Sölvbacka strömmar

Beskrivning
Naturreservatet Sölvbacka strömmar är beläget i Bergs kommun, cirka 10 kilometer sydöst om Storsjö by och 27 kilometer nordväst om Börtnan. Området är cirka 156 hektar stort och utgörs i huvudsak av Sölvbacka strömmar vilka är en del av vattendraget Ljungan och har gett naturreservatet dess namn. Området omfattar Ljungans sträckning från Storsjön, belägen 560 meter över havet, och cirka sex kilometer ner till Över-Grucken, 500 meter över havet. För att vattendraget ska ha en funktionell skyddszon har även en del skog inkluderats i naturreservatet. Berggrunden består av granit med inslag av bland annat marmor och olika typer av sandsten, skiffer samt stråk av diabas. Den dominerande jordarten inom naturreservatet är morän.

Sölvbacka strömmar har höga naturvärden med mångskiftande ekosystem både i och omkring älven. I vattendraget förekommer ett flertal olika strömtyper, selområden, partier med flergrenighet, olika bottentyper samt olika vegetationsformer. Den mosaikartade vattenmiljön, med sin mångfald av biotoper, ger livsutrymme för tillexempel fiskarterna öring (Salmo trutta), harr (Thymallus thymallus) och sik (Coregonus maraena). Sölvbacka strömmar är även ett trivselområde för utter (Lutra lutra) och bäver (Castor fiber) liksom för fågelarter som fiskgjuse (Pandion haliaetus), sångsvan (Cygnus cygnus) och trana (Grus grus). Vattendraget är dock påverkat av historiskt skogsbruk, genom timmerflottning, då en del sträckor rätades ut och rensades från block och sten. Rensning har resulterat i minskning av naturlig variationen i framförallt vattenhastighet och bottenstruktur. För att skapa ytterligare förutsättningar för växt- och djurlivet att utvecklas och ge möjlighet för ett hållbart ekosystem behövs en del återställning av vattendraget utföras. Återställningen av flottledspåverkan innebär bland annat att rensvallar med sten och block återförs till vattendraget vilket leder till förbättrad morfologi och ökad kontakt med den ekologiskt viktiga strandzonen. Detta gynnar bland annat strandnära lövträd och tillförsel av död ved vilket är viktig för olika livsformer i både vattnet och på land.

I likhet med vattenmiljön är också omgivningen runt älven mosaikartad och utgörs av svämängar, myrar, björkkärr (Betula spp.), näringsrik granskog (Picea abies), gransumpskogar, lövträdsrika strandskogar samt svämlövskog. Längs delar av älven förekommer naturliga svämplan och översvämningszoner. Flera mindre rikkärr finns i vattendragets omedelbara närhet. I den älvnära skogen dominerar intern beståndsdynamik, där gamla träd dör och faller och nya växer upp. Skogen utgörs i huvudsak av gran och lövträd som björk, gråal (Alnus incana), hägg (Prunus padus), sälg (Salix caprea) och en del tall (Pinus sylvestris). I den mosaikartade omgivningen har en del orkidéarter samt rödlistade arter som järpe (Tetrastes bonasia), hussvala (Delichon urbicum), spillkråka (Dryocopus martius), svartvit flugsnappare (Ficedula hypoleuca), garnlav (Alectoria sarmentosa) och gräddporing (Sidera lenis) observerats. Även contortatall (Pinus contorta) har observerats, men då denna inte är önskvärd inom naturreservatet kommer den att bekämpas.

Utöver naturvärdena som finns vid Sölvbacka strömmar så är området även ett för friluftslivet värdefullt sportfiskevatten som lockar många fiskare.

Fornlämningar, bland annat i form av en stenåldersboplats, finns i området.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
78,12
Areal vatten (ha)
43,69
Areal land (ha)
111,98
Areal totalt (hektar)
155,50
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg