Katadyn Hiker vattenreningspump



Hikern är en vattenreningspump i plast. Vikt 310 gram. Storlek 76x61x165 mm. Renar partiklar ner till 0.3 microns, enligt skrytet allt biologiskt utom virus. Filtret består av platerad glasfiber med en kärna av aktivt kol. Sägs räcka till 750 liter vatten, beroende på kvalitee.
Insugsslangen har ett flöte, sänke och ett förfilter. Levereras med två st adaptrar till olika vätskesystem, en bärkasse och en liten tub silikonfett.


Tillverkare: Katadyn
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Låg vikt, liten storlek. Fungerar bra.

Minus:Vissa brister i instruktionshäftet. En liten konstruktionssvaghet vid insugslagens fäste vid sin nippel.

Kommentar: Jag vandrar låglandsleder och då kan man aldrig lita på vattentillgången, även om det finns en vattensymbol på kartan. Hittills har jag släpat med mig 2.5 kg vatten som backup. Tanken på ett vattenfilter har jag burit på länge. Nu slog jag till. Hela paketet väger 310 gram enl. producenten, och jag skar ner till att släpa på ett kilo vatten, vilket gjorde min ryggsäck minst kilot lättare, plus att jag blev oberoende av vattenposterna. Själva iden fungerar utmärkt.

Första intrycket
================

När jag öppnade lådan blev jag först lite förvirrad över alla smågrejor, men instruktionsboken på flera språk gav mig de flesta svaren. Den svenska delen visade sig tyvärr vara behäftad med faktafel (förfiltret var inte alls förinstalerad på insugsslangen) och korrekturfel, samt var i vissa fall inte klargörande.

Det var dock lätt att sätta ihop produkten. Av med skydskåporna till slangfästena, sedan på med lite silikon på insugsslangen, förfilter, sänke och flöte på, och sedan på med slangarna i sina respektive nipplar. Det gick lite trögt att sätta på slangarna, men de ska ju sitta. Sedan var den färdigmonterad.

Konvertrarna för olika vattensystem lämnade jag hemma eftersom jag inte använder dem, men för de som har sådana system är det bra att de levereras med.

Jag pumpade ut en liter vatten i badkaret. En sörja bestående av aktivt kol kom ut ur slangen. Den var grå, vilket gjorde mig besviken, för jag hade läst att den skulle vara svart. Men det ska komma ut sådant pulver första gången man använder en ny patron.

Pumpningen gick sedan enkelt. En liter per minut verkar realistiskt, och det är helt utan ansträngning. Maskinen fungerar jättebra.

Utgångsslangen skulle tas loss efter användandet och förvaras i en påse som levererades märkt "outlet hose" för att förhindra korskontamination. Bra tänkt.

På min vandring (två nätter i bergig terräng) behövde jag aldrig pumpen. Jag släpade med mig en liter och kom till bra vattenställen i tid varje gång och behövde inte pumpen, men jag hade aldrig vågat gå ner på så lite utan Hikern, och tjänade ett drygt kilo packvikt på så sätt.

Hemma sköljde jag igenom pumpen med en liter vatten/klorin-blandning. Därefter skulle man göra patron ur, men det visade sig att patronen satt som berget och jag fick använda verktyg, fast nyckel 21 mm rekomenderas, för att få loss den. Därefter skall filtret stå och torka, hopmonteras och lagras.

När jag såg pumpen på insidan, med patronen ur, insåg jag att själva pumpen faktiskt är en enkel pryl. Det är filtret som är den stora grejen. Om alla människor hade köpt sådana här (med ökad produktionsvolym som följd) hade priset nog varit några hundra lägre. Men enkelt är bra; färre saker som kan gå sönder.

Mitt intryck hittils är att detta är en bra produkt. Efter att ha fått mer erfarenhet i fält kommer jag att komma tillbaka och bygga på resentionen. Den enda svagheten jag sett än så länge är bristerna i instruktionshäftet. Detta kombinerat med att jag inte läst ett enda negativt ord om den på Nätet gör att jag vågar tro på det här pumpfiltret. Tydligen är denna model "den som gäller" bland hikare internationellt.

Första fälttestet
=================

Efter att patronen stått och torkat var jag orolig att den skulle ge vatten som smakade klor, för den luktade fortfarande clorin när jag stoppade hela utrustningen på dess långtidsförvaringsställe. Men det var inget problem. Jag använde pumpen vid två ställen på denna turen. Det första var en liten bäck som tog sitt vatten från en mosse några meter bort. Det var torka så bäcken hade något lågt vattenflöde. Jag satte på utgångsslangen och lade förfiltret i vattnet. Enligt instruktionsboken skulle sänket vara nersänkt i vattnet men inte röra vid botten. Här var det så grunt att det inte gick att uppnå båda målen. Jag började pumpa och fick snart ut vatten. Eftersom förfiltret låg vid ytan sög den in några bubblor vatten, men jag märkte ingen speciell förändring av hastigheten, fick ut samma mängd vatten ändå. För att få bort klorsmaken spilde jag ut ett par pumpslag vatten, och sedan smakade jag av. Ingen smak av clorin. Vattnet var färgat svagt gulbrunt och smakade tydligt skog, men var inte äckligt på något sätt.

Andra platsen var en annan bäck, denna lite större, nästan en å. Den fick sitt vatten från två mossar, några kilometer uppstöms. Även denna bäck hade lågt vattenstånd pga torkan. Detta vatten var mindre missfärgat och smakade mindre än det förra.

Jag drack flera liter vatten ur dessa källor och fick inga magproblem, vattnet smakade inte heller illa, tom gott, om man gillar smaken av skogsbäckar. Det var dessutom väldigt enkelt att få fram vatten på det här sättet. Helt klart godkänt alltså.

Väl hemma gjorde jag samma procedur med utsköljning medelst clorinlösning som ovan. När jag skruvade ur patronen var den svartfläckig på en del av filtret. Det är precis så det ska vara; det svarta var saker jag slapp dricka. Men jag tänkte att det kan vara bra att sätta på ett kaffefilter på insuget för att förlänga filtrets livslängd.

Några år senare
=================
Nu har pumpen legatoch skvalpat runt i min ryggsäck under många mil, och en del vatten har flutit under broarna i Paris och lite mindre genom min pump. Omdömmet är att detta är en pålitlig historia med bra nyttoutbyte i förhållande till vikt.

Filterpapper - exempelvis ett vanligt kaffefilter - på förfiltret betalar sig definitivt med förlängd livstid för filtret, alla borde göra så här.

Jag låter slangen inloppsslangen sitta kvar permanent och plast är ju plast; slangen får med tiden ett veck precis där den sitter i nippeln, eftersom den viks där. Vecket gör att tvärsnittsytan i slangen minskar lite och med tiden kan den gå läck, varpå man måste ta av en liten bit av slangen och sätta på den igen. Detta är det enda som oroar mig med denna pryl av rent teknisk natur.

Smaken på vattnet kommer att bero på dess källa. Vatten från granskog smakar juvligt, vanligt sjövatten eller vatten från bokskog smakar unket, och så vidare. Färgen blir som den blir också. Men allt vatten blir drickbart. Se dock till att kolla på kartan vad som finns uppströms, jag litar inte på att filtret kan ta bort giftiga kemikalier.

Den här produkten är förmodligen mitt bästa köp inom sektorn friluftsliv nånsin och jg rekomenderar den starkt till alla som oroar sig över det dricksvatten som naturen erbjuder.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg