Re: Vattenfilter
KLAGER; sa:
Det är INTE praktiskt att hålla på och koka vatten sommartid när det går åt mycket.
Vanligtvis använder man vattenfilter för att SLIPPA koka och samt man är på ställen där det kan finnas cystor av giardia och annat som överlever kortare kokning.
Partiklar, bakterier och större djur!
Håller i princip med Kurt, även om problemet kanske inte blir direkt
mindre vintertid då luften är torrare, vätskeförbrukningen hög (-re?) och tempera-turen lägre. Fast det beror självklart på var i världen man befinner sig och vad man ägnar sig åt!
Vi var några stycken som resonerade kring vattenrening på följande tråd:
http://www.utsidan.se/vb_forum/showthread.php?threadid=11601
...läs och låt Dig inspireras! (Eller förvillas!)
Cystor av
Giardia är för övrigt inte belagt som något större problem. Det är i sin "ursprungsform" som Giardia är "farlig" - och då avdödas denna patogen efter 5 minuter i 55-gradigt vatten. Eller omedelbart i 100-gradigt.
Om Du skall välja mellan olika filter, så är det
Cryptosporidium som inte får passera (eftersom denna patogen är mindre än Giardia!). Gränsvärdet för filtrets porer anges normalt till 1-2 mikrometer.
Det kanske måste understrykas att inga filter på marknaden anses ge fullgott skydd mot virus. I det perspektivet är det fortfarande kokning som gäller - med alla problem kring tidsåtgång och bränslemängd etc som naturlig följd.
Hoppas att detta leder tankarna framåt.
Vänligen,
Claes