Kloften

Beskrivning
Naturreservatet Kloften ligger i Eda kommun i västra Värmland. Området ligger i en trakt där det finns en hög koncentration av naturvärden, vilket avspeglas i att det finns flera befintliga naturreservat, reservat under bildande, biotopskydd, naturvårdsavtal, nyckelbiotoper samt naturvärdesobjekt i närheten. Området är också utpekat i länets skogsstrategi för sina höga värden. Det gäller särskilt för de båda skogstyperna barrblandskog och tallskog, vilka löser av varandra i det småkuperade sprickdalslandskapet.

Det utvidgade naturreservatet innefattar hela berget kloften, vilket inkluderar toppen som har en mosaik av myr och hällmarker, den skarpa västbranten och den bördiga skogen nedanför den, myr- och våtmarker söder om den samt de mindre branta sluttningarna mot öster och norr, med tall och gran.

Tack vare att området till stora delar är svårtillgängligt för skogsbruk finns det kvar många av de naturvärden som försvunnit från skogslandskapet i stort. I de delar där det skett skogsbruk så har det varit i form av plockhuggning eller gallring och där kan man nu finna fina luckiga miljöer med åldersskiktning och gammeltallar. Större delen av området är klassat som nyckelbiotop eller som naturvärdesobjekt i Skogsstyrelsens inventering. I området finns några rödlistade arter, dvärgbägarlav, violettgrå tagellav, läderlappslav, lunglav och tretåig hackspett. Dvärgbägarlaven indikerar att det finns gamla och grova lågor, främst av tall. Den violettgrå tagellaven förekommer på barrträd, främst gran, i fuktiga och äldre skogar. Läderlappslaven är en gelélav. Gelélavar är en av de främsta indikatorerna på att det finns höga naturvärden i skogsmark. Arterna kräver hög luftfuktighet och växer på bark av gamla lövträd. Lunglaven kräver fuktiga och ljusa miljöer. En annan art som berör området är raggbock, vilken är funnen i samt strax utanför reservatet.

Åldern på de äldre tallarna ligger mellan 250 och 300 år. Det finns brandspår i form av brända stubbar. Död ved finns i större delen av området och i vissa delar finns det gott om död ved, bl.a. i form av torrakor, lågor av gran, björk och tall samt torrträd och döende träd. Berggrunden består av sura vulkaniter och av förgnejsad granit och jordarten utgörs av morän på berghäll. Den karga växtmiljön innebär att tallarna och granarna på berget är senvuxna. Naturgeografiskt hör området till regionen 28 b. Stora delar av området är av naturskogskaraktär och delar av området uppfyller definitionen för EU-habitatet Västlig taiga, naturlig gammal granskog samt naturlig gamma
Länk
Förvaltare
Länsstyrelsen i Värmlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
132,47
Areal vatten (ha)
1,37
Areal land (ha)
169,89
Areal totalt (hektar)
171,49
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg