Vattenhygien

SWE3171; sa:
[...] vid vilken temperatur bakterier, virus & andra äckligheter egentligen behagar avlida? [...]

Hej!

Allt dör vid 121 grader Celcius

Citatet är lånat från tråden om "Aluminium i kastruller". Jag väljer att ge ett förnuftigt svar under separat rubrik, för att hålla äpplen och päron åtskilda.

Eftersom det finns ett egenvärde i att behålla hälsa och välmående både allmänt och i fält, så skall jag försöka ge ett både enkelt och uttömmande svar. För enkelhetens skull kommer jag att avgränsa innebörden av "äck-ligheter" till de (mikro-) organismer som gör oss sjuka, dvs patogener.

De äckligheter som är intressanta är olika former av parasiter, maskar, protozoer, svampar, bakterier, virus och prioner. Av alla världens organis-mer, så är det ett fåtal som är patogena. Flera tusen bakterier har identi-fierats, men endast några hundra är äckliga!

För att göra sig av med äckligheter kan man: rena, vilket innebär att större äckligheter tas bort genom disk eller filtrering etc; eller desin-ficera med innebörden att alla äckligheter avdödas, exempelvis genom kokning eller genom kemikalier; eller så kan man slutligen sterilisera där samtligt liv avdödas - äckligt eller ej.

Den magiska gränsen går vid 60 grader Celcius, då bakterier börjar att dö. Därefter är det hela en fråga om tid och temperatur i balans.

Under 2-3 sekunder i 90 grader avdödas alla sjukdomsframkallande bakterier. Vid 100 grader avdödas samtliga mikroorganismer men inte deras sporer. Och under 15 minuter i 121 grader (eller 3 minuter i 134 grader) så avdödas alla mikroorganismer inklusive sporer.

Den övre temperaturgränsen för (känt) liv är 121 grader Celcius, och den nedre är -20 grader. Sedan kan olika organismer överleva kortare eller längre tid vid ovanstående omgivningstemperaturer. Men det är en annan fråga.

De råd som ibland finns om att addera 1 minut på koktiden för varje 300 m höjdskillnad, äger sannolikt ingen egentlig substans. Mikrorganismerna börjar att dö vid 60 grader, och under den tid det tar för hela vatten-mängden att koka upp så avdödas resterande äckligheter.

I detta perspektivet så är kokning den säkraste metoden att desinficera vatten etc vid matlagning. Men det finns andra metoder.

Jag hoppas detta besvarar frågan.

Vänligen,
Claes


[Ändrat av Tovetjaern 2002-04-05 kl 15:39]
 
[...]
Den övre temperaturgränsen för (känt) liv är 121 grader Celcius, och den nedre är -20 grader.
[...]

Efter två undrande mail: Organismer kan självklart överleva i ett större temperaturområde vid både högre och lägre omgivningstemperatur. Temperaturgränserna -20 till 121 grader Celsius avser "kroppskärnans" temperatur i en större organism, eller den temperatur som omedelbart omger exempelvis en bakterie, den enskilda cellen eller vironen. Det finns exempelvis trögkrypare (ett litet rovdjur!) som klarar av att överleva i torkat tillstånd under några timmar i -270 grader (fenomenet kallas kryptobios). Och forskare har idéer om bakterier som kan leva i närmare 160 grader.

De flesta äckligheter börjar dock att dö redan vid 60 grader Celsius. Äckligheterna trivs bäst i den mänskliga vävnaden och är anpassade till människans kroppstemperatur, fuktighetsgrad, pH-värde etc. Mellan 60 och 70 grader Celsius dör i princip samtliga äckliga bakterierna, då de koagulerar.

Trots att bakterierna avdödas, kan de lämna kvar toxin i maten. Detta kan leda till kräkning, diarré, huvudvärk etc, men går normalt över snabbt. I enstaka falla har redan sjuka personer avlidit. Utan att bli alltför detaljerad, så kan en sådan risk dock förebyggas med vettig personlig- och livsmedelshygien (fälthygien).

Men, som sagt, sannolikheten är högre att ni dör i en trafikolycka en "vanlig dag" eller till och från friluftsäventyret, än att ni stupar pga orent vatten.

Vid tangentbordet,
Claes
Sjukvårdsinstruktör, K 4

Lästips:

Red (1997): Livets ursprung, Naturvetenskapliga forskningsrådet, Stockholm (populärvetenskapligt om Livet).

Ericson och Ericson (1997): Klinisk mikrobiologi, Liber, Stockholm (lättläst om mikrororganismer i sjukhusmiljön, avsedd för sjuksköterskor).

Tilton, B (1995): How To Die In The Outdoors, The Globe Pequot Press, Guilford (USA) (kåserande över olika "metoder" eller möjligheter att gå hädan i friska luften)

Forgey, W (2001): Wilderness Medical Society: Practice Guidelines for Wilderness Emergency Care, The Globe Pequot Press, Guilford (USA) (textbok med riktilinjer för fältsjukård, med fokus på akut omhänder-tagande av typskador i fält)

Handböcker på temat wilderness first aid där varje amerikansk författare med självaktning ägnar några sidor åt field water disinfection - läses med en nypa salt! Practice guidelines... ovan är den amerikanska normen eller standarden.
 

Vandrat på ett platåberg? Upptäck Billingens unika landskap!

Njutvandra året om i fantastisk natur med böljande sluttningar och dramatiska klippavsatser – bara ett stenkast från Skövdes centrum.

Få Utsidans nyhetsbrev

  • Redaktionens lästips
  • Populära trådar
  • Aktuella pristävlingar
  • Direkt i din inkorg