Macpac Zealot



Teknisk skaljacka i Gore-tex XCR


Tillverkare: Macpac
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Allmän funktion, tajt skärning, bra huva

Minus:Kunde vara en bröstficka till

Kommentar: Det var dags att pensionera min 7 år gamla Berghaus, som är den bästa jacka jag någonsin ägt. Eftersom jag för tillfället bor i England verkade det lämpligt att fortsätta titta på brittiska märken. Kravspec var GTX XCR eller eVent, kraftigt tyg (ej Paclite), bra huva, bröstfickor av Napoleontyp (dvs inte ute i armhålorna).

Den nya Berghaus Trango i GTX XCR gick bort efter att ha prövat den i affären, främst för att jag inte gillade huvan som hade för kort hals (=dålig vridrörlighet). Mountain Equipment Changabang har en mycket bra huva, men av någon outgrundlig anledning har de placerat justeringsstropparna för midjan precis över höften där man har höftbältet på ryggan, med följd att man har två små plastpluppar som ligger och gnager under höftbältet. Märkligt. Den kändes även lite bylsig. Ett annat alternativ var RAB Latok i eVent, men den har ett onödigt dubbelt blixtlås. Dessutom avrådde försäljarna från RABs eVentjackor eftersom de tydligen haft kvalitetsproblem.

Av en slump sprang jag på Macpac Zealot, som är ett Nya Zeeländskt märke. Detta är inte Macpacs top-of-the-line-skal, den kallas Prophet, men skillnaderna är små: ingen ventilation i armhålorna och några färre fickor. Membranet är laminerat till en särskild ripstopnylonväv som Macpac kallar Extramadura. Det känns något kraftigare än vanliga XCR-tyger, men jackan är ändå ganska lätt med 640 g i M. Stretch XCR i axelpartiet gör att man har mycket bra rörlighet. Skärningen påminner mycket om Arcteryx Theta, med kort front, förlängd rygg och tajt passning runt kroppen. Vanligt (ej vattentätt) blixtlås med dubbla klaffar och kardborrband. Huvan är kanske inte riktigt lika bra som Mountain Equipments men nära. Jackan har en bröstficka i Napoleonmodell med vattentätt blixtlås med en liten klaff över, och två något mer oåtkomliga långa fickor ute i sidan av jackan med plats för stora platta saker som karta. De sistnämnda har nät på insidan och kan därmed dubblera som ventilation så länge det inte regnar alltför mycket.

Min gamla Berghaus kändes som en fästning i storm på fjället, och Macpacen uppför sig likadant. XCR andas väl bättre än gamla GTX men jag har ärligt talat aldrig upplevt att kondens var ett problem ens med förra generationen GTX. Kort sagt känns Zealoten som en bra ersättare till min Berghaus, även om jag saknar de dubbla, lätt åtkomliga och väl tilltagna bröstfickorna.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg