Stormyran

Beskrivning
Områdesbeskrivning
Objektet är beläget omedelbart söder om byn Granberget, cirka 7.7 km norr om Tåsjö i Strömsunds kommun.

Området består av en skogsmyrmosaik med företrädesvis fattiga, intermediära kärr tillsammans med smalkronad äldre granskog som i stora delar är urskogsliknande. De skogklädda delarna växlar mellan riktigt blöta sumpskogsmiljöer och torrare partier med frisk blåbärsristyp. Andelen sumpskog är uppskattat till 30-40 % av arealen. Vegetationen i sumpskogen består ofta av skogsfräken men även ibland inkluderat med tolta, kärrfibbla och brudborste. Sammanhängande större sumpskogsdelar finns i områdets nordöstligaste del, vilket gör att även mängden hänglavsrik gran dominerar där. I denna del är cirka 70 % av befintliga träd rikligt hänglavsdraperade med garnlav (Alectoria sarmentosa). Även i områdets övriga delar finns här och var småpartier med hänglavsrik granskog. Granen är gammal och grovbarkig och en av granarna som åldersbestämdes med tillväxtborr hade omkring 180 årsringar. Dock är granens dimensioner blygsamma och når högst 50 cm i brösthöjdsdiameter med en medeldiameter på 25 cm. Enstaka granbestånd har virkesvolymer över 150 m3/ha men medelvolymen ligger runt 120 m3/ha.
Trädslagsfördelningen med avseende på tall, gran och löv är 0-10-0.

Karaktärsarter är tretåig hackspett (Picoides tridactylus) och rödbrun blekspik (Sclerophora coniophaea) och på döende gran är granticka (Phellinus chrysoloma) vanlig. Den rikliga förekomsten av hackspår från tretåig hackspett kan bero på att mängden stående döende gran i området är stort i förhållande till omgivande skog som är hårt brukad. Bland de rödlistade arterna är vedsvamparna en viktig grupp att nämna. Vanligt förekommande är rosenticka Fomitopsis rosea (NT). Mera säll¬synta arter som påträffats i området är lappticka Amylocystis lapponica (NT).

Generellt är förekomsten av torrträd i liknande naturskogar låg men här förekommer de måttligt, ställvis rikligt, förmodligen 5-10 % av totala virkesvolymen, vilket utgör cirka 10-15 m3/ stående döda eller döende träd per hektar. Övervägande areal produktiv skogsmark är bedömd som värdekärna och andelen urskogsartad skog är uppskattat till 30-40 %. I de urskogsliknande delarna är volymen död ved sannolikt minst 70m3/ha. Kvaliteten på den döda veden är gynnsam med avseende på variationen av dimensioner och förmultningsgrad. Generellt är det ont om lövträd. Fläckvis är det dock gott om högstubbar av björk.

Avvattning från det större myrkomplexet Stormyran-Dammyran nordost om reservatet ombesörjs bl.a. av två bäckar som därefter i områdets södra del går samman till Gamm-Karbäcken.

Äldre avverkningsstubbar vittnar om att området tidigare plockhuggits, förmodligen under mitten av 1900-talet. Nya vägar är indragna och avverkning är nära förestående.

Troligen har området tidigare utsatts för bränder men under fältbesöket hittades inga synliga spår efter bränder.

Förvaltningsinriktning
Området ska lämnas för fri utveckling.

Länsstyrelsens bedömning
Granberget är ett naturskogsområde med höga naturvärden där spår efter skogsbruk är mer eller mindre obefintliga. De nydragna vägarna signalerar att avverkningar är nära förestående vilket ökar motivet till att området omedelbart får ett formellt skydd.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
53,88
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
116,65
Areal totalt (hektar)
116,60
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg