partier med högbonitetsskog.
På den östra delen av reservatet växer en mer lågproduktiv, cirka 200-250 årig granskog med urskogskaraktär som fläckvis övergår till sumpskog. Här är granarna klädda med garn- och tagellav och det finns rikligt med glasbjörkar. Marken är på sina ställen sumpig och vattenfyllda vitmossgropar och fräken är vanligt förekommande. På grund av markens fuktighet växer träden ofta på socklar eller lutar. Fläckvis finns det rikligt med rötlågor av gran och död ved av björk. Här finns få spår efter skogsbruk, endast enstaka gamla mossöverväxta stubbar förekommer. Området har inga synliga spår av brand, det har förmodligen inte brunnit här på åtminstone cirka 100-150 år.
Tretåig hackspett är en karaktärsart i Stor-Pållar. Man ser rikligt med spår av hackspetten i hela området i form av karakteristiskt ringmärkta trädstammar. Andra fåglar som förekommer är tjäder, lavskrika, videsparv, ärtsångare och järpe. Skogen innehåller en mängd rödlistade arter, bland annat vedsvampar som rosenticka, harticka, violmussling, doftskinn och doftticka. Särskilt intressant är också de gnagspår av skalbaggen större granbock som påträffats på flera ställen i reservatet.
Våtmarkerna i reservatet håller vissa naturvärden. De två bäckarna Tjáhtjejåhkå och Stor-pållarbäcken som korsar reservatets norra del är biflöden till Råneälven och skyddade genom Natura 2000, EU:s nätverk för skyddade områden. I Stor-pållarbäcken har fiskarna stensimpa och harr påträffats.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
277,37
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
519,44
Areal totalt (hektar)
519,23
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg