Rädån

Beskrivning
Reservatet är beläget ca 7 kilometer nordväst om Våmhus strax norr om Rädbjörka. Området ligger i en dalgång som sträcker sig mellan Kolberget, Överberg och Rädklitten. Området i och kring reservatet präglas enligt SGU:s jordartskarta av kullig morän som blivit kraftigt genomskuret av glacialt smältvatten. Dräneringen av smältvattnet har inom reservatet följt en gammal sprickzon i berggrunden. I reservatets södra del ansluter dessutom isälvsrännor både från väster och öster till Rädåns dalgång. Dagens bäckraviner följer alltså i spåren efter äldre och kraftigare vattendrag. På några ställen kastar sig ån ut i vattenfall som bidrar till att luftfuktigheten är hög och jämn i ravinen. Rädån har inte använts för flottning vilket gör att den fått behålla mycket av sin naturlighet. Terrängen i området är på många håll blockrik, på sina ställen dominerad av riktigt stora block. På några ställen påträffas lodväggar, som i kombination med den jämna och höga luftfuktigheten utgör en växtplats för en hel del sällsyntare arter av bland annat mossor och lavar. Berggrunden består av vulkaniska bergarter som ryolit, dacit och andesit. Dessa är så kallade ytbergarter och kan klassificeras som sura till intermediära.
Skogen i reservatet uppvisar generellt en hög grad av orördhet med stor spridning i ålder och storlek på träden. På några ställen syns dock spår efter äldre gallringar.
I södra delen av reservatet är marken fuktig med mycket mossa i markskiktet, skogen domineras av gran med stor spridning i ålder och storlek. Många av granarna uppvisar ofta en stor förekomst av hänglavar. Norra delen av reservatet är torrare med ett större inslag av tall, här finns även partier med yngre trädbestånd.
På östra sidan om Rädån är sluttningen brantare än på västsidan. Marken här är torrare och skogen utgörs i större utsträckning av tall, med vissa äldre, grova träd. Längre söderut längs bäcken finns en del områden med sälg som dock är hårt trängd av gran och håller på att skuggas ut. Närheten till ån och de djupt nedskurna branterna gör att ravinen har en hög och jämn luftfuktighet vilket är gynnsamt för den rika kryptogamfloran.
På ett flertal ställen i området finns spår av äldre bränder, dels brandljud men även sotade stubbar. Dock står inga torrakor kvar efter bränderna, dessa är troligtvis bortrensade sedan gammalt.
Eftersom Rädån inte använts för flottning har vattendraget behållit sin naturlighet, variationen med stenar och block är gynnsam för ett stort antal arter. Både över och under vattnet finns en stor andel med död ved, stora stammar och grenar, vilket bidrar till en betydelsefull variation i vattenmiljön. Den döda veden utnyttjas av ett flertal organismgrupper, såsom insekter, mossor, svampar och fiskar.
Områdets fauna är inte närmare undersökt, men kan förutsättas innefatta den för norra Dalarnas barrnaturskogar typiska. Inom reservatet har det bland annat setts järpe och spår av tretåig hackspett.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
39,68
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
41,44
Areal totalt (hektar)
41,34
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg