Trangia 27
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 25 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Användarvänligt, stabilt och rejält
Minus:Finns inga egentligen, finns lättare och mindre kök om man är ensam
Kommentar: Mitt mest använda kök, bra och smidigt (förutsatt man kör med gas)
Plockar med mig det jag behöver beroende på tur/aktivitet.
Plus: Enkel och genialisk design, priset.
Minus:Vikten
Kommentar: En bra produkt: robust och enkel konstruktion, enkel att använda. Ett Trangia är lämpligt som första kök, du kan ju behålla kastrullerna om du köper annat sedan. Finns att köpa nästan överallt.
Komplettera gärna med en gasolbrännare för sommarbruk, under -10 funkar gas inte bra.
Teflonkastrullerna (nonstick) funkar bra, lätta att diska men repas lätt av metallbestik.
Duossalkastrullerna är tåligare, men tyngre. Aluminumutsida och rostfritt på insidan gör att värmen sprids bra och insidan blir tålig.
Nackdelen är vikten, men så ofantligt tung är den inte.
Plus: Pålitligt,superbra vindskydd.
Kommentar: Ett pålitligt lätt kök delat på två personer.Bra med gas,en mellantub räcker i regel ca 4 dagar för två pers matlagning.Bästa vindskyddet,stadigt;ingen risk spilla mat;går bra att steka i stekpannan,lätt diska för det mesta,rejäl tamoj.
Haft det ca 10år,senaste 4-5 med gasbrännare,använde metanol som bränsle innan.
Bra med slang från gasen;så man kan värma tuben om det är kallt.
Tänder alltid med tändsticka,ciggtändare är inte bra när man ska hålla ned den mot gasen.
Bra att det går kombinera även med brännare för andra bränslen.
Kollade för ros skull vad det vägde med endast en gryta,och utan stekpanna men med folie som lock+ mellanstor gas:ca 900gram,dvs hugget som stucket mot mitt rangligare enmanskök med vindskydd till.
Plus: enkelt, stadigt och snabbt
Minus:tungt, funkar inte så bra i kylan, ingen piezotändare
Kommentar: jag jobbade ett tag i en friluftsbutik i england, som otroligt nog sålde trangia-kök, dom är inte så vanliga på de brittiska öarna.
jag försökte hela tiden att få de tveksamma britterna att betala lite mer än de tänkt sig för ett trangiakök, och än hellre ett trangiakök med gasolbrännare.
i england är bägge delarna bra mycket dyrare än i sverige, och märket är inte så känt utanför de riktiga friluftsrävarna.
ett antal köpte i slutändan kök och gasolbrännare och några kom t.o.m. tillbaks till butiken för att tacka mig personligen för ett bra tips.
så kan det gå.
nu har jag äntligen skaffat mig ett eget trangia 27-7 med gasolbrännare, innan har jag bara lånat min scoutkårs kök när jag behövt ett, och jag är över öronen exalterad.
jag har använt brännaren i trangiakök i scouterna i 8 år, och har aldrig blivit besviken.
jo, den gamla varianten gasolbrännare var svår att dra igenom slangen till tuben genom hålet på sidan av köket, men i den version jag har är den kopplingen mindre och smidigare. tyvärr kommer den ju heller inte med piezotändning, men ett eldstål funkar alldeles utmärkt.
trangian passar väl inte in i lättviktskategorin, men den har ju så många andra bra egenskaper som kompenserar för denna negativa aspekt...
annars tycker jag att den geniala, stabila och gedigna designen av trangian i kombination med gasolbrännaren är det bland bästa man kan ha, givetvis med untantag från riktigt kalla förhållanden, då en multibränslebrännare vore bättre, men usch va dyra dom är!
håller förresten med en tidigare recensent att det borde kunna gå att fylla på de små tuberna på något sätt!
kanske borde utsidans medlemmar börja sätta press på primus om ett sådant system?
Köpplats: Naturkompaniet
Plus: Smart konstruktion med inbyggt vindskydd
Minus:Vikt och i vissa fall dålig brännare
Kommentar: Hade ett 27-3 med på en fjällvandring för något år sedan. Direkt när jag kom hem köpte jag ett gaskök! Det var vid något tillfälle när brännaren fick för sig att bara slockna helt oprovocerat som tankarna "aldrig mer Trangia" kom upp starkt. Dock fungerade köket oftast väldigt bra i alla väder, så jag ska inte klaga för mycket heller. Jag ångrar verkligen inte mitt byte till gaskök! Något annat som var trist med trangiat var vikten på köket och vikten på bränslet. Med gas kommer man undan mycket lättare och man slipper slaska och mäta upp lagom mängd T-röd vid varje tillfälle.
Om du funderar på ett trangia så skrota planerna och köp ett gaskök istället! Möjligen kan du överväga att köpa ett Trangia med tillhörande gastillsats, men nog finns det lämpligare lösningar än så!
Plus: Lätt non-stick panna
Kommentar: Ett bra kök som är relativt lätt. speciellt bra qär nonstick pannan och kaffepannan som extra tillbehör! har andvänt många gåner och fungerar alltid!
Plus: Snabbt och inget kladd
Minus:Fungerar sämre i kyla
Kommentar: Har bytt från T-röd till gasol och är mycket nöjd. Matlagningen går mycket snabbare och så slipper man kladd-risken som alltid hägrar med T-röd. Så här i efterhand kan jag inte begripa varför jag inte gjorde detta byte tidigare, men.....
Plus: Prisvärt och effektivt
Minus:Inte mycket för priset
Kommentar: Otroligt vilken skillnad, vatten kokar upp på en 1/3 av tiden. Skönt att slippa sot och överdoseringar med T-sprit.
Plus: Snabb, bränsleeffektiv och enklare matlagning.
Minus:Dyr i inköp och bränslet kan vara dyrt.
Kommentar: Om man vill göra matlagningen roligare och enklare ska man definitivt köpa en gasolbrännare till sitt Trangia-kök. Vatten kokar upp snabbt, det blir lättare att steka och det går bara åt bränsle så länge man behöver värmen. Viktmässigt tror jag nog att det går jämt ut mot den vanliga brännaren med bränsle.
Jag var skeptisk till en sån här pryl fram till jag först använde en. Skönt att slippa vänta tills man kan fylla på den vanliga lilla spritbrännaren om man råkat ta för lite bränsle eller slippa låta det sista brinna till ingen nytta. Visst kostar det lite extra att använda gasolbrännare. Det är det värt. Det är ju naturupplevelsen som man vill åt.
Det finns två typer av gasolbrännare för Trangia-kök som jag känner till. Den som är lättast att hitta i de vanliga sportbutikerna är Trangias egen som är något dyrare än den av märket Tuareg. Tyvärr har jag ingen erfarenhet av den senare.
Bränsletuberna är rätt dyra, men på Biltema finns billiga tuber för ca 1/5 av priset. Till dessa måste man använda en adapter från Markill, den recenseras här:
www.utsidan.se/recensioner/visaobj.asp?ID=1232
Det ska blir min nästa investering.
Kommentar: Lånade en primus gasoltillsats till mitt gamla trangia och kommer aldrig att gå tillbaka till spritbrännaren. Allt var bättre utom det faktum att det är j*****t vassa hörn i hållaren för brännaren. Hade lätt gett en femma om det inte var för det faktum att jag är tvungen att slipa till kanterna för att inte göra illa mig. Tyvärr upptäckte jag inte det innan jag åkte i väg så nu har jag ett fint skärskår (såna där små sår som har en förmåga att svida länge) på ena fingret.
Så nu skall jag gå och köpa en gasoltillsats som jag skall slipa till innan jag använder det.
Plus: Litet och lätt
Kommentar: Trianga 27 i Duossal med nonstick panna. Köket passar utmärkt om man är ensam, fungerar men är i minsta laget om man är två. Duossalen är enkelt att hålla ren. Brännaren är mycket enkel och funktionsäker utom i kyla dock inte så effektivt då den drivs med t-röd. Jag har kompleterat mitt kök med en bensindriven brännare vilket är en avsevärd förbättring, även för brännaren då Triangat utgör ett oslagbart och stabilt vindskyd.
Plus: Enkelt att handha, låg vikt (bränsle), Hög effekt (initialt)
Minus:Avtagande effekt, endast sommartid, dyrare än spritbränsle
Kommentar: Jag vet att många är lyriska över gasbrännare men det gäller inte mig. Det finns många fördelar; låg bränslevikt, lätt att reglera lågan och lätt att hantera.
Vad är det då som jag hänger upp mig på? Jo, variationen i effekt. När uppskattningsvis halva tuben är förbrukad sjunker effekten allt mer. För att kompensera detta brukar jag använda nya tuber till uppkok och de halvfulla till att hålla grytan kokande för att utnyttja bränslet optimalt, få ut maximalt med nytta ur gastuberna. Är tuben inte full och det är lite svalare (typ +5 C) tycker jag också att effekten är alldeles för låg.
Att jag är lite besviken på effekten kan bero på att jag vanligtvis använder KAP-brännaren i mitt kök. Sommartid tycker jag dock att gasens fördelar slår fotogenbrännarens (vikt, förvärmning). När det gäller hur gasen står sig mot spritbränslena är jag inte lika säker på att jag tycker att gasens fördelar överväger lika mycket sommartid. Men trots allt är det snabbare, lättare att handha och har högre effekt. Men inte är det driftsäkrare eller lika billigt...
Jag kommer ändå att använda gasen när jag vandrar sommartid. Men när jag ska ut i kajaken får det stanna hemma.
Plus: snabb, enkelt
Minus:ingen återfyllning av tuberna, svårt att veta hur mycket som är kvar i
Kommentar: Det är lite värdelöst att det inte finns något system för att fylla på gastuberna igen. Det är ju i mina ögon ett fantastiskt resursslöseri att köpa en ny gastub för varje gång. Det borde fasiken inte vara något oövervinneligt projekt att ordna med refill-möjlighet till dessa...
Plus: Smidigt, sotar ej, reglerbar låga, kvalitén.
Minus:Väger en del.
Kommentar: Investerade i gasolbrännare till mitt Trangiakök för många år sedan. På den tiden var det ett företag i Kiruna, om jag inte minns fel, som började tillverka gasolbrännare som passade köket. Man fick klippa bort lite aluminium på ena sidan för att få brännaren på plats. Detta har nog varit bland de bästa investeringar jag gjort vad gäller friluftsprylar!! Kombinationen har fungerat utmärkt. Inget sot, reglerbar låga (värme), snabbt och smidigt att komma igång med matlagningen/kaffekoket. Jag har använt köket i värme, kyla, blåst och snöglopp och det har alltid fungerat. Visst, vid kraftig blåst har jag fått "läa" lite extra men det har inte varit några problem. Kombninationen torde vara bland det bästa som finns att tillgå vad gäller friluftskök. Nackdelen skulle kunna vara vikten. Alltihop väger ju lite grann.
Plus: Bränslekonomi, hantering och värmereglering
Minus:Möjligen lite vindkänsligt
Kommentar: Har uppgraderat mitt gamla Trangia med gasoltillsats ( kräver lita borrande & filande ). Jag är otroligt nöjd - det kokar mycket snabbare ( jämförde med våra vandringvänner med t-sprit, vi hann både laga mat och koka kaffe innan deras vatten kokat upp..). Det går enkelt att reglera temperaturen vilket innebär färre kolbottnar, inga skvättar att hantera, smakar inte illa om man sölar. Och inget sot !!Enda nackdelen jag har hittat är att det är något vindkänsligt ( vintertestat har jag ej gjort ännu).
Vet ej heller vad som händer om man ramlar och knycklar till gasbehållaren.
För övrigt rekommenderas skärbrädan /locket / hällsilen i plast som rymms i köket - skonar även stekpannan.
Plus: Litet, relativt lätt, fungerar bra med T-sprit
Minus:Inte lika flexibelt som 25:an, för litet för att smälta snö.
Kommentar: Trangia 27 är ett bra val om man är ensam, vill spara lite vikt jämfört med 25:an och inte behöver smälta snö. Eller om man vill komplettera med en "kokplatta" till och redan har en 25:a. Det som är bättre med 27:an jämfört med 25:an är att T-spritbrännaren känns effektivare. Gas fungerar också utmärkt och gasbrännaren får plats inuti köket vid transport. KAP-brännaren har jag dock inte försökt trycka ner i köket. Det som är mindre bra är att köket har två lika stora (1 liters) kastruller och att tamojen är optimerad för 25:ans kastruller. Ska du köpa ett enda kök så köp 25:an. Jämfört med andra mindre och lättare alternativ står sig dock 27:an mycket stark.
Plus: Bekvämlighet.
Minus:Vintermatlagning.
Kommentar: Inget sot, lätt att reglera lågan, inget onödigt eldande, inget spill. Brännaren ryms tillsammans mtb i köket vid transport. Gas lätt att få tag på i Sverige och Europa i alla fall.
Vid vinterturer, köp KAP-arctic istället. Gas funkar uruselt vid kyla. I övrigt är Trangia perfekt i många avseenden - stabilt, hållbart, vindsäkert och ekonomiskt. Dessutom kan du med gasbrännare använda dina vanliga kastruller hemma vid strömavbrott (många passar i köket) utan att riskera sot-och-disk-döden efteråt.
Plus: Reglerbarheten och sotfriheten.
Minus:inget
Kommentar: Efter att ha kört gas i ett par år kan jag bara säga att kombinationen är suverän!
Nu saknar vi bara en stekpanna med tunnt gjutjärn på insdan så blir lyckan fullständig.
Plus: Bra effekt, inget sot, lätt och tar liten plats.
Minus:Vore bra om gasbehållaren fick plats i köket.
Kommentar: Hela familjen har varit på resa i Skottland i juli månad.Vi använde ett Trangia 27 med gastillsats. Fungerade utmärkt. Hade tidigare enbart spritbrännare, vilket sotade och var långsammare.
Trangia köket sparade in mycket pengar, då vi kunde laga mat till hela familjen på detta utmärkta kök. Dessutom fanns gas att köpa på campingplatserna vilket kan vara bra att veta. Här fanns vackra vandringsleder och många var ute och vandrade.
Kommentar: Trangia är stormkökens Volvo, drar mycket soppa och inte speciellt hög effekt men det fungerar.