Snöttuberget

Beskrivning
Snöttuberget ingår i ett stort bergsområde med många toppar en dryg mil nordväst om Dala-Järna. Reservatets stora skogsbestånd har kommit upp efter en skogsbrand i början av 1900-talet.
På bergets sydsluttning står en lövskog, dominerad av björk men med ett stort inslag av asp och även tall och gran. Det är en så kallad lövbränna, uppkommen efter en skogsbrand som rasade i trakten mellan den 13 och 22 juli 1914. Det var blixten som tände branden.
Området har också stora biologiska värden. Först och främst gäller det naturtypen som sådan - lövbrännan, den lövdominerade naturskogen. Den har blivit mycket sällsynt i den svenska skogen, när nu brandbekämpningen är så effektiv. Förr var lövbrännor betydligt vanligare i den svenska delen av barrskogsbältet, taigan, och så är fortfarande fallet i stora delar av den ryska taigan. Lövbrännor står för en stor del av variationen i barrskogen och fyller en viktig funktion för en mängd växter och djur som på olika sätt drar nytta av den speciella naturmiljön.
Järpen är ett exempel på arter som hittar lämpliga biotoper i reservatet. Här finns också mindre vanliga och hotade arter. Nattviol är en typisk brandgynnad art vid Snöttuberget. Den mindre flugsnapparen har också påträffats. Några av Snöttubergets rödlistade lavar, mossor och svampar är vulkanlav, korallblylav, lunglav, flera knappnålslavar, vedtrappmossa, mörk husmossa, rynkskinn, gränsticka och stjärntagging.
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Dalarnas län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
39,07
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
39,76
Areal totalt (hektar)
39,74
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg