Enkelrep:
Används främst till att sportklättra och klippklättra. Det är alltså som namnet säger endast ett rep vanligtvis med diameter 9.6-11mm. Bör klara åtminstonde 7 UIAA-fall.
Dubbelrep = Halvrep:
Det är alltså två rep av lite tunnare diameter men varje rep klarar ändå ett UIAA-fall. Tillsammans klarar de av minst 10 fall(beroende på diameter o sånt givetvis). Dubbelrep används väldigt mycket i alpina samanhang. Det är bra då man kan minska repdraget genom att sätt varannat rep i varannan säkring (dom kommer förklara mer på din kurs..). Dessutom ger det en extra backup om tex. ena repet skulle gå av pga. stenfall, isfall eller stegjärns tramp m.m. En annan fördel är också att förstemannen i ett replag kan använda det ena repet för att säkra upp andremannen och det andra repet för att hissa upp sin packning (och man kan då färdas snabbare). Sen kan man också på ett ex. 50m dubbelrep fira 50m. På ett enkelrep blir det ju bara hälften (25m).
Tvillingrep:
Är också två rep som är ännu tunnare än halvrep. Dessa klipper man alltid in i samma säkring när man klättrar. Fördelarna är som halvrep att man har en backup om det ena repet skulle gå av samt att man kan fira dubbelt så långt som ett enkelrep. Tvillingrep används också mycket alpint och till isklättring. Eftersom de är så tunna sparar man också väldigt mycket vikt vilket i alpina sammanhang är väldigt viktigt!
Statiskt och dynamiskt rep:
Statiskt rep "töjer" sig minimalt. Dvs. om du gör ett 5 meters fall i ett statiskt rep kommer du säkerligen att få väldigt ont (och antagligen få åka till sjukhuset
). Man använder statiska rep exempelvis för att bygga standplatser till topprepsklättring m.m. Det går också bra att topprepsklättra på statiska rep eftersom man sällan faller långt när man topprepsklättrar.
När man leder använder man dock alltid dynamiska rep som töjer sig. (hoppas du förstår skillnaden).
Ja, mer än såhär orkar jag inte skriva just nu
. Hoppas det inte blev för krångligt..