Rottefella snöspade



Delbar snöspade med blad i härdad aluminium, träskaft och T-handtag i plast. Bladet och handtaget är röda så att spaden syns bra i snön. Vikt 650 g. Bladets dimension är 20*25 cm och spadens totala längd 71 cm.


Tillverkare: Rottefella
 
Betyg: 4.114.114.114.114.11
(betyg 4.11 baserat på 9 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 3 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Tålig. Bra vid hård snö. Liten packvolym. Bra att gräva snöka med.

Minus:För litet blad. För kort skaft. Låsringen glider gärna ner. Dålig form att göra snöprofiler med.

Kommentar: Tålig spade som nästan aldrig pajar. Lite för liten för att vara bra lavinspade, det går sakta att gräva och man för arbeta väldigt krökt. Dessutom kass form om man vill göra snöprofiler.

Däremot är den bra i en snöka, särskilt om andra i resesällskapet har en större spade med så kompletterar den denna riktigt bra.

Liknande produkter: Black Diamond, Voilé, Fiskars, BCA, Ortovox.

Plus: Lätt, bra konstruktion, enkel, tålig

Minus:Litet blad

Kommentar: Tålig och lätt spade som egentligen bara har ett minus. Bladet är lite för litet.

Plus: Lätt, hållbar, bra i kyla (skaftet).

Minus:Inga alls.

Kommentar: Enkel. Robust. Lätt att gräva med, lätt att bära. Trähandtag är skönt i kyla. Aluminiumblad, spricker inte som komposit/plastblad kan göra.

Grymt bra spade som har sett i princip likadan ut i 60 år.

Plus: Liten och smidig, lätthanterlig

Minus:Handtaget kan verka lite klent

Kommentar: En klassiker som hör hemma i allas vinterpackning. Enkel och funktionell.

Plus: Hållbar, användbar

Minus:Egentligen inga

Kommentar: Detta är en spade att slita på i många år, min är köpt begagnad för snart 20 år sedan och däretfter rätt flitigt begagnad.

Lätt att ha med, bra att gräva med vad mer kan man begära?

Enda nackdelen jag kan erinra mig är att jag fått borra in en masurbjörkplugg i skaftet då det blivit urgröpt av den nit som skall låsa fast i skaftets trä. Efter denna reparation har spaden funkat utmärkt igen.

Plus: Bra utformning, liten o smidig. Slagtålig.

Minus:Svår att flytta större mängder snö med.

Kommentar: En liten, smidig och 2-delad spade som får plats i eller på vilken ryggsäck som helst. Perfekt för att gräva bivack eller fika-soffa i snö. Den har ett något konkavt blad vilket gör att den ej gräver sig in i snön utan man har väldigt bra kontroll.(bra när man bygger med snö)Man kan alltid ha med den oavsett hur stor packning man har- och man har nästan alltid nytta av den.Den är jobbig att flytta stora snömängder med och har därför lite begränsat användningsområde. Sedan är den inte perfekt till lavinprofiler, men när man gör en sådan har man skaffat en till spade. Prisvärd! c:a 500kr

Kommentar: En spade konstruerad enligt den gamla skolan, dvs blad av metall med skaft av trä och handtag av plast. En fördel med detta är att alla delar man håller i är antingen plast eller trä, så vid långvarigt grävande fryser man inte lika mycket om händerna. Nackdelen med denna konstruktion är att spaden inte kan fällas ihop, vilket i och för sig är en fördel då man inte behöver fippla ihop delarna innan man skall gräva.

Fungerar utmärkt till det mesta utom att gräva i riktigt lös snö eller som snöskyffel, då bladet är alldeles för platt för detta.

Det den är riktigt bra till är vid grävning i hård snö, särskilt att gräva en snöka. Skall man gräva en snöka med en Rottefella bör man dock ha en annan spade (t.ex. en Voilé) att skyffla med.

Värt att nämnas är att de spadar som man kan hyra på Kebnekaise Fjällstation är av modellen Rottefella. Detta bör säga en del om spadens funktionalitet och hållbarhet.

Plus: Liten, kompakt, bra rundning!

Minus:Trät nöts och måste epoxias vid infästningen vid jämna mellanrum. Plai

Kommentar: En bra kombinationsspade, kombinerar man med en Lean Mean Diggin Machine för att skyffla (stavning?) med samt en fiskars för isen och när det är trångt så har man den perfekta treenigheten!

Den funkar super att ge den sista finishen i taket på snökan, snygg rundning blir det. Håller för det mesta utom ricktigt bräckande!

Bra att gräva med i laviner, det är hårdare än man tror...

Plus: Smidig, delbar med bra koppling, syns i snön, varmt skaft

Minus:Bladet lite litet för att skyffla snö

Kommentar: Rottefellas snöspade har funnits så länge jag kan minnas. Spaden passar bra för mindre snöarbeten och för att ha med sig som säkerhetsutrustning vid vinterturen. Den duger gott till att gräva snökor med även om det då skulle vara bättre med ett lite större blad.

Det relativt smala och styva bladet gör att spaden kommer bäst till sin rätt när det är hårt packad eller tung snö. Den är bra till att fabricera snöblock med men lite sämre på att skotta undan större mängder snö. Kopplingsanordningen mellan spaden och skaftet är rejäl och okomplicerad. T-handtaget gör spaden lätt att hantera. Att skaftet är i trä är skönt då trä är ett "varmt" material vintertid.

Jag har varit med om att plastblad har gått sönder på snöspadar av känt märke (kommer inte ihåg vilket av dem det var så jag chansar inte) men inte att Rottefellas havererat. Därmed inte automatiskt sagt att plastbladen skulle vara sämre. Ett visst omdöme krävs när spadar används som hävstänger...