Lite tips om vintercamping
Om turen skall gå i skogslandet rekomenderar jag vindskydd av pressenning och att planera för eld. På vintern finns det gott om torr ved, då frosten torkar. Om man tar försiktigt, tex bryter av torrgrenar en bit från stammen istället för att såga, lämnar man inga spår som ser onaturliga ut. Givetvis skall man inte skala ett träd på döda grenar. Har man kort transportväg och en kort tur kan man ju ta med sig. Planera för morgonens eld kvällen före med färdig ved inkl tändved. Förvaras skyddat då är det bara att lägga på eldplatsen och tända.
På kvällen, efter anstängande aktivitet, hänger man upp fuktiga/svettiga kläder runt elden och torkar dem. Byt till torra sockor i lägret och se till att torka de blöta, så de är torra nästa kväll.
I sovsäcken skall man inte ha blöta kläder. Fukten tränger in i säcken och försämrar isoleringsförmågan. Om man försöker att hålla sig torr behövs mindre torkning. I sovsäcken kan man ha ett underställ och eventuellt en lakanspåse. Man skall definitivt inte sova med alla kläder på. Då har sovsäcken nästan ingen effekt. I stället bör du komplettera med en sommarsäck. En billig går bra. Tillsammans klarar de neråt -25/-30. Ibland har jag ylletröjan runt fötterna, eftersom det kan vara kallt i början, när säcken är -20. Kängorna skall aldrig ner i säcken. Torka dom det sista du gör och förvara dem skyddat att inte snö kommer ner i dem över natten. Långskaftade kängor skaft i skaft. Akta de varma nytorkade kängorna för snö, annars blir de blöta igen. Överhuvudtaget gäller det att låta utrustningen vara så kall som möjligt. Då smälter inte den snö som kommer på den och det är bara att borsta bort. På morgonnen är kängorna frusna och stela. Det är det enda riktigt obehagliga med vinterkamping att stoppa fötterna från varm sovsäck till kalla kängor. Om man turas om att stiga upp först och den gör eld och värmer de andras kängor är det inte så farligt.
På kvällen ser man till att all utrustning är under tak och skidorna står upp. Om det faller snö under natten kan utrustning annars försvinna. Är man långt bort kan det vara livsfarligt. Planera i tid. Morgondagen förbereds alltid kvällen innan, då utnyttjas de ljusa timmarna bäst och man kommer fort iväg.
Reglerna för ett behagligt friluftsliv är att hålla sig torr, varm och mätt. Dessa parametrar hänger ihop i allra högsta grad. Är man inte det ena är man sällan något av de andra heller. Att hålla sig torr innebär att reglera klädseln att man inte svettas för mycket. Om man är hungrig eller törstig fryser man. Ät något strax före läggdags. Tänk på att energibehovet ökar avsevärt på vintern. Grovt bröd och fettrik mat rekomenderas. Vätskeballansen är ett problem på vintern, då i princip all vatten måste smältas. Undvik vätskedrivande drycker, som kaffe och te på långa ansträngande turer. Utspädd blåbärssoppa, nyponsoppa är bättre. Drick mer än du tror. Vätskebrist kan leda till yrsel, frossa, okoncentrerat beteende och i värsta fall cirkulationssvikt, svimning och död.
En lägerplats på vintern kräver mycket arbete. Planera för läger i tid. Ha snabba kolhydrater till hands. Om man skall bygga ett vindskydd av en pressenning behövs bara två långa (10m) rep. Hitta två träd med 3-4m mellan och fritt på båda sidor om den linjen. Försök att uppskatta vindriktning, var snön kommer ifrån om det skulle börja snöa, det är sovsidan. Platta till snön på sovsidan med skidorna. På andra sidan grävs en stor! grop, ner till marken. Detta blir kök, vardagsrum, torkrum mm. Lägg ett par skidor som stöd ovan på snökanten mellan sovrum och kök. Dessa kan man sedan sitta på. Lägg ett lager granris över sovplatsen. Spänn upp pressenningen. Om man gör en ögla av repet, stoppar igenom öljetten i presenningen och låser med en kvist slipper man trä repet genom öljetterna. Då går det också snabbare att bryta lägret. Ha en organiserad lägerplats utan utspridda prylar då flyter allt lättare. Njut och var glada. Man lever ganska tätt i lägergropen så man måste hålla humöret uppe. En liten wiskyplunta är väl på plats, dock ej i större kvantiteter.
Allt detta kan verka lite präktigt, men steget från mild sommar till midvinter är stort. Om man gör bort sig rejält lämnar naturen ingen pardon. På sommaren tar man sig lättare hem, även i blött och fruset tillstånd. Allting handlar egentligen bara om att använda sitt sunda förnuft och tänka efter före. Det är bra om alla i gruppen inte är nybörjare.
Vid ytterligare frågor: anders.villumsen@swipnet.se
Lycka till och god tur.
Anders Villumsen