Moskoselkåtan Eldspis
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 0 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Förbränningen
Minus:rostar lätt
Kommentar: Det krävs lite teknik för att få till en bra eld inne i kåtan men det lär man sig snart, och eldspisen är ett ypperligt medel för att nå dit. Om man bara ser till att ha tillräcklig syretillförsel via kåtans inluftar och lämplig tjocklek på veden så går det att få en närmast förintande förbränning av veden.
Det bästa är att rigga upp eldspisen på stenar, vedklabbar funkar också men kan börja ryka efter en stunds eldning. Man bör också se till att ha ett lager jord eller sten under eldspisen så att elden inte tar sig i eventuella rötter eller ris.
Plus: Lätthanterlig, liten packvolym, bra drag
Minus:Mittavdelaren som pannan ställs på borde vara flyttbar
Kommentar: Eldspisen riggad på stenar eller två klabbar underlättar väsentligt för en vandrare vad gäller att elda inne i en tältkåta, utan att det ryker igen.
Eldspisen är uppfälld en plåtlåda med botten, vars mängd hål ger bra syretillförsel till elden. Ihopfälld går den ner i en lårficka, om man nu skulle vilja ha den där. Vikt c.a. kilot.
Riggas eldspisen stabilt står också kastrull/kaffepanna stabilt på mittavdelaren och kanten av eldspisen. En suverän smidig funktionell konstruktion, jämfört med andra varianter jag sett.
Två nackdelar. Spisen rostar snabbt om den ställs ut i regnet (ytlig rost som går bort med typ Svinto) och mittavdelaren är lite ivägen när man bara vill elda utan att laga mat/koka kaffe. De nackdelarna är dock så små att betyget blir topp.