Vessinge sandhedar

Beskrivning
Väster och söder om Vessingesjön finns en av länets främsta naturbetesmarker för hotade arter knutna till ogödslade ängs- och hagmarker. Området utgörs av ett naturskönt och böljande landskap med sandiga betesmarker mellan Veinge samhälle och Vessingesjön, som är känd som en bra fågelsjö. Markerna betas av nötkreatur med ett sent påsläpp och ett relativt svagt betestryck som är gynnsamt för den rika örtfloran och insektslivet. Solexponerade sandblottor med stora bokolonier av marklevande insekter och hedblomster finns på några ställen. Vegetationen utgörs av torra ljunghedar med riklig förekomst av hårginst och kattfot och av örtrika ängsmarker med riklig förekomst av slåttergubbe, svinrot. backtimjan, jungfrulin, åkervädd och liten blåklocka.

Totalt är 20 rödlistade arter kända från betesmarken vid Vessingesjön och ytterligare ett antal rödlistade är kända från de närmaste omgivningarna, se artförteckning.
Ginstpalpmal CR Fri stävmal VU
Ginsthedkorthuvudmal EN Guldsandbi VU
Klocksolbi EN Väddsandbi VU
Rödtonad harrismätare EN Allmän bastardsvärmare NT
Sen ginstbackmätare EN Allmän metallvingesvärmare NT
Slåttergubbemal EN Dadelvaxskivling NT
Stinkpadda EN Hedpärlemorfjäril NT
(ev. försvunnen) Hårginst NT
Väddgökbi EN Pärlbi NT
Ängsväddantennmal EN Spetssandbi NT
Crossocerus palmipes NT

Under 2007 inleddes småskalig naturvårdsbränning i området inom ramen för arbetet med åtgärdsprogram för hotade arter och diskussioner om att avsätta området som naturreservat har därefter inletts med Veinge Betong AB som äger marken. I omgivningarna finns även andra miljöer som är värdefulla för hotade arter knutna till ljunghedar och örtrka ängsmarker, bland annat åkerträdor, sandiga banvallar utmed järnvägen vid Veinge station och två grustäkter där brytning ännu pågår. Den aktuella naturbetesmarken är idag ett kärnområde för biologisk mångfald och det finns en stor potential att förstärka naturvärdena ytterligare och att på sikt även utöka områdets areal med värdefulla marker i omgivningarna.


Vessinge sandhedar 25/11-10
Vessinge sandhedar utgörs historiskt sett av ett större område med betade utmarkshedar som har fragmenterats i modern tid genom bebyggelse, uppodling och tallplantering. Idag finns här flera värdekärnor och ett stort antal hotade arter knutna till ängar, ginsthedar och sandmarker.

Vid Vessingesjön finns en sandig naturbetesmark som Naturvårdsverket nyligen har köpt med syftet att bilda naturreservat och flera naturvårdsbränningar har gjorts här de senaste åren för att gynna hotade arter. Dessutom finns två större grustäkter som delvis är färdigbrutna och där värdefulla ginsthedar har etablerats i återställda delar samt sandiga marker vid Veinge station som är en klassik lokal för hårginst och hotade fjärilar som lever på ginst. Större restaureringsåtgärder för att gynna hårginst, fjärilar och bin har under de senaste åren gjorts i anslutning till Veinge station och åtgärder har även inletts i färdigbrutna delar grustäkterna. Mellan dessa områden finns bland annat yngre tallplanteringar på sandiga marker som är möjliga att restaurera till naturbetesmarker.

De biologiska värdena är mycket höga och 75 rödlistade arter, varav 29 hotade, har hittills hittats i området, se bilaga 1. Mest utmärkande för området är den rika fjärilsfaunan med flera akut hotade arter och här finns även en rik mångfald av vildbin och andra insektsgrupper, kärlväxter, grod- och kräldjur, fåglar samt ängssvampar. Vid ytterligare inventeringar skulle sannolikt än fler sällsynta och hotade arter identifieras.

Naturbetesmarken vid Vessingesjön är också ett väl frekventerat strövområde invid Veinge samhälle och många naturintresserade människor söker sig hit under sommarhalvåret för att titta på fåglar, insekter m.m.
se särskilt bilaga 1 och 2 i kopplade filer.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Hallands län
IUCN-kategorisering
IV, Habitat/Artskyddsområde (Habitat/Species Management Area)
Areal skog (ha)
6,45
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
20,17
Areal totalt (hektar)
20,11
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg