• Om "Fritt Forum"
    Det här forumet är för diskussioner som ligger helt utanför Utsidans intresseinriktning. Huvudsyftet är att moderatorer skall kunna flytta hit trådar som startats i andra forum, men som har bedömts inte passa in där men ändå har en intressant diskussion igång. Men det är också möjligt att starta nya diskussioner här, så länge de inte bryter mot forumets regler.

    OBS!
    Diskussioner och inlägg i det här forumet visas inte på Utsidans förstasida eller på Vad är nytt-sidan, så är du intresserad av diskussioner som ligger utanför Utsidans inriktning bör du själv bevaka forumet (mha Bevaka-knappen.

VARNING ! Brandvarnare som inte varnar !

Köpte på Jula två brandvarnare, optiska, som trådlöst skickar signal till den andra varnaren så att båda piper när det är fara o färde.

Följt instruktionerna noga, provat båda med testknapparna, visst, de ljuder så in i bängen, bra tänkte jag, men mitt paranoida ego (liket ni vet) sa att jag skulle testa dem på riktigt, sagt o gjort, tände eld på en trästicka.

Den höll jag under varnaren ca 10-30 cm, vill ju inte att brandvarnaren ska brinna upp (?), ingen varning, provade nästa varnare likadant, inget hände, nähä, och jag blåste med munnen in röken mot detektorn så att varnaren skulle hitta röken...då tänkte jag att jag var för nära varnaren, så jag eldade på ordentligt nere vid golvet så att röken steg upp mot taket, inget hände då heller...
Kollade om jag satt i batterierna fel, plasten borta, OK, polerna rätt vända, OK, men nu ska jag imorgonkväll lägga dem ute o tända en majbrasa under o se om de piper.

Alltså, ingen av dem funkar enskilt, så den där trådlösa finessen kan ju inte heller funka då.
De blinkar med lamporna att de är i drift, och OK enligt instruktion.

Är det så att optiska varnare ljuder när luften blir så full av partiklar så att ngn slgs stråle inte når mottagaren inne i brandvarnaren ?, isåfall har jag nog somnat in för gott när det faktumet är ett faktum, och så ska det välan inte funka ?
Enligt reklamen på förpackningen finns inget radioaktivt ämne i dem, det kanske är det som är felet ?

Alltså Julas brandvarnare, trådlösa, 2 st, för 199 kr.

Även om ni har andra modeller uppsatta hemma, så testa dem på riktigt med eld o rök om de funkar så ni vet säkert att du och eventuellt barnen kan somna om när det luktar bränt....

God jul, och hoppas vi ses nästa år....
 

Bilagor

  • SANY3688.jpg
    SANY3688.jpg
    19 KB · Visningar: 279
Senast ändrad:
Som sagt var, en optisk brandvarnare innehåller i princip en fotocell. Jag vet inte om de är så pass smarta att de mäter spektrometiskt och alltså ser koldioxid, men jag har aldrig provat brandvarnare genom att elda under dem utan jag släcker en tändsticka under dem (så röken som då kommer från stickan går upp i brandvarnaren).
 
Som sagt var, en optisk brandvarnare innehåller i princip en fotocell. Jag vet inte om de är så pass smarta att de mäter spektrometiskt och alltså ser koldioxid, men jag har aldrig provat brandvarnare genom att elda under dem utan jag släcker en tändsticka under dem (så röken som då kommer från stickan går upp i brandvarnaren).

Jo , jag släckte stickan också, och lät röken singla in i varnaren.

I och för sig, så stod det ju "Brandvarnare" på förpackningen, jag tände ju en eld...

"ingen rök utan eld", den regeln kanske är borttagen ?, de hittar ju på så mycket nytt nuförtiden, vet ni om det är så ?
 

VA !!!, 4 minuter, 14 minuter osv innan de behagar larma, va faan, enligt testfakta så är det ju då inbyggd fördröjning i brandvarnarnas nya standard, har begravningsentreprenörerna aktier i brandvarnartillverkarnas företag ???

Eller finns humanitära skäl bakom ?, jag menar, man slipper bli bränd till döds när man är vid medvetande, så de tycker att man ska få i sig röken ordentligt innan de larmar...?
 
En brandvarnare ska dra igång direkt! (IMHO)
Har råkat ut för att jag blåst ut ljus mitt i natten och efter 5-10 min drar aset igång!
Sedan går fanstyget inte att stänga av vid falsklarm, och öppnar man skiten så är batteriet fastlött....
Nu ligger aset i en skrivbordslåda efter att hamnat i tvättkorgen när den larmade mitt i natten och inte kunde stängas av!