Norra Jukkasvaara

Beskrivning
Norra Jukkasvaara ligger 11 km nordväst om Tärendö i Pajala kommun och utgörs av berget Jukkasvaaras norra och östra sluttningar. I områdets norra del ingår en mindre del av våtmarken Kielisenvuoma som har mycket höga naturvärden.
Skogen i reservatet är generellt lövrikt med gamla björkar, aspar och sälgar. Den rika trädslagsblandningen avspeglas i den döda veden då det fläckvist finns gott om lågor av lövträd och gran. Högstubbar av asp och björk förekommer också och i flertalet aspar finns bohål från hackspettar. Skogen har en brandprägel i form av brännastrukturer och enstaka brandljud i träd, men dessa är sporadiska och mycket gamla. Trädskiktet har en varierande men hög medelålder som områdesvis närmar sig 150 år och har dessutom få spår av modernt skogsbruk.
I brännan på bergets norra sida förekommer gran i stamtäta trädgrupper tillsammans med betydande inslag av gammal björk. Granen har här ofta god diameterspridning på stammarna och viss självgallring förekommer. Inslaget av björk och asp är stort. I blockigare partier ökar andelen tall som fläckvis dominerar. Den stora mängden stenblock ger här bestånden bitvis en gles struktur. Brandljud syns i överståndare av både tall, gran och björk. På bergets östra och södra sida är skogen mera påverkad av plockhuggning och överståndare av tall och gran saknas bitvis men förekomsten av grova aspar och björkar god. Vissa områden har också hög förekomst av gamla frodvuxna sälgar, varav ett fåtal har tydliga öppna brandljud. Genom reservatet löper ett fuktigare stråk i nord-sydlig riktning. Här är fältskiktet örtrikt och skogen domineras av gran och löv. Längst i norr övergår detta område till lövsumpskog med en bäck som rinner norrut. Här finns mycket få äldre träd, små mängder död ved, samt en ökad förekomst av stubbar. Öster om stråket ligger ett relativt ungt hygge.
I reservatet har man påträffat typiska naturskogsarter som indikerar lång skoglig kontinuitet. Flera av dessa är av rödlistan klassade som nära hotade (NT), t ex doftskinn, ullticka, gammelgranskål, lunglav, skrovellav, stiftgelélav och stjärntagging. I reservatet har man även funnit exemplar av olika arter som i rödlistan klassats som sårbara (VU), tex flertalet dofttickor, fläckporing, gräddporing, lateritticka, lappranunkel och knärot.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
129,78
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
136,33
Areal totalt (hektar)
136,33
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg