Granselet

Beskrivning
Granselet ligger intill Laisälven mellan Sorsele och Arjeplog, nära länsgränsen mot Västerbotten. Den östra delen av reservatet är en mosaik av våtmarker och holmar med mager, ca 300-årig garnlavsdraperad granurskog där rötlågorna ligger kors och tvärs. I den västra delen, i sluttningen ner mot själva Laisälven, ändrar skogen karaktär och blir mer produktiv. Här varierar fältskiktet mellan lågörts- och blåbärstyp. Naturskogen är grandominerad med inslag av både tall, vårtbjörk samt enstaka sälgar och aspar. I norra delen rinner en skogsbäck nerför sluttningen och vidare ut i Laisälven, kring bäcken är växtligheten frodig och här och var ligger gamla, grova vindfällen av gran.
Hela området är brandpräglat. I området finns rikligt med granar som är över 300 år och bär spår av gammal skogsbrand i form av brandljud. I den sydvästra delen har en senvuxen, mycket gammal gran med dubbla brandljud påträffats.
Området har generellt en låg påverkansgrad och innehåller få avverkningsspår, då främst spridda stubbar från plockhuggning och dimesionsavverkning. På grund av områdets långa obrutna kontinuitet och låga påverkansgrad från skogsbruket finns här substrat och strukturer som är livsviktiga för många känsliga och hotade arter. I reservatet finns bland annat hotade vedsvampar och lavar som rosenticka, tajgaskinn, harticka, ostticka, gammelgranskål och knottrig blåslav. Både lavskrika och tretåig hackspett finns i området varav den senare är en karaktärsart, de karaktäristiska spåren av hackspetten med hack som går i en ring runt trädstammen finns i hela Granselet.
I området ingår även två remsor av områden som nyligen kalavverkats. De kalavverkade områdena är produktiva med ett visst lövuppslag. De har tagits med för att skapa korridorer mellan olika delar av området och undvika att hyggena blir ekologiska barriärer.
Landskapet har även höga frilufts- och upplevelsevärden genom sin höga grad av naturlighet och ursprunglighet tillsammans med de vackra vyerna vidare in i Laisälvens dalgång. Granselet gränsar också till Laisälven som är ett populärt fiskevatten för fritidsfiskare.
Naturreservatet är beläget inom Maskaure samebys förhöst-, höst- och vinterland samt ett av samebyns uppsamlingsområden. Två flyttleder går i nära anslutning till naturreservatet.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Norrbottens län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
111,99
Areal vatten (ha)
0,52
Areal land (ha)
189,30
Areal totalt (hektar)
189,81
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg