Suunto X6



X6 handledsdator

Ny klocka i Suuntos X-serie

X6 ingår i Suuntos nya kollektion av handledsdatorer. Suunto X6 är det perfekta instrumentet för multisportsentusiasten, bergsklättraren, vandraren, eller en cross-contry skidåkaren. Den erbjuder funktionalitet på tre nivåer:
- den viktigaste informationen får man som vanligt under själva aktiviteten.
- för att kunna göra en djupare analys av värden och resultat finns ett pc-interface.
- den öppnar även dörren till ett internetforum där andra sportsentusiaster med Suuntos senaste handledsdatorer från världen över kan dela med sig av sina egna erfarenheter.

INFORMATION UNDER AKTIVITETEN

Lär känna din egen träning
- Men det avancerade stoppuret kan du spara varvtider och dela upp olika lopptider.
- Kronometerminnet sparar en exakt topptidsprofil med 10 eller 60 sekundersintervall. Detta är idealiskt för snabbare sporter.
- Ställbart alarm fungerar som en intervall-komihåg.
- En exakt höjdmätare (1 meters känslighet) ger dig bra koll på de vertikala prestationerna när du springer, cyklar, åker inlines eller klättrar etc.

Lär känna din omgivning
- Att få reda på olika faktorer om miljön, exempelvis höjden, lutning, väderstreck, vädertrender, barometertryck och temperatur ger dig möjlighet att få ut så mycket mer av din träning.

Glöm inte säkerheten
- Med hjälp av en kompass kommer du alltid hitta hem igen och inte riskera att springa vise i okända skogar eller i nya städer.
- En barometer med ett 2 dagars minne hjälper dig att tyda väderförändringar.
- En stormvarnare larmar när barometertrycket faller drastiskt.
- Programerbara alarm vid för snabb uppstigning gör att din klättring blir säkrare.


DJUPANALYS

Suunto Activity Manager (SAM) är en mjukvara som ger dig en djupare förståelse av den lagrade datan från dina aktiviteter. Med SAM kan du visualisera dina profiler, analysera och planera din träning och lägga upp en träningsdagbok. Du kan också skapa dina egna aktivitetsrapporter med hjälp av att lägga till bilder och text till profilerna.

CROSS SPORTS COMMUNITY HOS SUUNTOSPORTS.COM

Suuntosports.com är en ny Internetsite där alla sportentusiaster kan mötas i ett forum och dela med sig sina egna erfarenheter, samt ge information och tips om sina aktiviteter. Suuntosports.com adderar ytterligare en dimension till Suunto X6, när användare kan ladda upp data från SAM till Internet, då man vill jämföra de olika resultaten från vandringen eller någon annan sport.

TEKNISKA DETALJER

- Styrs med ett lättanvänt menybaserat användargränssnitt som liknar det i mobiltelefoner.
- PC-interfacemjukvara + kabel
- Full tillgänglighet till suuntosports.com
- Höjdmätare: höjd, hastighet i uppförslut, höjdalarm, asc/dsc alarm, logbok med milstolpe inspelning, höjdskillnad, altimeter/barometerlås
- Kompass: kompassnål, grafisk kompassros, hållpunkter
- Barometer: havsnivåtryck, totalt tryck, vädertrendsgraf, termometer, 48-timmarsminne, ovädersalarm, altimeter/barometerlås
- Klocka: kalender, 3 alarm med datumvalmöjlighet, två tidsangivelser, kronograf med obegränsat antal split/lap tider
- Clinometer
- Utbytbara enheter (metrisk/imperial)
- Knapplås
- Bakgrundsbelysning för nattliga äventyr
- Utbytbart batteri
- Vattentät till 100 m/330 ft
- Mineralkristallglas


Tillverkare: Suunto
 
Betyg: 3.673.673.673.673.67
(betyg 3.67 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Utseendet, Funktionerna

Minus:Batteriets livslängd

Kommentar: Efter mycket funderande och läsande inhandlades min X6HR i februari 05. Priset blev ok då jag köpte min under resa i Sydafrika och fick ned den rejält.

Mattias har ju skrivit en rejäl genomgång av klockan så jag tänker inte recensera själva tekniken.

Har jag då haft nytta av klockan, jag ville använda klockan som träningsredskap och då jag gillar att träna själv under långa eller korta pass i skogen så är datorkoppling bra som träningskompis. Jag loggar alla löppass, cyklingar till jobbet (för att maximera träning så ser jag vägen till jobbet som träning) och efter nu snart två års användning finns det många intressanta trender att fundera över. För mitt behov har det funkat, jag kompletterar iofs programvaran med Fjällrävens träningsdagbok i excelformat.

Den enda missen är väl att höjdmätaren bara ger högsta och lägsta vilket blir en ren linje men om man ger sig den kan man ju logga detta manuellt. Jag var senast i Sydafrika igen nu i november 06 och loggade då en del grottkrympning men framförallt gjorde jag studiebesök i guldgruvor och det är häftigt att visa att man var 2500 meter under jord.

Kompassen ser jag som ett komplement men den har fungerat helt tillfredställande.

Som slutkommentar så tycker jag att klockan helt fyller mina behov och därav också blir värd sitt pris.

Plus: Ingen kommentar

Minus:Ingen kommentar

Kommentar: Mattias!
Du skriver: "Det går inte att använda bägge samtidigt. Har man valt höjdmätaren så loggar inte klockan några väderdata och vice versa. Varför?"

Förklaringen till detta är att ungefär som följande: (tror jag, är inte expert på något sätt!)

Vid höjdmätning utgår klockan från ett bestämt lufttryck som kalibreras (du anger vilken höjd du startar på) och sedan används detta lufttryck som referens för att mäta höjden. När du rör dig uppför sjunker lufttrycket i förhållande till det kalibrerade och klockan räknar då ut hur mycket du förflyttat dig uppför. Lufttrycket är som bekant högst vid havsytan och sjunker enligt ett bestämt mönster ju högre upp man kommer. (Det finns så klart formler för att beräkna detta som grundar sig i de fysiska lagar som gäller på klotet men det går jag inte in på här) Lufttrycket håller sig relativt stabilt under en dag och därför används det för att mäta höjden. Noggrannheten blir relativt god (kan inte redogöra hur bra men bra blir det, betydligt bättre än med GPS). Samma system använda av exempelvis flyget. Lufttrycket kan dock ändra sig under en dag men troligtvis inte så snabbt som du förflyttar dig uppför/nedför. Detta är dock en möjlig felkälla vid höjdmätning. Stiger t ex lufttrycket samtidigt som du rör dig uppför kan det ju på klockan verka som om du inte kommit så högt som du verkligen har. Det är därför du bör kalibrera höjden varje ny gång du vill använda höjdmätningsfunktionen.

”Vädermätning” (mätning av förändring i det omgivande lufttrycket) bygger på att klockan befinner sig på samma höjd över havet. Man är ju här intresserad av att se förändringar (trender) i lufttrycket. Ett stigande tryck betyder ju att högtyck (vanligtvis bra väder) är på G och ett sjunkande tryck betyder att ett lågtryck (vanligtvis sämmre väder) håller på att rulla in.
Använder man ”vädermätningen” och samtidigt förflyttar sig uppför (lufttrycket sjunker) uppfattar ju klockan detta som att sämre väder är på ingående….

Hoppas det är lite klarare och att jag har fört ett korrekt resonemang. Ni som kan detta bättre än mig: Rätta mig om jag har fel! Det är inte omöjligt…

Har själv en liknande klocka (Polar AXN 500) och den fungerar på samma sätt. Recention kommer inom kort...

Plus: Coolhetsfaktorn, funktionerna, loggarna

Minus:Priset, att inte alla funktioner fungerar hela tiden, temperatursensor

Kommentar: X& är en klocka som har alla funktioner man kan tänka sig, förutom pulsmätare. Den har till och med koppling till PCn.

Efter att ha använt klockan ca 2 veckor har jag nu kommit fram till vad som är bra och vad som är dåligt. Tyvärr finns det flera saker som är dåliga, eller kanske man skall säga mindre bra.

När man köper klockan ligger den i en kartong som innehåller klockan, en manual, kabel för att koppla klockan till dator samt en cd skiva.

Klockan känns mindre än en Polar S710 och armbandet (i gummimaterial) känns gediget och hållbart. Knapparna är lagom lätta att trycka in, och för det mesta så är klockla så logisk att man inte behöver manualen. Gummit runt urtavlan har jag redan lyckats repa, och det redan efter någon timmes användning. Det blev efter en mtb tur. Troligen är det raspiga grenar som repat gummit.

Det finns tydliga symboler runt boetten samt i "urtavlan" (displayen kanske är ett bättre ord) som visar olika val, loggningar och alarm. Displayen är en aning "fisheye" liknande, dvs den känns sådär rund som bilder som tagits genom en fisheye lins. Det stör inte men man ser det. Siffrorna i displayen är uppbyggda av punkter, och i vissa fall (speciellt för klockläget) så ser siffrorna lite amatörmässiga ut. Bakgrundsbelysningen är bra, lite lagom blåaktig och ganska diskret och det finns tre olika "lägen":
1 - Helt av
2 - Sätt på den vid behov (hålla inne startknappen 3 sekunder)
3 - Hela tiden igång (night use)

Funktionerna är fler än vad man vill ge sig in på, men det finns 5 huvudlägen:
1 - Klocka
2 - Kompass
3 - Väder
4 - Vandring
5 - Kronometer

Klockan är inte mycket att säga om, den har 3 olika alarm och den fungerar såsom man tycker att den skall.

Kompassen Är extremt lättanvänd, och man kan på ett enkelt sätt låsa en fixpunkt, eller riktning.

Väder delen visar temperatur, absolut lufttryck vid havsytan samt aktuellt tryck vid nuvarande höjd. Mer om detta senare. Man kan även få en trendgraf som visar hur lufttrycket förändras över en längre tid samt sätta larm så att om lufttrycket ändras för mycket för fort så får man larm om detta.

Hiking delen visar höjd, meter/minut och mycket annat (mer om detta nedan). Här finns även en intervall reminder som man kan sätta så att den larmar i ett givet intervall (till exempel att den larmar var 15:e minut så att man kommer ihåg att dricka).

Kronometer delen är ett stoppur, som dessutom loggar höjd och höjdförflyttningar.

Det var de större funktionerna. På det stora hela så fungerar klockan såsom man kan förvänta sig. Det kan vara lite irriterande när den piper och man inte riktigt vet varför. Är det en tid som larmar, är det väderlarmet som gått av elelr är det en reminder som pockar på uppmärksamhet. Det hade varit bra om Suunto tydliggjort detta bättre.

Tyvärr så finns det några "märkligheter" som jag tycker måste tas upp.
1. Använd höjdmätning eller lufttrycksmätning
Det går inte att använda bägge samtidigt. Har man valt höjdmätaren så loggar inte klockan några väderdata och vice versa. Varför?

2. Temperatur
Man måste ta av sig klockan i 15 minuter för att den skall ge korrekt temperatur.Varför inte sätta sensorn på ovansidan i stället?

3. Olika loggar
Hiking loggen är egentligen ganska dålig. Den visar sedan i datorn enbart högsta punkt, lägsta punkt och en genomsnittskurva mellan de två. Det blir med andra ord ett rakt streck mellan högsta och lägsta punkt.
Kronometer loggen är mycket detaljerad och loggar höjd hela tiden så att man sedan i datorn får en detaljerad höjdkurva. Av någon anledning så skiljer högsta och lägsta punkt informationen mellan hiking och kronometer delen ibland.
Man måste dessutom starta och stoppa loggarna separat vilket känns som att det ger en stor möjlighet att missa att starta en logg.Det skulle vara bra med en starta eller stoppa klockans loggar tillsammans funktion (typ all logging on/off).

Kopplingen till dator (PC) är föredömligt enkel. Man bara klippar fast klockan i kabeln (som förövrigt kopplas till serieporten) och så ställer den sig i transfer mode automatiskt. Det går fort att föra över loggarna och det är enkelt att sortera dom i programmet.

Programmet var för mig (som är van vid Polars PPP) en besvikelse, men det går att arbeta med. Av någon anledning går det inte att exportera data till annat format (pdf, xls eller liknande). Olika personer trivs olika bra med olika program, men jag tycker att färgvalet i programmet är fel, samt att det inte alltid (tack vare färgvalen) är helt glasklart vad man valt för något.

Det finns även en koppling till en internet community. Om det är bra eller däligt är svårt att säga, men jag förstår inte riktigt vad det är för nytta med att kunna ladda upp loggfilerna så att andra kan titta på dom. Dessutom finns det alla möjliga forum och ett forum blir ju vad man gör det till. Har man tid och intresse så kan det vara kul, behöver man hjälp med en specifik fråga är det hjälpsamt men om man inte har den tiden att spendera på forumet så är det inget man använder.

Att komma till någon slutsats är lite svårt. Köper man en klocka i den här prisklassen måste man veta mad man köper och vad man vill att klockan skall kunna prestera. För mig personligen (som är helt ointresserad av väder) så är det inget större problem att man måste välja mellan höjd och lufttrycksmätning.
Att loggningen inte är helt glasklar och att man måste starta olika loggar för sig är lite mer störande, men det går att leva med.
Jag har sett flera som jämför Polars dyrare modeller med X6 och det är väl nästan en rättvis jämförelse. Vill man ha en klocka som kan allt om pulsmätning och ger en möjlighet att analysera det i all evighet i datorn, välj en Polar. Vill man ha koll på höjdmeter, ha en hyffsat bra kompass och kunna få lufttrycks information så är det en X6 man skall välja.

Kommer jag att rekommendera klockan till andra?
Det kommer jag nog, men jag kommer vara noga med att berätta svagheterna.

Är den värd 3500 kr?
Det är en svårare fråga. Egentligen (om man skall vara tråkigt krass) så ger den inte så mycket mer än en klocka och en "vanlig" kompass som tillsammans går på kanske 300 kr. Visserligen har man inte höjdmätare/lufttryck då. Jag tycker klockan är lite för dyr. Om den kostade runt 2700 SEK så skulle den vara mer prisvärd. Om Suunto hade gjort som jag föreslog ovan så skulle den nog vara värd runt 3000 SEK.

Hur som helst så är den riktigt cool. Prylgalningen i mig myser varje gång jag får tillfälle att trycka på knapparna. Man får även en del igenkännande blickar från folk som vet vad det är för typ av klocka, ungefär på samma sätt som andra cyklister tittar på en om man har en Polar 710 på sig.


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg