Per-Johansabodarna

Beskrivning
Naturreservatet Per-Johansabodarna är beläget cirka tre kilometer från Strömsunds centrum i Strömsunds kommun. Naturreservatet är delat i två delområden: västra delen som är cirka 34,5 hektar och östra delen som är cirka 51 hektar. Delområdena ligger omkring en och en halv kilometer ifrån varandra. Terrängen i området är flack och höjden sträcker sig från cirka 300 till 320 meter över havet. Berggrunden består av kalksten på Jämtlandsskollorna och jordarterna består av morän och torv.

Både västra och östra delen av naturreservatet utgörs av grannaturskog (Picea abies) med en hel del gamla, senvuxna och grovbarkiga granar, växande på relativt fuktig mark. Bitvis förekommer rikligt med hänglavar och vedsvampar. Naturskogen är tydligt präglad av intern beståndsdynamik, där gamla träd dör och faller och nya växer upp. Tillgången till död ved varierar inom området men är på sina ställen riklig och utgörs främst av rötbrutna granlågor, en del torrträd och stubbar. Medelåldern för skogen är omkring 160 år. I granskogen förekommer inslag av enstaka tallar (Pinus sylvestris). Lövträdsandelen är tämligen låg, men en del björk (Betula sp.) samt enstaka aspar (Populus tremula) och sälgar (Salix caprea) förekommer. Få sälgar i området är dock vitala. Fältskiktet består av blåbärsris (Vaccinium myrtillus) med inslag av lågörter.

Exempel på rödlistade arter som har observerats i naturreservatet är garnlav (Alectoria sarmentosa), norsk näverlav (Platismatia norvegica), blackticka (Steccherinum collabens), doftticka (Haploporus odorus), lappticka (Amylocystis lapponica), ostticka (Skeletocutis odora), rynkskinn (Phlebia centrifuga) och tretåig hackspett (Picoides tridactylus).

Inom naturreservatet förekommer även en del våtmark, både öppen och trädbevuxen.

I naturreservatet har en mindre del utvecklingsmark inkluderats medan resten av naturreservatet saknar spår av modernt skogsbruk. Skogen har dock plockhuggits relativt hårt längre tillbaka i tiden men har trots det bevarat en bra trädkontinuitet och är nu flerskiktad. Skogen och myrarna inom naturreservatet har tidigare även nyttjats för bete och myrslåtter.

Genom det östra delområdet går en markerad vandringsled. Längs leden finns skyltar med naturinformation uppsatta av Strömsunds kommun och Naturskyddsföreningen.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
72,37
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
85,63
Areal totalt (hektar)
85,68
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg