Reptjärnsberget

Beskrivning
De båda områdena Reptjärnsberget och Åkersmyra är inte väl inventerade på arter däremot är områdena ovanligt väl rekognoscerade och besökta av olika personer på Länsstyrelsen och andra. Det har varit nödvändigt eftersom naturvärdena i vissa delar av de här skogarna avtar gradvis från värdekärnornas centrum.

Reptjärnsberget och det intilliggande området Åkersmyra ligger strax väster om Borlänge i en värdetrakt som i vår skogskyddsstrategi kallas för Länsklacken. Det är en värdetrakt som känns ovanligt funktionell med liknande typer av värdekärnor på höjdområdena och liknande brukningshistoria med stark påverkan från kolningsepoken och från fäbodkulturen som var mycket stark i de här trakterna. På Borlängesidan lades merparten av fäbodarna ner kring 1900 medan driften på Gagnefssidan fortsatte långt in på 1900-talet.

Den historiken präglar även de här båda värdekärnorna. Det är tallmarker och blandbarrskogar som dominerar och det sammantaget mycket stora antalet grovgreniga tallar är en stor tillgång. Kuperingen gör ändå att det finns också betydande granmarker i sluttningar och fuktstråk och ett antal myrar av olika storlek. Sammantaget två eldoradon för gammelskogsarter som tjäder, tretåspett, mesar och trädkrypare. Bebott bo av tretåspett påträffades av en slump. Det är mycket som tyder på att i de här delarna av Borlänge och Gagnef har den tretåige ovanligt starka populationer där nätverket av naturreservat spelar stor roll. I Reptjärnsberget och Åkersmyra finns också färska iakttagelser av nötkråkor både sommar och vinter och det kan mycket väl komma att visa sig att den här typen av skogar är viktiga också för deras möjligheter till kolonisation och överlevnad.

Granitberggrunden gör att rikmarker saknas och generellt har det starka skogsbruket i Borlänge gjort att även områden som nu håller mycket gammal skog och död ved är relativt artfattiga på signalarter. I Reptjärnsberget och Åkersmyra finns ändå arter som gränsticka, tallticka, ullticka, stjärntagging, dvärggullhorn, dropptaggsvamp, spindelblomster, garnlav och violettgrå tagellav.

Kulturvärdena är knutna främst till den gamla fäbodkulturen. I området finns spår av Åkersmyra och Forsbygge fäbodar, vid den sistnämnda också en ännu öppen och örtrik gräsmark. Kolbottnar och rester av kolarkojor finns förstås.

Områdena ligger bra till nära Borlänge och är helt klart intressanta för friluftsliv. På sikt ett bra sommarkomplement till Gyllbergen. De gamla fäbodplatserna i och runt områdena fungerar som magneter på besökare och här finns fortfarande ett stigsystem, baserat på de gamla fäbodstigarna och ingående i ett jättesystem av fäbodstigar i Borlänge och Gagnef som torde vara helt unikt för landet.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
0, Områden som ej kan klassificeras enligt IUCN: s system.
Areal skog (ha)
39,20
Areal vatten (ha)
1,18
Areal land (ha)
49,37
Areal totalt (hektar)
50,58
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg