Björnvikbodarna

Beskrivning
Björnvikbodarna är beläget en mil nordväst om Strömsund vid stranden till Ströms Vattudal. Områdets högsta punkt är cirka 300 meter över havet och områdets lägsta delar är stränderna mot det reglerade sjösystemet Ströms Vattudal, cirka 285 meter över havet. Terrängformerna består av svagt utvecklade höjdåsar med öst- och västexponerade sluttningar. En del av naturreservatet rymmer en större svacka med fuktig torvmark som avvattnas via Björnvikbäcken. Berggrunden består främst av de sedimentära bergarterna gråvacka, lerskiffer och kalksten. Jordarterna inom området är moiga moräner, torv och sand.

Hela området kännetecknas av långsamväxande granskog (Picea abies) på svaga sluttningar. Medelåldern för beståndet är omkring 150 år men träden är inte påtagligt grova. Partier med sumpskog förekommer kring bäckar, kärr och fuktiga stråk. I granskogen förekommer inslag av enstaka tallar (Pinus sylvestris) och lövträd. I sumpskogarna ökar andelen lövträd, främst med gråal (Alnus incana) och glasbjörk (Betula pubescens). Enstaka sälg (Salix caprea) och asp (Populus tremula) förekommer. På frisk mark består fältskiktet främst av blåbär (Vaccinium myrtillus).

Det finns gott om färsk död granved efter stormfällningar. Andelen murken död ved är förhållandevis mindre med undantag av de västra delarna som har betydligt högre kontinuitet av död ved. I västra delarna är granskogen till stora delar naturskog med gransumpskog och gamla träd draperade med garnlav (Alectoria sarmentosa). Många granar är äldre än 200 år. I de allra sydvästligaste delarna har rikmarksväxters, växter som gynnas av kalk, som tvåblad (Listera ovata) och ormbär (Paris quadrifolia) observerats. Även i de östra delarna av naturreservatet förekommer grannaturskog med gamla träd men här saknas tydlig kalkpåverkan på floran.

Kring Björnvikbäcken finns en svacka med större partier av öppna kärr. I sluttningar öster om bäcken förekommer näringsrika backkärr. Sydväst om Björnvikbäckens mynning finns ett trädbevuxet rikkärr med tallar och artrik flora.
I de öppna kärren har förekomster av rikkärrsarter som purpurvitmossa (Sphagnum warnstorfii), korvskorpionmossa (Scorpidium scorpioides), olika starrarter (Carex spp.) samt blåtåtel (Molinia carulea) registrerats. Kring bäcken och i övergångszonen mellan skog och kärr förekommer dvärgbjörk (Betula nana) och flera arter viden (Salix spp.).

Skogen består till stora delar av naturskog men en del spår av plockhuggning och gallring förekommer. Skogen är opåverkad av modernt skogsbruk med undantag av ett mindre hygge som tagits upp på 1960-talet och en liten del av ett sentida hygge som utgör arronderingsmark. Området är påverkat av markavvattning genom dikning, främst i anslutning till det stora öppna rikkärret men även i delar av den fuktiga skogsmarken. Våtmarkerna har tidigare nyttjats för myrslåtter och både skogen och våtmarkerna har nyttjats för utmarksbete. Inom naturreservatet finns även en liten del av Ströms Vattudal inkluderad.
Förvaltare
Länsstyrelsen i Jämtlands län
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
138,70
Areal vatten (ha)
28,25
Areal land (ha)
188,26
Areal totalt (hektar)
216,58
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg