Hilleberg Jannu



Jannu är något så ovanligt som ett ultralätt tält med oerhörd styrka.

Tältprofil
Jannu är vårt starkaste, lättaste kupoltält, i många avseenden en unik design. Samtidigt som Jannu är ett ultralätt tält är det designat för att klara även de mest hårda väderlekar. Jannu fungerar bra både ovanför och nedanför trädgränsen i alla typer av klimat- och väderförhållanden. Tältgolvets yta är väldisponerad och gör Jannu lättrest även på ställen där utrymmet är begränsat, exempelvis på en klipphylla eller en smal snökam. Jannu är mycket stabil även i hård vind men samtidigt till-räckligt lätt för att användas på långturer och i andra sammanhang då låg vikt är högprioriterat.
Endast en absid bidrar till lägre vikt, samtidigt har kupoldesignen en mycket hög statisk styrka för att kunna hantera hög snöbelastning. Tack vare dessa egenskaper är Jannu lämplig både som baslägertält och på mer mobila turer då du slår upp och tar ned tältet varje dygn.

Vem Använder Jannu?
På väldigt kort tid har Jannu, tack vare kombinationen av hög styrka och låg vikt, blivit många alpinisters favorittält. Jannus låga vikt uppskattas också av backpackers och paddlare som ofta förflyttar sig långa sträckor med sin utrustning. Eftersom den stabila, självstagande konstruktionen står emot stora mängder snö utan problem är Jannu också ett populärt tält bland turskidåkare, fjällvandrare och ensamresenärer som vill ha ett rymligt men lätt och tåligt tält.


Tillverkare: Hillebergs
 


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Rymligt, hårdväderståligt, lättburet (för den typen av tält).

Minus:Inga jag har upplevt...

Kommentar: Har använt mitt Jannu i drygt 1 år, främst som solotält på senhöstfjället och på vinterfjället...

Jag har haft oväder med halv storm/storm och snö, inga problem, tältet står stadigt. Ventilskyddet kan dock tappa spänningen i sådana vindar, lösningen är att dra tillbaka remmen genom spännet och säkra med en liten kvist eller nåt. Innan det börjar blåsa ;-).

HB har samma spännen i alla ventilskydd och samtliga modeller jag har använt med sådana doningar måste man göra så på...Skulle egentligen inte behövas tycker jag, HB borde kunna komma på en bättre lösning...

Men detta är en petitess, tältet är faktiskt bombsäkert, klarar snölaster och har bra ventilation även i hård snödrev. Det jag är mest nervös för i hårt väder, att ta ner ett tält, går mycket enkelt med krok-konstruktionen, lugnt och metodiskt, steg för steg, minimal risk att något blåser bort eller går sönder.

Gillar också ingången som går att öppna helt med tarp-känsla nästan...soliga vårvintermorgnar kan man ibland öppna max och njuta av värmen samtidigt som man har lä för vinden...mmm :-).

Plus: Vindtåligheten, vikten, tältöppningen, mysfaktorn.

Minus:Tar något lång tid att sätta upp, lite bökigt att laga mat i absiden.

Kommentar: Jag skall vara ärlig och inte sticka under stolen med min fåfänga angående friluftsprylar, eller är det min något snedvridna fascination för tält? Det var kärlek vid första ögonkastet och det var just anledningen till varför jag först blev intresserad av Jannu, just att det var så förbaskat snyggt!

Jag sökte ett komplement till mitt tremans tunneltält med absid, ett tält som man kan sova två personer tillsammans med en hund av modell större i. Efter mycket dividerande fram och tillbaka blev det ett Jannu.

Som tvåpersonstält räcker det utan några större komplikationer till och vad beträffar hunden, så ryms hon också utan problem. Förra sommaren spenderade jag och en kompis, under en fisketur i Härjedalen, tre nätter i tältet i konstant hällande regn tillsammans med min vovve. Vi är båda resliga karlar, jag på en och nittio och kompisen någonstans runt en och åttio.
Tältet stod sig bra mot regnet och när jag väl hade luskat ut att man kunde öppna det framifrån, var det inget problem med blött innertält.
Vad gäller utrymmet så var det aningens bökigt att ta sig in och ut när den ene befann sig inne i tältet. Väl inne är det dock gott om plats.
Jag brukar använda tältlykta, särskilt när det regnar ute, och med takhöjden i innertältet är det heller inga problem att bruka en sådan. Det saknas dock en smidig lösning för fäste av lyktan, det enda som står till hands är en fastsydd nylonögla.

Som enmansboende är tältet helt suveränt, rymligt och fint. Absiden går faktiskt att laga mat i om än med lite ansträngningar och det går smidigt att ta sig in och ut i tältet även om man är lång.

Något jag uppskattar verkligt mycket är att man kan vika undan hela absiden och därigenom få öppet ut från innertältets öppning. Är man som jag, svag för att ligga och mysa i sovsäcken på morgonen och titta på utsikten, är denna möjlighet i princip oumbärlig!

Plus: Lätt och stabilt tält som är enkelt att handha. Gedigen kvalitet.

Minus:Priset.

Kommentar: Har ganska nyligen fått mitt Jannu och har bara hunnit sova i det en natt än så länge, men ett första utlåtande kan jag ge nu, så får jag väl komplettera senare, efter att ha varit till fjälls med det.

Mitt tidigare tält var ett Hilleberg Keron 4 GT men då jag ville ha ett mindre och lättare tält, men fortfarande ett extremt bra, föll valet på Hilleberg Jannu. Jag läste lite kritiska utlåtanden innan köpet, men saker som snålt med utrymme i absiden hade man ju räknat med.

Efter att ha slagit upp respektive packat ihop tältet några gånger känner man sig verkligen som "vän med tältet". Jämfört med mitt förra tält upplevs det som lite fler moment för att slå upp detta, men samtidigt är det enklare. Väldigt smidigt med krokar. Det förra slog man upp med ett minimum av tältspikar på under 5 minuter. Jannu som är självstagande slog jag upp med en spik i backen (för att i varje fall få någon förankringspunkt) på lite drygt 4 min 30 sek. Då sträckte jag inte ut absiden men hade noga ordning på alla påsar så att inget kunde "blåsa bort". Skulle man bara vräka upp det kan man få ner tiden ytterligare då jag under tidtagningen arbetade metodiskt för att _skapa_ vanor för effektiv uppsättning.

Tältet har många bra detaljer och det känns genomtänkt. Jag tycker att det är riktigt rymligt, även fast jag genomlevt den stora omställningen från att ha haft det största HB tältet (förutom det nya Atlas) till att ha ett av de mindre. Räknar man på area i innertältet så hade mitt förra (4-mans) 4,4 m2 och detta (2-mans) 3,3 m2. Min övertygelse är därför att man kan bo 3 stycken i detta om man sover skavfötters, även fast det skulle bli väldigt trångt.

Utrymmet i absiden är inte som GT-absiden på ett Keron 4 direkt, utan väldigt slimmad. Man funderade om man skulle få in två stora ryggsäckar där eller om man skulle tvingas till någon annan lösning. Efter att ha fyllt en 80 liters ryggsäck och lagt i absiden såg jag dock att två 95 liters säckar inte bör vara några problem, men tältduken i absiden putar lite såklart. Har man lite mindre säckar bör det gå att få in tre utan krusiduller. Hur kul det sedan blir att springa ut och in med packning i absiden återstår att se, men om man "bara" har två stora säckar bör det inte bli allt för krångligt.

Det finns 9 punkter för att fästa tältet i marken och därutöver 13 linor. Vill man fästa allt behöver man alltså komplettera med tältspikar då tältet endast levereras med 15 stycken, alternativt fästa två linor per spik på några ställen (vilket kanske är tanken). När tältet är fäst med 22 spikar ser det helt brutalt ut med sin läckra form och linor åt alla håll! Det är extremt stabilt! Jag tog tag i det och ruskade, men det rörde sig knappt, mycket imponerande. Inte förrän vinden tog i lite rejälare började tältduken att "fladdra" eller _lite smått_ vibrera och röra på sig rättare sagt.

Lösningen på ventilationen tycker jag verkar bra med vetilen på högsta punkten. Blir spännande att se hur det funkar under kärvare förhållanden.

Än så länge är alltså intrycket mycket positivt och jag känner mig nöjd med bytet, även fast det blir lite mindre komfort såklart. Det är det helt klart värt då man skär ner 2,3 kg och ändå inte behöver ett 4-mans tält.

----- Tillägg -----

Nu har tältet provats i hårt fjällväder under flera nätter så nu kan jag komplettera min recension.

Jag vidhåller att tältet är extremt stabilt. De kraftigaste vidstyrkorna vi upplevde bedömer jag till runt 20 m/s i byarna och det var inga som helst konstigheter fast tältet var uppställt på en exponerad plats. Inne i tältet ruskade det och lät rätt bra, men det var mysigt. Kollade man på utsidan så stod det otroligt stabilt. Den båge som fick ta den mesta vinden fjädrade någon centimeter bara, fast då var alla linor hårt spända och rejäla stenar låg på alla spikarna. Det som jag blev missnöjd med under den natt när vinden var som kraftigast var ventilskyddet. Ventilskyddet fästs och spänns med fyra spännen, ett i vart och ett av hörnen. De två som var vända mot vinden lirkades upp under natten så att ventilskyddet började fladdra och slå mot tältet i stället för att vara väl spänt och tyst. Det lossnade alltså inte, utan de centimetrarna man spänt ner det släppte så att det satt på rätt plats men löst. Detta hände bara under en natt, så kraftig vind är inga problem, men när det blir riktigt hård vind kan detta vara en svag punkt, eller så var det tillfälligheter!? Jag ska prata med Hilleberg om det. Kanske skulle man kunna använda/ta fram ett spänne som klarar hårdare vind!?

Absiden är precis som jag visste innan rätt slimmad och trång, men det funkar bra ändå. Jag har fäst en bit snöre i löparen på dragkedjan som ligger/sitter lätt åtkomligt så att man lätt kan öppna ingången på framsidan utan att behöva pressa sig ner och leta efter rätt sak och dra i. När man ska stänga får man ju dock sträcka sig rätt bra ändå om man inte stänger utifrån och sedan hoppar in genom sidoingången.

Kondens upplever jag inte som ett stort problem i detta tält heller. Någon natt var det vad jag skulle säga normal mycket, men oftast var det mycket mindre, så jag är mycket nöjd.

Fortfarande ett tält som varmt rekommenderas!


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg