vinterfjälltur

Vi, mor & dotter ska på en veckas fjälltur i nordnorska högfjällen i april. Funderingen är val av kök. Vi har jetboil, men sedan funderar vi över gaskök eller bensinkök? Vi har ett bra tält med rejäl absid. Alla tips, stora som små på vintertältning tas tacksamt emot.
 
En jetboil är väl bra att ha med sig som reservkök. Jag vet inte vilken mat ni har med er, t.ex. frystorkad som bara behöver varmt vatten, eller om ni tänker laga mat. Tror du att ni kommer att ha tillgång till rinnande vatten, t.ex. öppna bäckar? Om ni tänker smälta snö, så kanske det vore en idé att ha ett större kök med er. Eftersom ni åker i april är det ganska varmt, så ett gaskök räcker. Det är ju mycket smidigare än att hålla på med bensin.

I övrigt är det svårt att ge tips i allmänhet. Bättre att du frågar :)

Mvh /Joel
 
Ja det är precis det med vattensmältning som är kruxet. Vi är på högfjäll och inte vid öppet vatten. Vi kommer nog chansa på att det är tillräckligt varmt för gasköket... Ska skaffa en längre slang till köket så att gasen kan vara inne i tältet i värsta fall. Tack iaf!
 
Eftersom ni avser smälta snö och laga mat på köket råds ni till ett fotogeneller bensinkök. Minst 2,5 l kastrull till snösmältningen. Gott om bränsle.
 
ska ni köra gaskök under nollan och få nån hyfsad effekt för att smälta snö får ni trixa lite, typ värma flaskan och vända den upp och ner, eller köra på ren propan, men det går.

själv kör jag bensin, som förståss också har sina nackdelar med förvärmning, sotar lättare igen och har fler delar att hålla rätt på... också lite trixigt alltså.. =)

Finns endel att läsa om gaskök på vintern, bland annat här:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=59706&highlight=gask%F6k+vintern

och här:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=41428&highlight=gask%F6k+vintern

och en tråd som behandlar olika gaser vid kyla:
http://www.utsidan.se/forum/showthread.php?t=60177&highlight=gask%F6k+vintern
 
Oavsett kök så är det läge att 'torrsimma' lite med dina kök utomhus nu när det är kallt ute och se hur det fungerar i praktiken. Kan du hantera köken i den här vintervädret just nu så kommer du inte ha några problem i april.

Samma sak att prova tält och sovsäck i en eller ett par nätter på hemmaplan och man kan krypa tillbaka till goa stugvärmen om säckarna inte räcker till och man fryser som en hund - bättre att kolla sådant nu och inte i april då den goa stugvämen inte längre är en option som man kan nyttja...

sedan kan det vara bra att läsa trådarna i forumet om att sova i kyla... det kan dyka upp problem som inte märks förrän efter 2-3 nätter och kan vara riktigt allvarliga efter 5 nätter om man inte är förberedd.
 
Tack för tipsen! Jag satsar på ett Primus omnifuel. Den ska testas idag i polarnatten. Sovsäckar och annat är testat sedan länge så det är inget problem. Nu pulkjakt!
 
hej
några eventuellt överflödiga råd på vägen..

köp inte nån dyr soppa- alkylatgräsklipparbensin eller statoil lysfotogen funkar bra,

köp inte nåt gammalt tungt pulkskräp i trä !
i brist på annat funkar en moddad barnpulka..
vänligen nils
 
;)
Om man inte har dragit runt på en gisten Segebaden nerlastad med GRG48, 8cmGRK och KSP58 så att man var tvungen att vara tre i draglaget - då har man inte skidat genom fjällvärden!
Så jaga gärna en gammal överskottspulka - så har ni något att skryta med efteråt...
;)
 
Men vilken pulka ska vi ha? Jag har en gammal liten plastpulka som är lätt och nätt som min dotter ska få dra men jag ska också ha en...Jag vet att man kan hyra pulka och ska kika lite på det.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg