Helsport Ringstind Superlight 1-2



Lätt 3-säsongers tunneltält i första hand avsett för en person.


Tillverkare: Helsport
 
Betyg: 3.333.333.333.333.33
(betyg 3.33 baserat på 3 recensioner)

Skriv en egen recension

Det finns 6 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning


 
Visar recensioner från      | Sortera efter    

Plus: Lätt, Liten packvolym. Bra utrymme för en person.

Minus:Mitt tält hade fabrikationsfel på Yunan-bågen vilket Helsport var medvetna om men sa inget när jag frågade om bågen som jag tyckte verkade klen. För litet för två personer. Möjligen en vuxen plus barn.

Kommentar: Det finns en serie guldfärgade Yunan-stänger med fabrikationsfel i tidiga modeller. Min stång gick av som en tändsticka mitt på fjället. Senare modeller har istället DAC-stänger vilket enligt Helsport ska vara bättre. Här beskriver jag problemen med tältet.
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=84777

Liknande produkter: HIlleberg Akto

Kundservice: Bra att jag fick ny båge och sen kunde returnera tältet. Tråkigt att de inte Informerade om felet när jag var i kontakt med dem inför utfärd. Det drabbade min långvandring. Jag litar inte längre på tältet så jag vill inte använda det mer. Helsport har tyvärr inte informerat om detta kända fel på sin hemsida.

Pris: 6500

Plus: - Naturligtvis den minimala vikten och packvolymen - Enkel uppsättning - Mer robust och stryktåligt än det verkar - Vindstabilt i ca 22 m/s - Regntätt trots otätade sömmar - Mycket rymligt för en person, rymmer till nöds två

Minus:- Irriterande småmissar, inget som nedsätter grundläggande funktion men fullständigt onödiga - Priset

Kommentar: Har använt tältet i tre säsonger, men först nu varit med om vindstyrkor kring 22 m/s (kollat i efterhand på närliggande fjällstation) med tillhörande ösregn på tvären, som mest 18 timmar i sträck. Vågar mig därför på en mer samlad recension. Recensionen avser en uppdaterad version med den 8,05 mm DAC-stång, som numera är standard.

Det mest imponerande med tältet är naturligtvis den lilla vikten och - inte minst - packvolymen, i förhållande till vad det presterar. Intuitivt uppfattar man de tunna tygerna som betydligt ömtåligare än de visar sig vara.

Värsta nätterna med byiga stormvindar (jag kunde inte hålla mig på benen utanför tältet) kändes det fortfarande långt till gränserna för tältets kapacitet. Det var uppsatt omsorgsfullt, men med standardpinnar. Alla satt kvar i stenig mark, stången rörde sig inte ur fläcken, det var inget tygfladder och yttertältet behöll ett betryggande avstånd till innertältet även på vindsidan. Jag sov med innertältet öppet; stängt innertält bör bidra ytterligare något litet till stabiliteten.

Under 18-timmarsperioden kom några enstaka droppar genom yttre blixtlåset, samt några till genom sömmar på vindsidan, trots att jag struntat i sömtätning med det silikon som medföljde köpet. Innertältet var snustorrt på morgonen. Sömmen för stångkanalen är lagd åt sidan och utgör ingen svag punkt (jfr TN Lasers nödlösning med "kanalmössa").

Ventilation vågar jag inte uttala mig om, jag stänger aldrig igen tältet helt och har aldrig råkat ut för kondensproblem. Det finns ett stort välskyddat nät i fotänden, motsvarande i innertältet och i "innerdörrens" överdel, samt en nätförsedd ventil i absidens topp. Den senare ger bra skorstenseffekt och gör nytta om man vill/vågar laga mat i absiden. Blåser regnet in exakt från det hållet, är den dock alltför oskyddad. Den går att pilla ner från insidan, men inte att öppna igen. Nätet i fotänden går bara att stänga/öppna utifrån.

Tältet är lättuppsatt även för en ensam (kort) person i hård vind, bågkanalen generös, men en anings känsla/övning krävs för att den ena stångänden skall "hitta" den bortre slutna stångskon, och den andra utan alltför stort våld tvingas in i plastskon vid absiden (det finns ingen åtdragare). Enklare än med Akto att få tyget jämnt spänt. Enkelt att både få upp och packa tältet i regn och vind utan att få det kvarhängande innertältet nerblött, och allt torkar blixtsnabbt efter en stunds uppsättning i uppehållsväder.

Tältpinnarna är inte av det skrattretande TN Laser -slaget, utan 2x5 mm fyrkantsprofiler med ändkrok som tål att bankas ner med en sten i hård mark. Dock ogeneröst av Helsport att inte leverera en enda överskottspinne. Jag som oftast tältar på mycket stenig mark har kompletterat med några andra sorter för att få lite valfrihet.

Hopslagna är stångsegmenten 36 cm långa. Packpåsen är generöst tilltagen, men tältet går att rulla till en ca 7x36 cm tjock korv, som får plats i sidofickan på min Exos.

Tältet är lyxigt rymligt för en person, betydligt större än Akto med dess nästan dubbla vikt. Jag som är 170 cm lång sover ledigt med huvudet åt valfritt håll utan att komma nära duken trots att tältet är asymmetriskt. Får mängder med plats över på alla sidor, och sitthöjd med marginal trots min långa raka rygg. Dotter + pojkvän har sovit ihop i tältet i en vecka, underläggen (z-rest) böjdes lite i hörnen men fick plats bredvid varandra. Två fullvuxna karlar på fullånga uppblåsbara lyxunderlägg är nog inte lika kul.
Den fasta absiddelen rymmer precis en stående Exos 58 om man ställer den mot innertältet, kängor m fl mindre saker. Då är det gott om plats för t ex kök/matlagning i öppningsbara absiddelen, utan att allt detta inkräktar på in/utgången. Monsterryggor på 100 liter blir dock svåra att placera på ett lika bekvämt sätt.

Nackdelarna/missarna är av det retfullt onödiga slaget; de påverkar inte grundfunktionerna, men väl trivseln, i ett fall (golvet) möjligen hållbarheten, och i ett annat (stångskorna) - chansen att få tältet ännu stormsäkrare:
- Hållare för både ytter- och innerdörr är ett skämt. De hala tygen glider genast ut och hänger i irriterande sjok. Jag bytte direkt ut de icke-åtdragbara klämspännena i de alltför lösa tygbanden mot åtdragbara små packremsspännen, som inte ens är tyngre.
- Inget unikt för detta tält, men dumsnålt utan linfästen e.d. på den lösa absidhalvan. Har moddat med extra linfäste vid blixtlåsänden, vilket gör att jag kan spänna ut denna tygflik till ett litet skärmtak.
- De tre stagpinnarna i fotänden saknar just den extra millimeter i längd, som skulle få dem att säkert sitta kvar i deras små ändfickor. Nu händer det att de faller ur när man packar ner tältet, och vet man inte detta är det risk att de blir kvar - de är tunna och svarta och syns inte mycket. Jag har omedelbart tejpat fast dem en gång för alla.
- Tältlinorna vid dessa stagpinnar går från deras övre ändar, de nedre ändarna pinnas ner separat. Hade naturligtvis varit snabbare, enklare och bättre med ”triangellina” från bägge ändarna samtidigt à la Akto, dock lätt att fixa själv - bara att dra om befintliga linorna så de också går genom fästöglorna nedtill.
- Stångkanalen rymmer lätt dubbel stång, men... stångskorna är inte förberedda för möjligheten. Stångskorna, kanalen och tältarkitekturen klarar dock en uppgradering till upp till 10 mm stång (kan dock vara onödigt/farligt grovt/styvt, 9 mm matchar vävens egen hållbarhet bättre). Kostnad för 9 mm DAC NSL-stång = ca 52 EUR hos shelby.fi.

- Inte direkt missar, men IMHO onödiga besparingar är avsaknaden av stångåtdragare och att man inte som hos ”Ur-Ringstind” kan öppna/stänga ventilerna inifrån.
- Jag hade också föredragit ett tältgolv med högre vattenpelare än 4000 mm, även om jag (ännu) inte haft problem där.

Mer generella synpunkter:
- Jag hade föredragit en helt symmetrisk tältarkitektur, jfr Akto eller Vaude Power Lizard. Asymmetrin ger naturligtvis fördelar, men också större fria tygsjok på ena sidan, samt mindre flexibilitet vid uppsättning - är man inte som jag liten nog att kunna sova åt bägge hållen, vill det till att vindsidan/huvudänden och ev. uppförslut sammanfaller.
- Nät ner till golv i innerdörren vore fint för att slippa känna sig instängd vid tältning på mer myggrika platser (själv tältar jag dock nästan alltid högre än så och sover helt enkelt med innerdörren, och oftast även ytterdörren, helt eller delvis öppen).

Sammanfattningsvis: tältet hade fått en femma, om det inte varit för ett antal korkade trivselmissar och en potentiellt dumsnål besparing (det tunna golvet).

Liknande produkter: Vaude Power Lizard, ett troligen minst sagt likvärdigt och dessutom mer prisvärt alternativ. Dess stora fördelar var den symmetriska arkitekturen, möjligheten att få den i naturvit färg, samt inte minst de 10 000 mm vattenpelare i golvet. Vad som fällde utslaget var inte några "objektiva" egenskaper, utan läget på den fasta absiddelen - höger hos Vaude, vänster hos Ringstind. Den senare passade just mina rutiner och min vänsterhänthet bättre.

Kundservice: Fantastisk kundservice. Jag som köpt tältet medan det fortfarande levererades med lite klenare (och troligen sämre) stång, fick den nya DAC-stången, inkl extrasegment och lagningshylsa, skickad gratis utan vidare spisning från Helsport, så fort jag bara mailat och undrat om den gick att skaffa.

Köpplats: http://www.tamarackoutdoors.co.uk

Pris: 4050

Plus: Lätt. Stabilt. Bra ventilation.

Minus:Klena tältpinnar och båge. Aningens dyrt.

Kommentar: Välgjort tält. Bra ventilation för storleken, har endast fått påtaglig kondens vid väldigt blöta förhållanden. Vindstabilt, dock med reservation för att det bara blivit utsatt för 15-20 sekundmeter än så länge, vilket klarades utan problem. Den stora fördelen är den låga vikten, knappt 1 kg. För en del detaljer har man dock varit lite dumsnål med vikten, tältpinnarna och tältbågen är exempelvis allt för klena. En irriterande detalj är att upphängningsanordningen för tältdörrarna inte riktigt fungerar. Dessutom är det lite onödigt svårt att få i tältbågen i den bortre klykan. Enligt specen ska tältet fungera för 2 personer, men detta fungerar bara om man kan tänka sig rejäl närkontakt och inte har för mycket packning. Takhöjden och längden i övrigt passar mig som är 180 cm, men är man längre så blir det nog lite trångt. Ovanstående 5:a är alltså lite svag. En del detaljer kan förbättras. Dessutom har det inte testats för egentliga stormvindar.

Liknande produkter: HB Akto.

Pris: 5200


Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg