Väster-Fånsjön

Beskrivning
Områdesbeskrivning
Ett stort, av brand präglat skogsområde beläget mellan sjöarna Klumpvattnet och Fånsjön, cirka 2.5 km norr om Risede i Strömsunds kommun, Jämtlands län. En del av skogen ansluter till Fånsjöns västra strand. Generellt är det tall som dominerar trädslagfördelningen men betydande barrblandbestånd finns med ibland stort inslag av löv, företrädesvis asp och björk av lövbrännekaraktär. De äldsta tallindividerna är förmodligen runt 250 år gamla. Små aspkloner med 30 - 40 åriga träd finns på ett flertal ställen. Fläckvis finns även ansamlingar av asplågor och i anslutning till vatten finns även bäverfälld sådan. De grövsta asparna finns i skogsområdet nordost om Storflotjärnen. Här förekommer även murken liggande asp med rödlistade arter på. Spår efter bränder förekommer på många platser med kolade stubbar och lågor. Tallar med brandljud från minst tre bränder finns här och var. Marken är ofta blockrik, med ibland besvärliga ansamlingar som försvårar vandrandet, dock är marken till stor del lättvandrad. Fältskiktet domineras av frisk blåbärsristyp med marginella undantag för fläckvisa förekomster av lågörter i sluttningar. Generellt är det låga virkesvolymer och även mängden död ved är sparsam med undantag för en del bestånd där både asp, gran och tallågor är vanliga. Torrakor uppträder här och var. Rena granbestånd finns bl.a väster om Lill-Fåna och ett mindre bestånd väster om Fånsjön.

En uppskattning av virkesförrådet antyder en snittvolym på 150 m³sk/ha, med högre volymer i sluttningarnas granbestånd och betydligt lägre i de rena tallbestånden. Även om en del tall är relativt gammal (250 - 300 år) är grovleken blygsam och grövre tall än 60 cm i brösthöjdsdiameter är inte identifierade.

Funna rödlistade arter i området av visst intresse är gränsticka, gräddporing, skrovellav, lunglav, veckticka, liten aspgelelav samt nordtagging. Någon systematisk artinventering har dock inte gjorts i området.



Förvaltningsinriktning
Området har ett brandtekniskt mycket lämpligt läge. Den brandpräglade tallskogen måste få brinna igen. Övriga delar lämnas för fri utveckling.

Länsstyrelsens bedömning
Området ligger i en av länsstyrelsen utpekad värdetrakt och i anslutning till andra högt prioriterade objekt ingående i det s.k Sveaskogspaketet. Cirka 1.5 km NO ligger Stensjöns naturreservat och 3.5 km västerut ligger Jougdadalens naturreservat. Detta bidrar till en förhöjd funktionalitet för samtliga områden. Inom det utpekade området finns nyligen dragna skogsbilvägar och hotbilden är hög. Området har stor betydelse för bevarandet av den biologiska mångfalden i regionen och Länsstyrelsen gör bedömningen att områdets naturkvaliteter endast kan bevaras och utvecklas genom ett formellt skydd.

Göran Eriksson
Länsstyrelsen Jämtland
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
298,12
Areal vatten (ha)
70,63
Areal land (ha)
466,31
Areal totalt (hektar)
536,96
(Logga in för att skriva en kommentar)

Njutvandringar att längta till

Platåberget Billingens unika natur och fina vandringsleder lockar vandringsentusiaster året om.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg