Saxeknut

Beskrivning
Området präglas till stor del av toppen Saxeknut och sluttar brant mot öster. Området är svårbrukat på grund av sin topografi och därför har äldre skog bevarats i hög utsträckning. Skogskontinuiteten är lång.

Historiska kartor visar att reservatet utgjorts av berg- och skogsmark. Några spår efter äldre bosättningar eller odlingar finns inte. Delar av området kan ha använts som utmarksbete. Flera gruvhål och kolbottnar vittnar om att platsen varit en viktig del i bergsbruket.

Områdets naturvärden betingas av skogsbeståndens naturskogsartade struktur och en mångfald av sådana arter som missgynnas av skogsbruk. Strukturen i de äldre bestånden kännetecknas av intern dynamik och småskaliga störningar. Åldersspridningen bland träden är stor. Området rymmer en stor mängd död ved. De många signalarterna indikerar att området har varit trädbevuxet under lång tid. Den kuperade och bitvis svårbrukade terrängen har bidragit till kontinuitet av äldre barrskog. Skogen domineras av naturskogsartad grandominerad barrskog i höjdlägen. En mindre del utgör bränna. Flera signalarter och rödlistade arter knutna till dessa skogstyper finns i området. Bland dessa kan särskilt nämnas lavarna bårdlav, skuggblåslav samt de rödlistade svamparterna stjärntagging, orange taggsvamp, spadsskinn och gränsticka. Området är också hemvist för ett flertal minskande eller hotade skogsfåglar som tretåig hackspett, gråspett och järpe.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Örebro län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
30,22
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
30,52
Areal totalt (hektar)
30,50
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg