Rottefella Chili



Bindning för telemarksskidor


Tillverkare: Rottefella
 
Betyg: 2.462.462.462.462.46
(betyg 2.46 baserat på 13 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 1 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Hållbara, bra skidkänsla, enkla och robusta.

Minus:Vajrarna kan vara slitkänsliga.

Kommentar: På mina K2 Pist Stinx satt när jag införskaffade dessa åratals sedan ett par "Rottefella Chili" och det gör det än. Jag har åkt med Garmont Estremo och Scarpa T4. Åkning har varit pist, semi off-pist och off-pist samt turat en hel del med dessa bindningar. De har varit helt problemfria dock har jag bytt en vajer eftersom den såg ut att vara på väg att gå av.

Jag tycker att de fungerar bra utför och på den sorts turåkning som sker i samband med skidbestigning. Jag har god kontroll på skidorna och slitaget på pjäxorna är ett försumbart problem om man inte vill att utstyret alltid skall se ut att vara ohadd

Nu har jag skaffat ett par begagnade Garmont Gara och Elan Stinger för att spara på K2: orna till ren off-pist och skidbestigning. Elanskidorna var och är utrustade med Rottfella Chili med i mitt tycke absurt höga plattor (30 mm) har åkt en pistdag på denna kombination. Efter några åk när jag kommit underfund med den justering av position som de högre pjäxorna tarvade så märkte jag inte av några svagheter med bindningen som plockades fram av de styvare pjäxorna.

Jag åker alltid med olåsta skaft på pjäxorna om det nu har någon betydelse.

Plus: Hyffsad känsla som utförsbindning OM man inte går för djupt och OM man inte har för styva pjäxor. Lätta

Minus:Wiren går lätt av inne vid kroken. För hårda i fjädrarna för att funka bra till turskidor.

Kommentar: Hade såna här när dom var nya och häftiga, typ -96? Varför dom fortfarande finns är en gåta. Wiren går lätt av, och dom har aldeles för starka fjädrar för att funka till turskidor.
Man kan skaffa krokar o fjädrar till Rottefella Cobra och sätta dit, då håller dom. Men ska man åka utförs är Rottefella Cobra eller Voilé SX eller G3 bättre, om man vill ha denna typ av bindning.
Har man mycket styva pjäxor så kan det bli en del slitage.
Tyckte att dom var jättebra ända tills jag provat andra bindningar. Helt OK bindning, men inget jag skulle köpa nytt om jag fick välja.

Liknande produkter: Voilé 3-pin Cable, Rottefella Riva. för turskidor.
Hammerhead, Voilé 3-pin HW CRB, R8, Cobra för utförsåkning.
Voilé Swichback, O1, Voile 3-pin HW CRB för topptur.

Plus: Billig, lätt att få tag i reservdelar, enkel konstruktion.

Minus:Kabeln håller inte måttet.......

Kommentar: Trots sina brister är detta en prisvärd bindning att använda till turskidorna. Det är ingen bindning jag hade satt på om jag skulle njuta av utförsåkning ner längs Akka, men på tur i sakta mak där de extrema utförsåkningarna inte är aktuellt är detta en helt ok bindning. Svagheten med stor S är att kabeln går av med jämna mellanrum. Men ett par reservkablar i pulkan gör att det bekymmret är borta. Nöter lite pjäxor, men inte så det stör. Även de dyrare bindningarna kan vara goda pjäxätare. Som sagt en helt OK bindning för turskidorna.

Köpplats: Northstar.se

Pris: 399

Kommentar: Efter några års åkning på rottefella chili har jag börjat prova lite andra bindningar. Det har gett mig den tråkiga insikten att chili inte är någon bra bindning. Den har lätt för att lossna, antingen i fjädern eller kroken, vilket i och för sig är bra om man ramlar. Det är bara det att detta har orsakat ett inte helt litet antal obehagliga vurpor. I lössnö kan det vara nästan hopplöst att åka med dessa, är bindningarna på fel humör lossnar de flera gånger per åk.
Medans jag körde på scarpa T3 var detta det enda problem jag hade, men sen jag bytte upp(?) mig till T1 har ytterligare en sak dykt upp. Dessa bindningar äter pjäxor, eller i alla fall skidkanten (duckbill) längst fram på pjäxan. Efter ungefär 10 dagars åkning vågade jag inte använda T1:orna längre, de hade blivit totalförstörda om jag fortsatt.

Det finns givetvis fördelar med dessa bindningar också. Dels är de billiga i inköp, de väger lite och är utmärkta uppför på toppturer. Det är äve lätt att få tag på reservdelar till dem (av en anledning kanske...).
Jag har inte heller råkat ut för kabelbrottsproblemet som jag hört talas om, men det kan ju bero på att jag åker så lungt och försiktigt.

Ska man köpa en lätt hyffsat billig kabelbindning så tror jag mer på någon av de mjukare cobra varianterna som rottefella har.

Plus: ganska billig, bra om man kör försiktigt

Minus:Vajrarna håller ej för hårdkörning

Kommentar: Jag har efter snart två säsonger ca 80 skiddagar råkat ut för kabelbrott på min chilibindning (Kör ganska brutalt med gamla svarta T1:or). Problemet är att metallkroken börjar kärva efter ett slag och sedan pajar vajern i skarven mellan kroken och varjerbiten...

Resten av bindningen tycker jag är bra, har inte haft några tryckproblem på mina Chillibindningar!

Under en period i Kanada lyckades jag och min kompis paja 3 vajrar en fjärde på gång på våra två par Chillibindningar! Sedan han man hem och åkte kanske 10 dagar till och på två personer blev det 3 vajrar till!

Det måste vara en guldgruva för Riva att sälja en så dålig konstruktion, vinterns facit 6 chillivajrar och en Riva 3 vajer på fyra personer!!!

Med en kostnad i butik på ca 125 spänn/vajerbit så är det ju inte så kul.

På chillin är ju konstruktionen felaktig, övergång mellan den stela kroken och vajern, det är ju klart att det kommer att gå sönder!

Nu är ju vajerproblemet och fjädrarna utbytt på Chilli Cobra så den ser bra ut, men dyr!

Plus: i vissa fall priset

Minus:Kabelbrott, bristande fjädersträckning, slitage på pjäxor

Kommentar: Denna bindning är mycket vanlig, de flesta som åker telmark har ägt dessa någon gång. Problemet med dessa bindningar är flera: Kabelbrott, svårigheter att "spänna" kabelfjädrarna, "uppätning" av pjäxors sulor m.m
Fördelar med denna bindning är inte fullt lika lätt att hitta, i mitt tycke så är det bara priset som kan utgöra en fördel, men denna fördel har en tendens att försvinna i samband med att bindningen går sönder och i värsta fall skadar dom även pjäxorna.

Kommentar: Efter att ha haft tre (3) kabelbrott i vinter, ett brott på den bakre bygeln OCH en bindning som lossnat ur skidan inställer jag mig nu i klagokören över Chilibindningen. Att Chili-bindningen klämmer över tån hos vissa (mig själv till exempel) är ganska välkänt. Det har nog dock mer att göra med att Chili är en styvare bindning än säg gamla RivaII. Hoppas LINKEN eller någon annan bindning snart kan lova vad de håller så man slipper Rottefella...

Plus: robust

Minus:klämmer på mina tår

Kommentar: Mina och mina tre vänners erfarenhet kring chilibindningen är att den klämmer på tårna (om man har T1or iallafall). Anledningen till detta är att chilibindningen är ledad för långt bak vilket omöjliggör för pjäxan att böja sig på ett naturligt sätt. (endast övre bäljen får möjlighet att böja sig)

Jag blev varnad för detta, men efter att ha provböjt i butik ett antal gånger köpte jag ändå ett par chili till de nya skidorna. Efter någon timmes åkning hade jag så jäkla ont att jag var tvungen att sluta åka

Nu sitter det en pitbull på skidorna och det funkar väldigt bra.

Chilibindningen är ganska vanlig, vilket borde betyda att inte alla upplever detta som ett problem.

Plus: Tåbrygga.Ledad på rätt ställe.Reservdelar finns nästan överallt.

Minus:Gammal och förlegad.

Kommentar: Har haft det stora nöjet att få åka på olika telisbindningar under säsongernas gång. I raden kan nämnas;Pitbull,Riva 3,Kukklipali(eller dyl.),Skyhöj och Linken. Dessa bindningar har bestått av premiärutgåvor såväl som andrautgåvor. Tillverkarna vill bräcka varandras idéer och snabbt komma ut med nya prylar; kanske inte alltid väl testade i MITT tycke. Visserligen har de bindningar jag åkt på funkat, men man kan dem ris och ros på flera punkter. Jag hoppas att något företag får ut en väl fungerande,styv, step-in bindning. Men å andra sidan blir sulorna på pjäxorna styvare och styvare för att kompensera bindningarna. Men å tredje sidan hur styvt behöver saker å ting vara...

Kommentar: Mina erfarenheter av den röda Chilibindningen är att jag haft den i två långa vintrar på två olika skidor. Åkt mycket i pist (skidlärare) och har gått minst 25 mil med dem på tur. Faktum är att de håller än. Dessutom såg jag att svenska landslagets åkare hade Chilibindning och en del Skyhöj. Näbben på pjäxorna blir röda om nu det är något minus.
Ett minus på telemarksbindningarna är priset om man jämför material och konstruktion på en alpinbindning.

-MZ-

Minus:funkar inte med nya T1 racing + trycker sönder sulan

Kommentar: Jag håller inte med nedanstående recensioner om vajern skulle vara av usel kvalitet. Jag har kört ca 150 dgr (två säsonger) utan att någon vajer gått av. Inga övriga fel på denna bindning tillsammans med bra åkkänsla och inga omotiverade utlösningar (öhh, låter nästan lite perverst) ger betyget 4 (Bra).

Däremot tycker jag att det är skumt att bindningen inte funkar med nya T1 Racing (Scarpa rekommenderar inte Chili och T1 Racing [pjäxan glider inte in i bindningen ordentligt och orkar därför inte böja pjäxan över tårna utan pjäxan ställer sig på 'tårna') och att uppbukningarna i plattan trycker sönder sulan.

Plus: Stabil, läcker färg (syns bra på fjället;-)

Minus:Vajerinfästningen, vajerinfästningen, vajerinfästningen.

Kommentar: Det är ju en bra bindning om det inte hade varit för konstruktionsmissen. Som konstruktör vet man att övergångar mellan styvt och mjukt är bland det farligaste man kan ha. Och ha en övergång mellan en vajer och en styv plåtbit kanske inte var så dum om kroken verkligen hade roterat som det var tänkt, men det gör den ju inte...

Får man ett litet slag på infästningen till kroken, lite snö och is där så roterar inte kroken så bra! Det fungerade säkert jättebra innomhus när de testade det i teorin.

Jag har pajat tre vajrar i år, en kompis två. Vi kör ganska brutalt (ca 40 skiddagar/säsong) så viss förslitning får man ju räkna med men det här är för mycket. Sen har man pajade några vajrar här och där bland dem man känner.

Så resultatet blir nog att man köper nya bindningar nästa säsong...

Plus: Inte mycket om man jämför nytänkandet hos Voilé och 3G

Minus:Usel kabelkonstruktion, tre fästpunkter

Kommentar: Rottefella Chili är ett välkänt diskussionsämne i telemarksforumet, men för er som inte vet varför skall jag förtydliga:

Rottefellas produktutvecklare har på något sätt undvikit att långtidstesta denna bindning, för hur kan man annars förklara att jag kört av min första kabel efter 5(!) veckor...

Problemet är infästningen mellan kabel och krok, där plasten på vajern slutar några millimeter innan själva kroken. Detta medför att kabeln inte böjer lika mycket i kroken som det är tänkt, utan istället får man "böja gem"-effekten i den icke-plastade kabeldelen = den går av. Detta problem är mycket utbrett och det är numera "standard" för Chili-åkare att alltid ha en kabel i reserv med sig... Dessutom finns bara tre fästpunkter i skidan, vilket medför att tunga/aggressiva åkare kan dra ur skruvarna ur skidorna (vanligt när bindningen är monterad på en alpinskida).

Jämför man priset med t.ex. en alpinbindning (som håller i 10+ år) så kan betyget inte bli annat än 1.