Nävsjömossen

Beskrivning
Nävsjömossen och Backglomossen är flikiga kärr intill Nävsjön i norra delen av Norrköpings kommun. I kärren dominerar mjukmattor men bitvis finns även fastmattor. Lågvuxen bladvass växer på stora delar av myrmarkerna. Ett flertal myrholmar med tall finns. Till myren hör också Hjortronmossen som till större delen är en svagt välvd mosse. Nordöstra delen av Nävsjömossen utgörs också av denna typ av mosse. Båda är skogsbevuxna och bitvis finns rikligt med gammal tall och torrakor. I anslutning till Nävsjömossen finns också soligena kärr och sumpskogar av olika typer. De soligena kärren har ett glest trädskikt av tall med varierande men artrika växtsamhällen. Sumpskogarna är till större delen av översilningstyp där klibbal dominerar. Mindre delar liknar mer topogena kärr med stagnerande vatten med ett varierat, senvuxet och lågt trädskikt på höga socklar. Hela myren avvattnas mot Nävsjön.
Omgivningarna domineras helt av barrskogar med främst tall. Landskapet är storslaget med betydande höjdskillnader. Sprickdalstopografin är utpräglad. Smala sumpstråk finns i terrängsvackorna som sträcker sig från nordväst mot sydost. De tallskogar som blivit kvar i branter, på hällar och holmar är typiska för Kolmården; grova, höga och mycket gamla. Till Kolmårdens karaktäristiska inslag hör utbredda klapperstensfält i sluttningar.
Till faunan hör häckande tranor, skogsduva och fiskgjuse. I de soligena kärren växer rikligt med fläckigt nyckelblomster. Kryptogamfloran är innehållsrik. I alsumpskogarna växer gott om hållav. Dunmossan förekommer i kanten av myren.
Över Nävsjömossen passerar Sörmlandsleden på spänger runt sjön, vidare bl a genom Nävsjöns naturreservat (f.d. Domänreservat) utmed östra stranden i Sörmland. Tillgängligheten med bil är sämre. En avstängd skogsbilväg är enda alternativet.

Kulturhistoriska värden
Fördämningar och diken: I Nävsjöns utlopp har legat en masugn. Sjön är därför dämd och stubbar utmed stränderna antyder att nivån höjts och strandskog dött till följd av detta.
Fornlämning: Runtom mossen finns talrika spår av stenåldersbosättningar i form av kvartsflisor. Inga senare bosättningar verkar ha funnits.
Spår av hävd: Hela myren anges som utmark på häradskartan från senare delen av 1800-talet. I drygt 100-årig barrblandskog påträffades en kolmila.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Östergötlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
53,79
Areal vatten (ha)
31,97
Areal land (ha)
149,93
Areal totalt (hektar)
181,79
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg