Bålberget

Beskrivning
Bålberget är beläget vid Vålberg, cirka 20 km väster om Karlstad, norr om
E18. Det är ett skogsområde som består av en blandning av lövskog och
barrblandskog med tall och gran. Majoriteten av de lövrika bestånden finns längs med de södra och östra sluttningarna och innehåller stora mängder asp, björk och bitvis också hassel och unga ädellövträd. Resterande bestånd består av en blandning av tall och gran på magrare mark, med både gamla och unga träd. Även i dessa delar finns inslag av vissa lövträd. Skogen ligger på en höjd, omgiven av villabostäder i alla riktningar. Norsälven rinner cirka 250 meter öster om skogen.

Berggrunden i naturreservatet består i de centrala delarna av granitisk gnejs, medan den östra tredjedelen samt en liten del i den västra änden av området består av granodioritisk-granitisk gnejs. Inga tydliga stråk med grönsten finns inom naturreservatet. Som högst är Bålberget cirka 90 meter över havet med relativt plan mark längst upp, som sedan övergår i sluttningar åt nord, syd och öst. Sluttningarna innehåller på sina håll både hällar och block, men övergår så småningom i bördigare marker med rörligt markvatten. Berg i dagen dominerar i de centrala delarna, men postglacial lera och silt dominerar längre ner i sluttningarna längs reservatets utkanter, där man finner stora delar av de lövdominerade skogsbestånden.

På Bålberget finns flera lövrika bestånd med asp och björk, framför allt i de södra delarna, samt ett mindre område i den norra delen. Bitvis finns även inslag av andra lövträd och buskar, exempelvis hassel, sälg samt ung lönn och ek. Liggande död ved, så kallade lågor, förekommer spritt och det finns betydande naturvärden kopplade till lövträd och död lövved med betydelse för bland annat fåglar, vedinsekter, vedsvampar och lavar. Inslaget av gran i dessa bestånd varierar från att vara obefintligt eller med endast enstaka granar, till att bitvis bli beståndsbildande tillsammans med asp och björk.
Bland de naturvårdsintressanta insektsarter som har påträffats i området finns bland annat skalbaggar som gulbandad brunbagge (Orchesia fasciata, NT), liten brunbagge (Orchesia fasciata, NT) samt arterna Triplax rufipes (NT) och Cis submicans (NT) som båda saknar svenskt namn. Många av arterna som påträffats i området är framför allt knutna till död lövved eller vedsvampar på lövved.
Många fågelarter har siktats i reservatet, särskilt i de södra lövrika
bestånden. Bland dessa finns flera rödlistade arter som svartvit flugsnappare (Ficedula hypoleuca, NT), ärtsångare (Sylvia curruca, NT) och grönsångare (Phylloscopus sibilatrix, NT). Arter som påträffats häcka inom reservatet inkluderar vanligare fåglar, bland annat större hackspett, (Dendrocopus major), gröngöling (Picus viridis), talgoxe (Parus major) och nötväcka (Sitta europaea).

Mellan de lövrika bestånden, samt i de norra delarna av reservatet, består skogen av barrträdsdominerade bestånd. En solexponerad och blockrik brant med gammal tall och lövträd framträder i söder, medan de norra delarna utgörs av gran och tall tillsammans med enstaka lövträd. Det finns en stor variation i beståndsålder och markförhållanden. Överväxta hällmarker och fuktiga partier förekommer om vartannat i den nordöstra delen, medan andra partier utgörs av frisk mark med blåbärstyp. Död ved förekommer spritt, men oftast i sparsamma mängder. Den lövrika skogen i de södra och östra delarna av reservatsområdet finns redovisat som ett område med mycket högt naturvärde i kommunens naturvårds- och friluftsplan. I Skogsstyrelsens inventering har ett mindre område i söder klassats som nyckelbiotop och ett större område i sydsluttningen som objekt med naturvärde.
Förvaltare
Karlstads kommun
IUCN-kategorisering
Ia, Strikt naturreservat (Strict Nature Reserve)
Areal skog (ha)
15,62
Areal vatten (ha)
0,00
Areal land (ha)
17,21
Areal totalt (hektar)
17,16
(Logga in för att skriva en kommentar)

Vandra i stad och natur: Upptäck Merrell SpeedARC Matis för urban hiking

Vandring i staden – en ny livsstil Urban hiking handlar om att utforska staden till fots och upptäcka dess dolda pärlor. Det är en aktivitet som ...

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg