Haglöfs Alaska
Fäste för liggunderlag, fiskespö etc. Frontöppning. Haglöfs Y-flex bärsystem. Ram: Grönland Aluminiumram, medium eller large.
Material: Polytex®.
Volym: Ca 90 liter. (säck 65 liter, packpåse 25 liter).
Färg: Bronze green
Pris (22:a november 2001): 2.595 kr
Tillverkare: Haglöfs
Betyg: |
Skriv en egen recension
Det finns 11 ägare på Utsidan Lägg till i Min utrustning
Plus: Designad av folk som har spenderat tid i vildmarken och det märks! Dethär är kanske oviktigt för endel men viktigt för mig: Den ser skithäftig ut när den är välpackad! Blir inte så varm mot ryggen då den har relativt luftig bäranordning.
Minus:Tillverkas inte längre. Något utdaterat bärsystem, speciellt höftbältet som ej roterar och inte heller formar sig efter kroppens form. Tyget har en PU beläggning på insidan som degraderas och smular sönder med åren.
Kommentar: Denna säck använde jag under en fyra veckor lång tur.
Något av utrustningen som jag hade i säcken på denna tur var:
Tält - Hilleberg Soulo
Tarp - Hilleberg UL10
Liggunderlag - 1 st. Bamse extreme + 1 st. Exped UL uppblåsbart (inte att lita på)
Sovsäck - Mammut 3 season down + Sovsäcksöverdrag Bergans
Kök: Primus omnifuel med silent burner, aluminiumstank (heptan) + Trangia safety fuel bottle 1l.
Black Diamond Apollo lantern
Led Lenser SEO 5
Arcteryx 3 lagers skaljacka.
Norröna Falketind gore tex byxa.
Ålesunds Oljeklede tjock gallonrock samt byxor och höga gummistövlar.
Kikare Swarovski Habicht 8x30
Hygienartiklar.
Fiskars såg SW73.
1 stor kniv.
2 st. Tjocka presenningar Clas O.
Knotthuva (en livräddare)
Långt rep.
Diverse kläder som ullunderställ, tjock ulltröja, ullsockar, underkläder osv.
Galltvål.
Eneloop AA och AAA batterier.
2st. powerbanks
Ett par Hemingway pockets, skissböcker + div konstmatrial.
Jag uppskattar vikten på packningen till ca 25kg. Detta var inga problem att bära för mig. Ryggsäcken kändes extremt stadig och avlastad.
I tillägg till ryggsäcken hade jag desutom en välfylld och nog så tung Mapac Designer Case A2 vikt ca 12kg. Axelremmen på denna kunde jag hänga över ramen på Alaskan och på så sätt också bära den utan større problem.
Idag är de flesta ryggsäckar väldigt spartanska och "slimmade" på utsidan. Alternativt att de har två relativt stora sidofickor på sidorna. Haglöfs Alaska däremot har flera små yttre fack vilket är en dröm för att alltid ha lätt åtkomst till sina saker utan att behöva öppna topplocket, lyfta ut packpåsar, rulla upp de och leta efter extra batterier, bandage, torra sockar, kompaktkameran, kikaren eller allt vad det nu kan vara.
I tätväxt terräng så kan två stora sidofickor såklart fasta i grenar och liknande men på Haglöfs Alaska har jag aldrig upplevt detta som ett problem. Jämfört med min Arcteryx Bora 65 så får jag plats med mycket mer utrustning i Alaskan och det är så mycket lättare att komma åt det man vill ha.
Den är bekväm och väldigt stabil att bära. Kombinationen av ramen i Alaska med bärsystemet och ryggsäckens övriga utformning är ju helt rå!
Storleken på säcken är perfekt både för långa och korta turer då den är mycket fleksibel. Det finns inte så många ramryggsäckar idag och ingen av de som finns eller har funnits är så väl anpassad för seriösa turfolk.
Norröna Syncroflex 125 är en som jag har provat. Det är en mycket bra säck men jag upplevde den som alldeles för stor och tung. Ett monster i storlek jämfört med Alaskan som är riktigt behändig. När den är urpackad tar den mycket liten plats i tältet eller i garderoben.
Liknande produkter: Norröna Syncroflex 125
Kundservice: Nej
Pris: 350
Plus: Välventilerad rygg. Bra att bära såväl lätt som tungt med. Ganska lätt. Flexibelt packutrymme - med eller utan extra packsäckar. Mycket hållbar. God balans (ingen bakåtvikt som med softryggorna). Flexibel och uppdaterbar genom att man kan byta ut säck och bärsystem.
Minus:Höftbältet är hårt mot höftkammarna de första två dagarna på en tur. Inte det bästa valet för skidåkning.
Kommentar: Har en hybrid. Säck och ram från 80-talet, då de var lättare, bärsystem som i senaste versionen. Har flera olika säckar, höftbälten och bärremmar att välja på. Vikten varierar därför mellan 2,0 - 2,8kg.
Plus: Sval, lättpackad, stabil,
Minus:Tung o vassa kanter på ramens nedre del
Kommentar: Lättpackad väska. Bra med fickor så man slipper en hel del packpåsar. Dubbla stängningar på alla fickor. Bra ventilation för ryggen. Perfekt med fiskespö hållare, Klarar en tub på ca8cm i diameter. Har haft säcken 8gånger i fjällen med turer på 3-7mils vandring / 10dagar, har aldrig varit något fel. Det som jag uppskattar mest är ramen. Man kan packa slarvigt o aldrig märka någon skillnad på komforten. Dock har ramen en nackdel. kanterna kan vara rätt så vassa nertill. Lätt att skada tältet när man ska lägga in den, och när man tar av den så kan det ta i låret. Inget större problem när man vet om det. Har prövat "soft" säckar men tycker att det blir stor skillnad på komforten beroende på hur packar + att man har inte lika god ventilation för ryggen. För o nackdelar finns hos alla säckar, men vill du bära tungt så tycker jag att denna är kanon. Letar fortfarande efter den bästa säcken.
Köpplats: Naturkompaniet
Plus: Tål att bäras tungt i. Skön att bära.
Minus:Kan vara klumpig i civilisationen. Vikten.
Kommentar: Har använt Haglöfs Alaska under en 8-dagars fjällvandring från Abisko till Nikkaloukta. Jag bar tungt, väldigt tungt. Ryggsäcken vägde totalt 34kg vid start och kanske 28 på slutet. (Vad hade ni med er?! Svar: _massor_ av onödiga prylar, onödig lyx och onödigt tung utrustning över lag) Hur som helst måste jag säga att det denna ryggsäck lämpar sig väldigt bra att bära tungt med, så därav ett fint betyg. Den har många små fickor och fack så att man kan packa ner och strukturera sina saker på ett bra sätt. Jag hade inga problem med ryggsäcken på något sätt. Det som man skulle ha kunnat göra bättre är höftbältet vilket skulle kunna vara gjort av något lite mjukare och formbart material. Topplocket är rejält tilltaget och täckte nästan hela mitt hoprullade tält (Keron 4 GT) som packades där under. Ramen som är en fördel blir också en nackdel tycker jag om man vill vara lite smidig på ett tåg eller dylikt. På fjället slipper man trängas när man går och det gör att fjället (eller motsvarande) också blir ryggsäckens främsta användningsområde enligt mig. Vill man ha en ramsäck för att lasta tungt är Alaskan ett bra val. Den har gott om inställningsmöjligheter som gör att man lätt och snabbt anpassar säcken till sin egen kropp. Vikten anges till 3,8 kg vilket enligt mig är i tyngsta laget, men så kan man också bära väldigt tungt många dagar utan några som helst problem.
Kommentar: Hej! Du skriver att du har köpt en soft rygga, jag undrar, är Alaskan till salu? eltobo@hotmail.com